6 tips om een magische kerst te beleven met je kinderen

De kerstvakantie is een vakantie waar familie, gezelligheid en sfeer centraal staan. Struin met het gezin door de gezellig verlichte winkelstraten, wandel langs het parcours van het Lichtkunstfestival of laat je verrassen door de leuke kinderfilms en voorstellingen in het Cultuurcentrum. Lees hier onze 6 tips om een magische kerstvakantie te beleven met de kids.

1. (ecologisch) schaatsen in knokke-heist

Deze winter is er dubbel zoveel ijsplezier in Knokke-Heist! Bij Lakeside Paradise kan je terecht voor een curling- of schaatssessie op de synthetische en ecologische schaatsbaan. De allerkleinsten schaatsen met de glijdende hulpstukjes, andere sportievelingen kunnen zich wagen aan een wedstrijd ijshockey. Op de curlingbanen kunnen er verschillende varianten gespeeld worden van curling, het winterse broertje van petanque. Dit winters tafereel kan je bezoeken tot maart '20!

Voor het echte ijs moet je op het A. Verweeplein zijn. Daar vind je de jaarlijkse ijspiste met gezellige drank- en eetgelegenheden. De ijspiste is elke dag geopend tot en met het einde van de kerstvakantie. Op woensdagmiddag staan de kinderen in de kijker met de kinderdisco, gratis grime en verrassingsact. Voor de allerkleinsten is er in het weekend schaatsgewenning.

2. De kleine Prins op het lichtkunstfestival

Het verhaal van de Kleine Prins krijgt, na de succesformule van vorig jaar, een vervolg op het Lichtkunstfestival. Knokke-Heist wordt in de winterperiode omgetoverd tot een spectaculair lichtsprookje aan de hand van installaties van internationale kunstenaars. Laat je in vervoering brengen door emotie, de poëzie en de magie tijdens de donkerste dagen van het jaar.

Aan de hand van een app op je smartphone wandel je langs een verlicht parcours van 3 km. Voor de kinderen is er ook een kidscorner voorzien bij het info- en vertrekpunt Toerisme Knokke-Heist (Zeedijk-Knokke 660). Na een opdracht te volbrengen krijgen ze een leuke verrassing. 

3. Cultuur voor de kleinsten

Tijdens de kerstvakantie zorgt het Cultuurcentrum Scharpoord voor een goed gevuld programma voor de kinderen. Ze programmeren verschillende kinderfilms en een familievoorstelling.

26 december om 15 uur: Ernest & Célestine: winterpret

Ernest is een dikke beer die dol is op muziek en confituur. Het kleine weesmuisje Célestine woont bij hem in huis. Ontdek de nieuwe avonturen van dit ongewone, stijlrijke duo. Vier winterse verhalen over Ernest & Célestine, die in 2012 al de titelrol vertolkten in een wondermooie, lange animatiefilm. Ditmaal nemen ze jou mee naar een prachtige winterwereld.

3 januari om 15 uur: De Indiaan

Een grappige en gevoelige film over adoptie, identiteit en familie. Wat gebeurt er wanneer je voor het eerst beseft dat je anders bent? Valt je wereld in duigen? Of keer je de anderen resoluut de rug toe? Een film in de beste Nederlandse traditie.

4. Gezellige binnenactiviteiten

Plons in het water

In het aquapark Sportoase Duinenwater kan je naar hartenlust zwemmen en ravotten in tropische temperaturen. Fanaten van glijbanen zijn hier zeker op de juiste plek. Ga je voor de familieglijbaan of de wormhole? Avontuur verzekerd! Ontspannen kan in de vele sauna’s en om af te koelen moet je in de ijskamer of ijsdouche zijn! Eindigen doe je met een verfrissend drankje of een lekkere pannenkoek in de brasserie H2O.

Tijdens de kerstvakantie zijn er elke dag verschillende leuke activiteiten gepland voor de kids. 

Filmpje meepikken in de bioscoop

De bekende kerstfilms zijn op je televisiescherm te zien. Voor de nieuwste kerstfilms of gewoon een leuke activiteit op een winterse dag moet je bij de Beverly Screens zijn. In hun programmatie staat steevast een kinderfilm geprogrammeerd, ook voor de kerstvakantie.

Tip: Ga met de kids eerst naar de film in de namiddag en daarna sluit je de dag af met een wandeling langs het Lichtkunstfestival.  

Jungle-themed speelparadijs

Op 4 en 5 januari zet Jungle Jump Sportcentrum Laguna opnieuw vol met springkastelen en attracties. Alle kinderen van 2 tot 14 jaar zijn hier welkom om zich te komen uitleven! 

5. Frisse neus ophalen in de natuur

Ook tijdens de koudste en donkerste dagen heeft het Zwin Natuurpark heel wat moois te bieden. De zwingidsen vertellen je alles over de vogels die overwinteren in het park en hoe je je tuin aantrekkelijk kan maken voor zangvogels. In de namiddag kunnen de jongsten luisteren naar een sfeervol winterverhaal. De creatievelingen kunnen aan de slag om voederbollen te maken voor in de tuin.

Op weekdagen gaat er om 14.30 uur een winterwandeling door met focus op de wintervogels in het Zwin. Achteraf opwarmen kan bij een kop warme chocomelk of een dampende glüwhein voor de ouders in de Zwinbistro The Shelter.

Tip: Op vrijdag 27 december en 3 januari om 10.30 uur zijn de winterwandelingen gericht op gezinnen met kinderen. Er worden dan extra opdrachten voorzien voor de jongeren die mee op stap zijn!

6. Shoppen

De eindejaarsperiode staat gelijk aan een sfeervolle periode. Niet enkel de lichtinstallaties van het Lichtkunstfestival vallen op. Ook de verlichte en gezellige winkelstraten in Knokke-Heist. Op verschillende dagen is er ook muzikale en artistieke animatie voorzien voor de shoppers, jong en oud. Knokke-Heist is the place to be als je nog last-minute kerstcadeautjes moet inslaan of die perfecte outfit nog zoekt voor de feestdagen.