Philip Aguirre y Otegui

Gemeentelijke Basisschool De Pluim, Kragendijk 182
,
8300 Knokke-Heist

Over de kunstenaar:

Philip Aguirre y Otegui, geboren in 1961 in Schoten, is afkomstig van een familie die in 1936 uit Spaans Baskenland naar België is weggevlucht. Hij studeerde aan de KASK - Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en aan het Nationaal Hoger Instituut, beide te Antwerpen. Aguirre, die vooral bekend is als beeldhouwer, woont en werkt in Borgerhout. 

Zijn sculpturaal oeuvre bestaat voor het grootste deel uit composities die worden gerealiseerd in gepatineerd brons. Maar ook materialen als terracotta, gips, cement en epoxy, al dan niet beschilderd en al dan niet verrijkt door de integratie van bestaande vormen en objets trouvés, komen in het oeuvre voor. Daarnaast is Aguirre ook aan de slag met etsen, zeefdrukken, tekeningen, collages en schilderijen, andermaal even vaak aangevuld met collage van gevonden beeldmateriaal. ‘Je ne cherche pas, je trouve’ is een adagium dat helemaal van toepassing is op de open houding van Philip Aguirre.

Naast vrij werk realiseerde Aguirre over een periode die meer dan 30 jaren overspant, heel wat sculpturen voor de openbare ruimte, zowel in België als in Afrika.

Philip Aguirre y Otegui staat voor een zo natuurlijk mogelijke, haast ‘primitieve’ artistieke houding en voor een kunstenaarschap dat te allen tijde een zo direct mogelijke menselijke betrokkenheid bij het leven behoudt.

Naast zijn solotentoonstellingen en talrijke groepstentoonstellingen zijn z'n sculpturen onder meer opgenomen in de publieke collecties van Mu.ZEE (Oostende), Universiteit Antwerpen, Kadehuis (Gent), Kaprijke, Waasmunster, Oostende, Dossinkazerne (Mechelen), Ndogpassi (Kameroen), Herentals, Zorgcentrum Turnhout, Buurthuis Opexwijk (Oostende), Sint-Niklaas, Wolfabriek Lot (Brussel), Sint-Sixtusabdij (Westvleteren), enz.

In 2017 won Philip Aguirre y Otegui de International Award for Public Art.

Over het kunstwerk:

De sculptuur van Philip Aguirre y Otegui is er gekomen in opdracht van het Gemeentebestuur Knokke-Heist  dat met diverse publieke middelen in deelgemeente Knokke de nieuwe schoolinfrastructuur van de gemeentelijke Basisschool De Pluim realiseerde.

Op 19 september 2019 beschreef Philip Aguirre y Otegui het hiernavolgende concept over zijn voorstel van sculptuur:

‘Van bij mijn eerste ontmoeting met de directie, de leerkrachten en de leerlingen van De Pluim is er geopperd om te streven naar een kunstwerk dat ook bruikbaar kan zijn voor iedereen van hen.

De monumentale, 10 m hoge sculptuur is op een strategische plek naast de school geplaatst. Ze is ook van op de straat goed zichtbaar als symbool of herkenningspunt. De verticaliteit van de sculptuur en haar kleur staan in een mooi contrast met de overwegend horizontale gebouwen van de school.

Het kunstwerk bevat een cirkelvormige binnenruimte met een diameter van 5 m die men kan betreden en waarin langs de wanden banken zijn ingebouwd.

Het geheel werd in baksteen (gevelsteen Dodona) en beton opgetrokken, dit is duurzaam, vandalisme bestendig en geeft het geheel een archaïsch uitzicht alsof het er al jaren staat.

Bovenaan in de ruimte is er een cirkelvormige opening die niet wordt afgesloten, de toegang wordt ook niet afgesloten. Zo valt het licht van boven binnen en heeft men contact met de natuur.

Dit werk wil een krachtige sculptuur zijn, een baken.
Dit werk nodigt de gemeenschap van De Pluim uit om er creatief mee om te gaan,
het is een lege, ontvankelijke ruimte waarin van alles kan gebeuren.
Het kan een schuilplaats zijn, een shelter.
Het kan een kamp of een tent zijn.
Het kan een atelier zijn voor bepaalde workshops.
Het kan een bezinningsplek zijn.
Het kan een onderzoekslabo worden, bv weerstation.
Het kan gebruikt worden als keuken, de schouw werkt.
Het kan een parkpaviljoen zijn, voor picknick of receptie.
De mogelijkheden zijn schier eindeloos.

Voor de realisatie werk ik samen met architect Bart Dehaene zodat het constructieve  en bouwkundige van meet af aan zorgvuldig en duurzaam benaderd wordt.

De sculptuur heeft voorlopig nog geen definitieve titel en is gerealiseerd in samenwerking met Architectenbureau Bart Dehaene, Gent en Sileghem & Partners, Zwevegem en met steun van Steenbakkerij Desta (Hoogstraten) en Bouwmaterialen Verhelst (Knokke-Heist) en bouwonderneming Van Kerrebroeck bvba (Damme).

Jaar van realisatie: 2020

Deze sculptuur kan elke dag worden bezocht van 10 tot 17 uur.

Ben je de eigenaar van deze locatie en bevat deze informatie onjuistheden? Gelieve dan een correctie aan te vragen.