De Instagram-route: Wintereditie

De route met de mooiste en meest fotogenieke plekken van Knokke-Heist

De sociale media wijzen je graag je de weg in Knokke- Heist! Drie wandel- en fietsroutes gebaseerd op alomgekende sociale media nemen je mee langs de interessantste plaatsen voor op jouw favoriete platform. De Instagram-route is een wandeling van acht kilometer voor de influencer op zoek naar verborgen parels om te delen via de Instagramfeed of stories. Ook zonder Instagramaccount ben je uiteraard welkom! Je kan genieten van de vele magnifieke uitzichten, gebouwen en straatjes die de gemeente rijk is en foto’s nemen als herinnering of om te delen met familie en vrienden. 

Download hier het plan van de route.

*De toegankelijkheid en openingsuren van bepaalde locaties in de Instagram-route zijn afhankelijk van de geldende coronamaatregelen.*

1. PLAY IT SAFE

Strand t.h.v. Zeedijk 660, Veiligheidspost, Compagnie-O Architecten i.s.m. kunstenaar John Körmeling              KM: 0

Een EHBO- en coördinatiecentrum dat zo op Instagram kan? Ja hoor! Het gemeentebestuur liet in 2019 een gebouw plaatsen dat gewoon vraagt om een foto … Het is helemaal rond en geel aan binnen- én buitenkant. Speel op een afstand met de ronde vorm of maak een stijlvol portret met de warme kleur als backdrop.

Instagramtip: Maak gebruik van ‘golden hour’: net na zonsopgang of vlak voor zonsondergang, als het licht op zijn mooist is.

2. ZEESTER MET KOFFIE

Kustlaan 19, Brazila, Koffiehuis               KM: 1,0

Dat een koffieboon uit Ethiopië anders smaakt dan die uit Rwanda, laten ze je bij Brazila graag zelf proeven. Hier wordt de vakkennis al een kleine eeuw van generatie op generatie doorgegeven. De bonen worden in de grote machine achterin de zaak gebrand, waar ze in authentieke zakken op jou liggen te wachten. Na een korte tasting ben je in no time smaakmeester van het zwarte goud. Puur, verkeerd of met een licht wolkje: laat mij je koffie zien en ik zeg je wie je bent.

3. GUILT-FREE PLEASURES

Zeedijk 682, Not Guilty, Chocolate Bar          KM: 1,3

Soms wil je gewoon het hoofdgerecht schrappen en meteen aan het dessert beginnen. En dat zonder schuldgevoelens. Bij chocoladebar Not Guilty geef je jezelf meteen over aan het lekkerste deel van de maaltijd. Chocolade speelt uiteraard de hoofdrol in al hun creaties, maar daarnaast laten ze zien dat zoet niet zomaar één smaak is. Of je nu voor een ijsmacaron gaat of een moelleux: het kunstwerkje dat je voor je neus krijgt, kan je op honderd verschillende manieren fotograferen. En elke kant ervan is even lekker!
 

4. DOOR DE WIND, DOOR DE REGEN

Strand t.h.v. Antoine Bréartstraat, Tomorrow Man made by the sea door Cathérine François               KM: 1,6

Bij eb staat er een man licht voorovergebogen te rillen op de pier. Bij vloed trotseert hij de koude zee en breekt hij de golven. Wie twee keer kijkt, merkt op dat het een stalen standbeeld is. Bij een winterse wandeling langs de kustlijn, zie je het werk van onze Belgische Cathérine François eenzaam staan op het wateroppervlak. Terwijl jij je hoofd leegmaakt, blijft ook deze man, doorzeefd met gaten en holtes, leeg achter.

5. TREASURE ISLAND

Kustlaan 209, Galerij Geoffrey Van Hulle          KM: 2,0

Less is more. Maar niet altijd. En daar is de galerij van decorateur Geoffrey Van Hulle een ontegensprekelijk bewijs van. De koning van de eclectici heeft op de Kustlaan zijn thuisbasis. Met het gebruik van warme kleuren, rijke stoffen en gedurfde combinaties van uitgesproken texturen bewijst Geoffrey dat hij de perfecte balans kan handhaven tussen klassiek en kitsch. Zijn interieurs zijn gewild van Frankrijk tot de VS. Wandel eens binnen in deze wulpse wildernis!

6. KLEURENBOM

Strandstraat 12-20, Elevation n°1 van Antonyo Marest            KM: 2,1

In een zijstraatje van de Kustlaan vind je het kleurrijke werk van de Spaanse kunstenaar Antonyo Marest op de gevel van een gebouw. ‘Verrry’ instagrammable, nietwaar? Je kan zijn werk al over de hele wereld bewonderen, van New York tot Sydney. Hij heeft een erg grafische stijl en verwerkt onmogelijke harmonische vormen tot een flashy geheel. Kies jouw favoriete stukje uit en shooten maar! De reusachtige ijslolly met neonverlichting van Twan Kerckhofs van Art Nzo maakt het plaatje af.

 

7. DESIGNER HEAVEN

Kustlaan                                                       KM: 2,3

Naast de vele Belgische brands vind je op de Kustlaan ook de grote internationale spelers terug. Huizen als Hermès, Louis Vuitton, Gucci of Rolex hebben hier winkels. En al heb je niet dezelfde smaak of het budget om hier te winkelen, hun etalages zijn vaak echt fabelachtige tafereeltjes. Het loont de moeite om eens te passeren langs deze inspirerende schatten!

8. BLOEIEND EN BLINKEND

Kustlaan 103, Louis Reichman                            KM: 2,7

Een vleugje kleur op de Kustlaan? Dat moet de etalage van juwelier Louis Reichman zijn. De bloemen en andere flora waar je blik op valt, zijn minstens even exotisch als de fonkelende steentjes die in de juwelen verwerkt zijn. Een foto in deze prachtige setting of misschien zelfs met een gigantische diamant aan je hand, levert je ongetwijfeld honderden likes op!

9.  WORK HARD, PLAY HARD

IJzerpark, ontworpen door Aldrik Heirman       KM: 3,1

Wandel eens door het IJzerpark met zijn kasseien en ronde hagen, je lijkt wel op vakantie in de Provence! Een petanquebaan is er niet, maar even verderop ligt wel een uniek basketbalveld op je te wachten.

Instagramtip: Met zijn geometrische lijnenspel is dit veld een ideale ondergrond voor een foto in vogelperspectief!

10. BABY, IT’S COLD INSIDE!

Dumortierlaan 113, Crèmerie François             KM: 3,4

Wie heeft ooit gezegd dat ijs enkel voor in de zomer is? Die is vast nog niet bij Crèmerie François binnengewandeld. Meermaals tot ‘Beste ijssalon van België’ bekroond, en dus als geen ander in staat om je met ijspralines, -coupes en -lolly’s een winterse brain freeze te bezorgen. En met een kiekje van deze koude zoetigheid spring jij er ook nog eens tussenuit op de feed van je vrienden!

11. BACK TO THE ROOTS

Lippenslaan 278, Roots            KM: 3,9

Dampende bordjes die je koude ledematen én je Instagramaccount zullen doen opwarmen. Daar maak je graag een tussenstop voor. Roots koos voor een warm en donker interieur, helemaal in tune met de korte dagen in deze tijd van het jaar. Hier gaat de sfeerverlichting ’s morgens al aan: zo knus en gezellig dat je wil blijven zitten. Leuk om te weten: de zaakvoerster keert met Roots letterlijk back to the roots want ze woonde vroeger boven de zaak.

12. CECI N’EST PAS UNE PIPE

Lippenslaan 170, Chocolatier Van Nueten               KM: 4,2

Welkom in het echte chocoladeatelier van Knokke! Chocolade is hier niet zomaar een dessertje, het is de klei van de smaakvolle kunstenaar Oliver Van Nueten. De chocoladeobjecten waarmee hij zijn etalage siert, vallen niet uit de toon tussen de vele kunstgaleries in Knokke-Heist. Een praline heeft hier dan ook niet zelden een andere gedaante. Proef zeker eens een pil, letterkoekje of klavertjevier. Of maak je eigen speciale chocoladevoorwerp! Kan jij je volgers om de tuin leiden?

Leuk weetje: De getalenteerde chocolatier maakte het stadhuis van Knokke na in heerlijke chocolade. Spot jij deze leuke eyecatcher in de etalage?

13. ZALMROZE

Burg. Frans Desmidtplein 6, Vishandel - Traiteur Gilbert                KM: 4,3

Krijg je ook geen genoeg van vrolijke kleuren? Dan mag je de roze muur van Vishandel Gilbert niet aan je laten voorbijgaan. In no-time heb je een leuke instawaardige foto. Plak jezelf tegen de muur en kijk naar het vogeltje! Nu kan je met de andere foto’s vast een story over colour blocking de wereld in sturen...

14. LELIJK ALS DE NACHT

Lippenslaan 98, Ugly Duckling               KM: 4,55

Gloednieuw en wachtend op jouw goedkeuring. De speelse kleuren en gedurfde neonverlichting heten je meteen welkom en laten de dag naadloos overgaan in de nacht. Een lelijk eendje is deze toffe zaak allerminst. Wel verschijnt onze gevleugelde vriend in de gerechtjes en op de servetten en drijft hij in het ijsblokje dat dobbert in de originele cocktails die hier geserveerd worden. Genoeg om een hele collage van te maken op je Instagram nadat je al dat heerlijks verorberd hebt.

15. HOUSES IN THE SKY

Maurice Lippensplein, Beach Castle van Jean-François Fourtou                KM: 5,0

Nee, hier is geen tornado gepasseerd. Maar het zijn wel Belgische strandcabines waarmee kunstenaar Jean-François Fourtou te werk ging. Je zag de toren misschien al wanneer je Knokke-Heist binnenkwam? Hij is een echt symbool geworden voor de gemeente en haar strand, dus delen maar! Laat iedereen weten wat je ervan vond in de caption!

16. LOVE AND PASTA

Lippenslaan 17, Mangiamo               KM: 6,0

Dat pasta aan je dijen plakt, hoeft bij Mangiamo niet verzwegen te worden. ‘I just want abs- … -olutely all the pasta’. Humor dragen ze hier op hun T-shirt. Maar ook de Italiaanse smaken zitten goed! En wie daarnaast gelukkig wordt van matching colour combinations, moet de speciale latte van het huis proberen, met spirulina. Die heeft dezelfde petroleumblauwe kleur als de muren! Maar genoeg gezeverd, om het in hun woorden te zeggen: let’s eat!

17. IF WALLS COULD TALK

Lippenslaan 35, Hotel Prins Boudewijn                   KM: 6,5

Al van ver zie je zijn bordeaux muren verschijnen. Het pittoreske Hotel Prins Boudewijn lijkt zijn felle kleur speciaal te hebben gekozen voor jouw foto’s. Al wat je hier nodig hebt, is een stukje van de muur, een originele pose en een vriend(in) die je foto neemt. Dit hotel was bovendien een ontmoetingsplaats voor vele grote artiesten, zoals o.a. de Belgische schilder Alfred Verwee.

18. TRAITEUR ART

Lippenslaan 101, muurschildering door Kamagurka op de zijgevel van Traiteur Van Dycke                 KM: 6,85

Een kunstwerk op maat, het overkwam de zijgevel van de in Knokke-Heist alomgekende Traiteur Van Dycke. Cartoonist Kamagurka ging met verfborstel en scherpe humor de muur te lijf, op vraag van de uitbater. Van Dycke verloor zijn hart aan de West-Vlaamse kunstenaar op een cartoonfestival en gaf hem carte blanche. Het resultaat is een hilarische parodie op het straatleven in en rond de traiteurszaak. Kamagurka gaf zijn werk de spottende titel: traiteur art. Je hoeft die lach dus niet eens te faken op de foto!

19. MY STYLE, MY TILE

Lippenslaan 171, Scotch & Soda                KM: 7,2

Op de hoek van de Lippenslaan zit een filiaal van Scotch & Soda, een merk dat geen introductie nodig heeft. Of je er nu een aangepaste jas zoekt voor het kille winterweer aan de Noordzee of gewoon even wil windowshoppen, je loopt er binnen over prachtige mozaïektegeltjes. Een speels, zeshoekig patroon om toch even vast te leggen. Die tegeltjes doen er ons bovendien aan denken dat we nog altijd in een badplaats vertoeven.

20. EIFFELTOREN AAN HET WATER

Van Bunnenplein 29, Café de Paris                    KM: 7,9

Voor niets minder dan de echte Parijse élégance kom je tafelen in Café de Paris. De houten accenten, het pied-de-poule-motief op de vloer, de grote spiegels, de wijnen, de keuken, de zogenaamde ‘bistronomie’: alles draagt bij aan de illusie dat je je in de Franse hoofdstad bevindt. Dadelijk komt Amélie Poulin onze bestelling opnemen of wandelt Brigitte Bardot hier binnen. De Instagram-filter ‘Paris’ hoeven we hier zeker en vast niet meer te gebruiken bij onze foto’s. Eerder een uitgelezen kans voor een klassiek zwart-witportret!

21. CLEAN SHAVE IN THE MAN CAVE

Van Bunnenlaan 10, Barbier Tom                             KM: 8,0

Barbershops zijn terug van weggeweest. En vaak zijn ze vandaag qua interieur en stijl nog een vette knipoog naar hun voorlopers. Bij Barbier Tom schuilt achter de stoere zwarte gevel een warme kapperszaak waar dandy’s in de jaren 20 ook hun baard vakkundig zouden hebben kunnen laten bijwerken. Met al de verzorgende oliën en pommades die je hier in je gezichtsbeharing kan laten smeren, kan je op Instagram al eens een gesponsorde post uit de brand slepen!

22. ROSE, YOU STAY

Lichttorenplein                       KM: 8,4

Last but not least: het legendarische ‘roze plein’. Van de grond tot de fontein, het lijkt hier la vie en rose. Toevallig ook in het roze gekleed? Dan kan je de monochrome look perfect in beeld brengen. Liefst met nog een glaasje roze cava of een frambozenmacaron erbij om het plaatje compleet te maken. Onze Instatour afsluiten doen we in stijl. Smile!

NOG MEER INSTAGRAMMABLE SPOTS:

SHOPPING SHUTTLE
Shop till you drop met de Knokke-Heist Shopping Shuttle. De gemeente maakt haar naam als shoppingparadijs meer dan waar. Shoppers kunnen nog tot en met 28 februari gratis gebruik maken van deze elektrische shuttledienst. Hét perfecte decor voor de Instagrammende fashionista’s onder jullie. De rit alleen al in deze trendy en geluidsarme citymobiel maakt dit tot de meest unieke hop on hop off-ervaring van de Belgische kust!

CORBIJN 
Haal het mode-icoon in jezelf naar boven in Knokke-Heist. Nog tot en met 18 april 2021 kan je de foto-expo MOØDe van Anton Corbijn bezoeken. Hier sta je in oog met kleppers uit de fashionwereld zoals Kate Moss en Alexander McQueen. Reserveer snel je tickets en laat je inspireren door deze wereldberoemde fotograaf.

TIPS:

• Tag je foto’s met #myKH en misschien wordt jouw foto gepubliceerd in ons driemaandelijkse KH magazine. Met zo’n 120.000 lezers heb jij plots een berg extra views en ga je misschien wel viraal!

• Voor een echte Knokke-Heist experience huur je een elektrische golfkar om de route af te leggen, warm aanbevolen door enkele influencers die de route op voorhand al verkenden.

• Ga ook aan de slag met onze TikTok-route en onze LinkedIn-route!