De chefs van Mise en Plage aan het woord

 

Nog een week en dan gaat het culinair event Mise en Plage van start op het strand van Knokke-Heist. Onder de aangename zomerzon kan je er gerechten van chefs uit Knokke-Heist en de Zwinstreek proeven. Een unieke kans om al deze topchefs op één plek te ontmoeten en je smaakpapillen te laten verwennen door hun creatieve creaties. Wij stelden enkele vragen aan een aantal deelnemende chefs. Benieuwd naar deze smaakvolle interviews? Lees hun antwoorden hieronder:

 

Xavier Ocet - La Ciboulette, Knokke-Heist

Waar haalde je de inspiratie voor je gerecht dat je zal serveren op Mise en Plage? - Fregola pasta met truffel
Ik haalde mijn inspiratie in het prachtige Alba, een klein Italiaans stadje in het zuidelijke deel van de regio Piëmont.

Welk streekproduct uit de Zwinregio moeten de mensen zeker proeven?
Ongetwijfeld de grijze handgepelde garnalen uit onze Noordzee.

Als je niet achter de potten staat, waar vertoef je dan het liefst in Knokke-Heist?
In de Wine Art & Food Bar (W.A.F.) in de Dumortierlaan om te smullen van de heerlijke fondue.

Guillermo Artigiani - El Fuego, Knokke-Heist

Waar haalde je de inspiratie voor je gerecht dat je zal serveren op Mise en Plage? Catalaanse paella met zeevruchten
Wij brengen de Spaanse zon naar Knokke, zo kan iedereen zowel in de winter als in de zomer hier blijven!

Welk streekproduct uit de Zwinregio moeten de mensen zeker proeven?
Alle soorten zeevis en deze halen we dagvers uit het zeetje recht voor onze deur. 

Als je niet achter de potten staat, waar vertoef je dan het liefst in Knokke-Heist?
Als ik niet in het restaurant ben, zit ik op mijn fiets de mooie natuur in en rond Knokke-Heist te bewonderen. Ook op een zeilboot op zee kom ik helemaal tot rust.

Agostino Pungitore - Il Trionfo, Knokke-Heist

Waar haalde je de inspiratie voor je gerecht dat je zal serveren op Mise en Plage? - Rigatoni con burrata, pomodoro pachino e basilico
Mijn inspiratie haalde ik uit de Italiaanse tricolore waar burrata, tomaat en basilicum deze drie kleuren perfect vertegenwoordigen.

Welk streekproduct uit de Zwinregio moeten de mensen zeker proeven?
Ik ben gek op handgepelde garnalen en lamsoor.

Als je niet achter de potten staat, waar vertoef je dan het liefst in Knokke-Heist?
Als ik vrij ben, kan je me dikwijls vinden in het watersportcentrum Lakeside Paradise. De kids kunnen er zich naar hartenlust uitleven terwijl wij genieten van een hapje en een drankje.

David Maenhout - Chocolatier M, Knokke-Heist

Waar haalde je de inspiratie voor je gerecht dat je zal serveren op Mise en Plage? - The Cocoa Plantation
Inspiratie voor het dessert haalden wij uit de frisse zomersmaken in ons assortiment en ook uit het bezoeken van diverse cacaoplantages.

Welk streekproduct uit de Zwinregio moeten de mensen zeker proeven?
Onze heerlijke praline op basis van duindoornbes! Deze lekkernij werd onlangs nog door de provincie uitgeroepen tot erkend West-Vlaams streekproduct.

Als je niet achter de potten staat, waar vertoef je dan het liefst in Knokke-Heist?
Wandelen of lopen op het strand, met de koersfiets door de polders en de Zwinstreek, om afsluitend te genieten van een van de vele terrasjes bij mooi weer.

Dries Huisseune – Bistro Jett, Westkapelle

Waar haalde je de inspiratie voor je gerecht dat je zal serveren op Mise en Plage? - Gemarineerde zalm met wilde scampi, watermeloen en ceviche van passievrucht
De locatie heeft mij geïnspireerd. Zo kwam ik al rap bij een zomers gerecht met zalm, watermeloen en passievrucht. Fris, lekker en iets dat mijn keuken typeert.

Welk streekproduct uit de Zwinregio moeten de mensen zeker proeven?
Persoonlijk vind ik de grijze garnaal het beste en meest unieke product dat onze kust te bieden heeft.

Als je niet achter de potten staat, waar vertoef je dan het liefst in Knokke-Heist?
Thuis. Genieten van de kindjes, familie en mijn vrouwtje.  

Wieland Baert - Patisserie DeMaré, Knokke-Heist

Waar haalde je de inspiratie voor je gerecht dat je zal serveren op Mise en Plage? - Polderwandeling
Mijn inspiratie is afkomstig van een echte patisserieklassieker, aangepast met de ingrediënten die in en rond Knokke-Heist te vinden zijn.

Welk streekproduct uit de Zwinregio moeten de mensen zeker proeven?
Babelutten, kersen en appelsap van boerderij de Zoete Polder, zoete Zeeuwse bolussen en uiteraard ook de Noordzeegarnalen.

Als je niet achter de potten staat, waar vertoef je dan het liefst in Knokke-Heist?
Fietsend in de polders rond Knokke-Heist of met de fiets starten op de dijk tot in het Nederlandse Breskens. Dit zonder één keer op de openbare weg te hoeven. Aan je linkerkant zie je enkel en alleen zeezicht. Langs de nieuwe Internationale dijk rond ‘t Zwin is dit nu allemaal mogelijk. Zonnige dagen zijn voor ons de drukste werkdagen. Dus op een zomerse regendag vertoeven wij graag in onze strandcabine met zicht op zee.

Glenn Vandenberghe - La Guera, Knokke-Heist

Waar haalde je de inspiratie voor je gerecht dat je zal serveren op Mise en Plage? - Gebakken langoest met courgette en jus van bouillabaisse, afgewerkt met krokant gebakken garnaalkoppen en basilicum
We zitten aan de kust dus wou ik met iets van de zee werken. Schaal- en schelpdieren vind ik mooie producten die we zeker als troef kunnen uitspelen. 

Welk streekproduct uit de Zwinregio moeten de mensen zeker proeven?
De traditionele Moeder Babelutte snoepen, authentieke hoeveboter en het hoeve-ijs van Hazegras langs de kasseistenen. Dat laatste is pure nostalgie voor mij. 

Als je niet achter de potten staat, waar vertoef je dan het liefst in Knokke-Heist?
Op Lakeside Paradise, dit is mijn tweede thuis als ik niet achter het fornuis sta.  Ik ben daar ook 'teamrider'.

Frederic Van Tricht - Kaasaffineurs Van Tricht

Waar haalde je de inspiratie voor je gerecht dat je zal serveren op Mise en Plage? - Tomaat Burrata  
Wij hebben de laatste jaren de populariteit van de burrata ontzettend zien toenemen. Het is langs de buitenkant een stijlvolle mozzarella gevuld met een vulsel van room en mozzarella. Het is een simpel, smaakvol en zomers gerechtje dat zijn plaats verdient op Mise En Plage.

Welk streekproduct uit de Zwinregio moeten de mensen zeker proeven?  
Ik ben een grote fan van de kersen van de Zoete Polder en in het seizoen kan ik er niet voorbij lopen zonder er te kopen.

Als je niet achter de potten staat, waar vertoef je dan het liefst in Knokke-Heist?
Als toerist houd ik enorm van het contrast tussen de drukte in de zomer en de rust in de winter. Na een week hard werken, kan ik dan ook enorm genieten van een eenzame wandeling op het strand in de winter.

Patrick Bonne - Bistro Marie, Knokke-Heist

Waar haalde je de inspiratie voor je gerecht dat je zal serveren op Mise en Plage? - Bekegemse eendenlever met gepekelde kleurwortelen afgewerkt met citrus, gember, geroosterde noten en zwarte look
Onze inspiratie werd gehaald bij de lokale producenten (zoals de Bekegemse foie gras). Het creatief proces om deze te combineren met gepekelde wortelen en gember, is gebaseerd op frisheid en zoetzure smaken die zich perfect combineren met foie gras.

Welk streekproduct uit de Zwinregio moeten de mensen zeker proeven?
De Zwinregio maar zeker ook de hele kustregio zit vol topproducten. Kortom: teveel om op te noemen. Ik denk ook nog aan boter uit Damme en de verschillende streekbieren. Maar ook groenten, verse kruiden en wildpluk in en rond het Zwin.

Als je niet achter de potten staat, waar vertoef je dan het liefst in Knokke-Heist?
Ik kan genieten van een lange strandwandeling, eens ontsnappen van de drukte (liefst buiten het seizoen).

Vincent Opstal - Orchidee Thai, Knokke-Heist

Waar haalde je de inspiratie voor je gerecht dat je zal serveren op Mise en Plage? - Tom Yam Khung
Het boegbeeld van de Thaise keuken is onder andere de Tom Yam Khung (een Thaise kruidenbouillon met gamba) die wij met veel plezier in een Orchidee Thai versie gieten voor jullie!

Welk streekproduct uit de Zwinregio moeten de mensen zeker proeven?
De grijze garnaal die wij ook in onze gekende Phat Thai (gebakken noedels) serveren of de vers gevangen zeebaars diepgebakken met kruidige looksaus.

Als je niet achter de potten staat, waar vertoef je dan het liefst in Knokke-Heist?
Het liefst dobber ik op zee voor onze prachtige kust in een zeilboot of na het zeilen tot rust komen in Surfers Paradise.

François de Potter - La Trinité*, Sluis

Waar haalde je de inspiratie voor je gerecht dat je zal serveren op Mise en Plage? - Macaron ‘Foie Rero Rocher’
Mijn hoofd zit boordevol creatieve en culinaire ideeën. Het zit gewoon in me.

Welk streekproduct uit de Zwinregio moeten de mensen zeker proeven?
Voor mij zijn dat de zilte Zeeuwse platte oesters.

Als je niet achter de potten staat, waar vertoef je dan het liefst in Knokke-Heist?
Dan kan je mij terugvinden op de mountainbike op avontuur in het bos van Knokke.

Edwin Vinke - De Kromme Watergang**, Hoofdplaat

Waar haalde je de inspiratie voor je gerecht dat je zal serveren op Mise en Plage? - Tom Kha kabeljauw en papillotte
Wij haalden onze inspiratie gedeeltelijk uit de reizen die we de laatste tijd deden maar het overgrote deel nog steeds uit onze eigen regio.  

Welk streekproduct uit de Zwinregio moeten de mensen zeker proeven?
De wilde planten van de schorren, kruiden uit de duinen, zeewier uit de Noordzee en groenten uit onze eigen moestuin de Zilte Hof.

Als je niet achter de potten staat, waar vertoef je dan het liefst in Knokke-Heist?
Op het strand, ik ben daar als kind opgegroeid dus dat blijf je de rest van je leven terug opzoeken. 

 Thijs Baert - Blueness by Sergio Herman, Cadzand

Waar haalde je de inspiratie voor je gerecht dat je zal serveren op Mise en Plage? - Miso Chicken & Tempura Nori
Het gerecht is gebaseerd op klassieke gerechten uit Japan. Wij serveren onze versie ervan.

Welk streekproduct uit de Zwinregio moeten de mensen zeker proeven?
Blueness is een Japans geïnspireerde foodbar met producten uit Zeeland. De kippen die we gebruikt hebben, zijn gekweekt in Zeeland.

Als je niet achter de potten staat, waar vertoef je dan het liefst in Knokke-Heist?
Een wandeling in ‘t Zwin om tot rust te komen en je gedachten te verzetten.

Mise en plage op het strand ter hoogte van het Casino. Zeedijk-Albertstrand 509, 8300 Knokke-Heist.

21.06.2019 > 23.06.2019 - 12 > 21 uur

Zin gekregen in al dit lekkers?
Jetons kan je ter plaatse aankopen, maar als je zeker wil zijn van een plaats, dan is het sterk aangeraden om op voorhand online te reserveren via www.misenplage.be. Dat kost 65 euro, daarvoor krijg je een toegangsbewijs en 20 jetons (1 jeton = 3 euro), incl. sparkling surprise. Gerechten variëren in prijs tussen 6 en 15 euro. Vanaf 4 personen kan je ook een VIP-tafel boeken, waar je in alle rust en comfort kan genieten van een menu met 5 gerechten.