CLOSER - Wim Tellier

CLOSER

In het project CLOSER stelt kunstenaar Wim Tellier in Knokke-Heist een canvasafdruk van 105 x 68 meter tentoon van een man in een brandwerend pak. “Je ziet één individu, een man in vuurpak, in een zeer zelfzekere houding", legt Tellier uit. “Hij lijkt onoverwinnelijk, alsof niets hem kan overkomen. Maar dat is slechts schijn. In een later stadium krijgt de man-in-beschermpak een volledig andere gedaante. Het pak wordt geperforeerd en er zullen zonnebloemen door groeien als tegenpool van die zelfzekere man. De zaadjes gaan hem overmeesteren en uiteindelijk overwoekeren.” Tellier koos voor de zonnebloem als symbool voor bescheidenheid en als knipoog naar de zon. Daarna wordt de hele stof gerecycleerd. 

Het project Closer van Wim Tellier is vanaf 4 april tot en met 4 september te bezichtigen in Knokke-Heist.

Adres
Kalvekeetdijk 258
8300 Knokke-Heist

De uitkijktoren is op eigen risico te betreden.
Het gemeentebestuur Knokke-Heist draagt geen verantwoordelijkheid bij ongevallen. Gelieve de natuur te respecteren. Rolstoelgebruikers bewonderen best het kunstwerk vanop de parking van AZ Zeno (op 50 meter van Kiss &Ride). 

WIM TELLIER
De kunstenaar Wim Tellier maakt grootschalige kunstinstallaties door foto's te integreren in omgevingen als een vorm van landschapskunst. Zo is Wim Tellier bekend van artistieke projecten als de reusachtige krabfoto in Knokke-Heist, een schijnbaar zwevend artistiek zwembad van 18 meter lang in zijn eigen tuin, en het op poten zetten van de eerste fototentoonstelling ooit op Antarctica. Het is maar een greep uit zijn rijkgevulde creatief oeuvre. 
 
Met zijn project CLOSER vestigt Tellier de aandacht op onder- en overschatting, op corona, op klimaatverandering en schijnbare onoverwinnelijkheid. “Mijn werk is een vorm van ‘landscape art’: ik integreer foto’s in omgevingen en creëer zo installaties. Die gaan altijd gepaard met een conceptuele boodschap, waar vaak iets maatschappelijks en persoonlijks in verweven zit. Als je twee à drie jaar bezig bent aan zo'n installatie, is het natuurlijk mooi meegenomen dat je ook persoonlijk achter de boodschap staat.” 

Photo's by Hugo Van Beveren / project CLOSER

Lees ook het artikel dat in KH Magazine verscheen.