Blind proeven, zichtbaar genieten ('De Wijnboer’ in Heist)

Van het ene moment op het andere volledig blind worden. Dat overkwam Benedickt Vertriest ongeveer dertien jaar geleden. Hij was al slechtziend, maar een verkeerde reactie op oogzalf zette hem helemaal in het donker. Hij moest stoppen met zijn succesvolle groothandel in werkkledij, maar heeft ondertussen zichzelf heruitgevonden en wijnhandel ‘De Wijnboer’ geopend in Heist. Blind proeven kan je hier heel letterlijk nemen, maar het is een zichtbaar genot om Benedickt met passie over wijn te horen vertellen.

Dit is een artikel uit KH Magazine 51 (tekst: Filip Van Duyse) 

Benedickt is geen kind van de zee. Het grootste deel van zijn leven speelde zich af in Deinze. Toch was er al snel een band met de kust dankzij de watersport.
Benedickt Vertriest: “Ik ben hier aangespoeld omdat ik al van kindsbeen af gefascineerd ben door boten en water. Net voor ik blind ben geworden, had ik in Heist een appartement gekocht. Toen ik volledig blind werd, kwam ik hier definitief wonen. Het begin was zeker niet makkelijk, je leven is plots helemaal anders. Om iets om handen te hebben, ging ik meehelpen in watersportclub Anemos. Ik ken catamarans bijvoorbeeld vanbinnen en vanbuiten en kon mij daar, ondanks mijn handicap, toch nuttig maken.” “Door mee te werken in de watersportclub was ik tussen de mensen en had ik iets om handen. Zo ben ik vrij snel uit het dal geklauterd. Zeilen is nog altijd een passie, het is mijn lang leven. Voor mij betekent op het water zijn echte vrijheid. Ik kan er mijn hoofd volledig leegmaken.”

GROOTGEBRACHT MET WIJN

Ongeveer een halfjaar geleden opende Benedickt ‘De Wijnboer’ in Heist. Het was een logische keuze, want wijn speelde al heel lang een belangrijke rol in zijn leven. “Ik ben grootgebracht met wijn”, zegt Benedickt. “Zelfs toen ik nog heel jong was, leerden wij thuis al van wijn genieten. Op vrijdag opende mijn vader een fles en moest ik als tienjarige ook eens proeven. Niet drinken natuurlijk, maar wel proeven. Zo leerde ik als kind smaken herkennen. Later ben ik bij wijngildes gegaan en zo is die passie blijven groeien. Het was uiteindelijk een logische stap om iets met wijn te doen. Ik heb ook een opleiding als sommelier gevolgd en sinds april is iedereen welkom in mijn eigen wijnhandel.” “Ik wil rechtstreeks wijnen invoeren van bij de wijnbouwer, zonder tussenpersonen. Ik ga daarom zelf op zoek naar interessante wijnen. Graag kijk ik naar kleinere, familiale wijnbouwers die afstappen van de klassieke manier van wijn maken. Zo vind ik het belangrijk dat er minder of zelfs helemaal niet gesproeid wordt met pesticiden. 

De wijnen die ik verkoop voldoen minstens aan ‘la culture raisonnée’. Daarbij worden wel nog pesticiden gebruikt, maar enkel als het echt nodig is. Meer en meer ga ik echter voor producten uit de biologische wijnbouw waarbij men helemaal geen chemicaliën gebruikt.”

Op zoek naar lekkere bio

“Een wijn die biologisch is gemaakt, wil echter niet zeggen dat hij ook lekker is. Dat zijn twee verschillende zaken. Ik vind het daarom boeiend om op zoek te gaan naar wijnen die bio zijn, maar ook lekker én betaalbaar. Dat is een belangrijke insteek van mijn zaak. Ik verkoop ook enkele biodynamische wijnen én zelfs een veganwijn. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar wijn bevat dierlijke producten. Bij het maken van wijn worden eiwitten gebruikt om de wijn te klaren zodat er minder bezinksel in zit. Bij veganwijn gebruiken ze voor dat proces geen dierlijk eiwit maar bentoniet, een soort klei.”

Handgeplukte druiven

“Ik beperk mij wel tot Franse wijnen en ga die wijnbouwers ook zelf bezoeken. Mijn handicap maakt dat echter wat complexer. Zo neem ik bijvoorbeeld de trein naar Avignon en zorg dat daar iemand van een wijndomein mij komt oppikken. Dat is wat meer geregel, maar uiteindelijk lukt dat wel. Ik vind het ook heel plezant om dat te doen.” “Ik ga vervolgens ook altijd de wijngaard in om te weten hoe de wijnbouwer te werk gaat. Wijn maak je immers vooral in de wijngaard en niet in je kelder. Als je druiven van een goede kwaliteit hebt, is de kans veel groter dat je een goede wijn krijgt. Zo vind ik het belangrijk dat druiven met de hand worden geplukt. Zo zie je welke druiven perfect rijp zijn, welke nog even moeten blijven hangen en welke al overrijp zijn en dus niet meer bruikbaar. Ik wil ook weten hoe ze snoeien, welke oriëntatie de wijngaard heeft, op welke hoogte hij zich bevindt … Al die factoren spelen namelijk een rol in de kwaliteit van de wijn. Hoger gelegen wijndomeinen zullen bijvoorbeeld eerder een iets zuurdere wijn opleveren met wat meer fraîcheur.”

Sprekende pen

Achter de toonbank van De Wijnboer staan alle flessen mooi per zes gerangschikt. Die orde is belangrijk voor Benedickt om het overzicht te bewaren. Hij kan zo makkelijk voelen hoeveel flessen er nog staan en hoeveel er dus ontbreken. Er zijn ook heel wat andere hulpmiddelen die hem helpen bij zijn job. Benedickt: “Belangrijk is zeker mijn sprekende pen. Hiermee ga ik over het label dat bij de flessen hangt en dan hoor ik welke wijn het is en wat hij kost. Ook in mijn kelder hangen dezelfde labels en zo kan ik de wijnen makkelijk terugvinden. Een glas uitschenken doe ik altijd met een schenktuit die ik in de fles stop. Die zuigt zuurstof aan en dat maakt geluid. Ik tel dan hoelang ik de luchtbelletjes hoor en zo ben ik zeker dat ik in elk glas ongeveer evenveel giet. Bij een schenktuit is het debiet immers altijd gelijk, om het even hoe schuin ik de fles houd. Daarnaast is mijn betaalterminal gelinkt met mijn telefoon die mij luidop vertelt welk bedrag ik heb ingegeven en of de betaling van de klant is gelukt.” 

Zelfstandig in Heist

“Heist is voor mij een ideale plaats voor mijn winkel. Sowieso kende ik de omgeving al van toen ik nog kon zien. Dit pand ligt niet ver van mijn appartement. Maar nu vind ik het ook aangenaam dat het hier iets rustiger en kleiner is dan bijvoorbeeld in Knokke. Dat maakt het eenvoudiger om mij zelfstandig te verplaatsen. Het lukt mij prima om alleen mijn plan te trekken.” “Het leukste van mijn werk vind ik om mensen te begeleiden naar de wijn die voor hen een meerwaarde betekent. Slechte wijn bestaat op zich niet, maar het is juist een fijne zoektocht om te leren ontdekken wat je écht lekker vindt. De meeste mensen zitten vast in een bepaald hokje en durven niet experimenteren. Dat doen we bijvoorbeeld wel tijdens de tastings. Kort geleden kwamen hier zes vriendinnen die op zoek waren naar de perfecte wijn voor bij een kaasplank. Ik vroeg ze mij vooraf door te geven welke kazen op de plank zouden liggen. Zo ben ik op zoek gegaan naar perfecte combinaties. Het persoonlijke contact en dat ik de mensen iets kan bijbrengen over wijn zijn de twee zaken waarvan ik het meest geniet.” 

De Wijnboer, Kerkstraat 12/9, 8300 Knokke-Heist

facebook.com/ Benedickt.dewijnboer