De Polders

Weidse, ongerepte landschappen en verbluffende vergezichten: de polders zijn de ideale plek om tot jezelf te komen. Of je nu graag wandelt, vogels spot in het Zwin of liever een stevige tocht maakt te fiets of te paard: deze groene gordel rond Knokke­-Heist is een waar paradijs. Laat je meevoeren op het ritme van de natuur. Nagenieten doe je in één van de twee charmante dorpskernen – Westkapelle of Ramskapelle –waar de kasseistraatjes je naar de mooiste plekken en de lekkerste streekproducten leiden.

Reisroute

Bekijk de nummers op de kaart, onderaan deze pagina

Ramskapelle is het lekkerste polderdorp. Gastronomie staat centraal. Dit piepkleine dorpje herbergt een schat aan toprestaurants. Perfect gegaard vlees, klassiekers met streekproducten of verse visbereidingen? Aan jou de keuze. Ze liggen in de schaduw van de Callantmolen (1) (1897) of met zicht op het sympathieke historische Sint-Vincentiuskerkje (11), omringd door bomen. Het is de enige kerk in België waar er nog een ‘schettekot’ is – kooitjes waar konijnen en kippen verkocht werden ten voordele van de arme mensen na de zondagsmis. Stop zeker bij het For Freedom Museum (18) waar je alles leert over de bevrijding van West­-Vlaanderen en de Slag om De Schelde. De broers Jones vertellen je er gepassioneerd over hun vader Fred Jones wiens verhalen en avonturen hen inspireerde om het museum te openen. Decors en technologie zenden je terug in de tijd. Je bent er vlakbij het Leopoldkanaal met zijn schilderachtige jaagpad richting Damme.

 

In de Dorpsstraat (19) van Westkapelle met zijn lokale winkels ligt de prachtige Sint-Niklaaskerk (2) die als een feniks uit haar as herrees na de brand van 2013. Met veel respect voor deze eeuwenoude kerk werden architecturale ingrepen gedaan om haar een nieuwe functie te geven voor de 21ste eeuw. Als toerist een ziekenhuis bezoeken? Niet alledaags, maar in Knokke-Heist loont het om de bekroonde, spectaculaire architectuur van het AZ Zeno (8) te gaan bekijken. Eten komt er uit het eigen voedselbos: geen wonder dat de bistro als eerste ziekenhuisrestaurant ooit in de gastronomische gids Gault&Millau opgenomen werd. In ’t Walletje zie je het bedrijvige leven achter jouw ontspanning: Club Brugge traint er in zijn Basecamp, hier worden de billenkarren en de XL­city mobiles gemaakt. Zelfs kunstmatige surfgolven worden hier bedacht: het testproject AllWaves is pure state-­of-­the-­art technologie.

Paardensport neemt een prominente plaats in. Knokke Hippique vormt een absoluut hoogtepunt op de jaarlijkse kalender. Als een van de enige evenementen ter wereld vinden er zowel een CSI 5* Rolex Grand Prix als een Nations Cup plaats. Quasi uniek in de wereld. Wist je trouwens dat er voor de liefhebbers van de paardensport afzonderlijke ruiterpaden zijn? Je kan met je paard vertrekken vanuit de manège Ponderosa (23) of de Lanckriet Stables (24). Langs de historische Isabellavaart ligt zo een prachtige ‘pèerdewegel’, zoals ruiterpaden hier genoemd worden.

Als je de lange promenade afwandelt, word je beloond met een adembenemend zicht op het Zwin Natuur Park (7), een ongerept slikken­ en schor­rengebied van 333 hectare dat tweemaal daags door de Noordzee wordt overspoeld. In de middeleeuwen was het Zwin een zeearm die tot Brugge reikte. Dat maakte van de regio de centrale draaischijf van de West­-Europese handel en bracht fabelachtige rijkdom. Het Zwin Natuur Park is ongeacht het weer altijd een bezoekje waard en omvat het Bezoekerscentrum, het landschapspark en de Zwinvlakte. Vergeet je verrekijker niet! Ooievaars nestelen hoog boven het wandelpark, trekvogels vliegen luid kwakend voorbij. Kinderen ontdekken al spelend de schoonheid van de natuur. Op de internationale luchthaven voor vogels is meer te zien dan onze vliegende vrienden. Als in de zomer de lamsoor bloeit, kijk je uit op een paars paradijs. Kortom, hier moet je gewoon op bezoek komen, want dit natuurreservaat spreekt tot de collectieve verbeelding!

Het grote natuur­reservaat wordt omringd door beschermde duin­, duinbos­ en poldergebieden, doorsneden door een wandelroutenetwerk. Je vindt er indrukwekkende kunstwerken, waaronder de bekendste van alle­maal: ‘de Haas’ of ‘Hospitality’ van Barry Flanagan. Maar ook de ‘4 Monoliths’ van Rückriem nodigen uit tot verstilling in een groen decor. Een ontmoeting met een van de kuddes indrukwekkende Schotse hooglanders blijft steeds een bijzondere ervaring. De Internationale Zwindijk (4) is dé mooiste fiets­ostrade van het land, en verbindt Knokke-­Heist en Cadzand met elkaar. Zo kom je in het unieke hinter-land. Hier in de Zwinpolders (5) is het heerlijk fietsen op de fijnmazige knooppuntnetwerken. Trap langs bossen, duinen, polders met uitgestrekte akker­ en weilanden, Spaanse forten, kanalen met schilderach­tige bomenrijen en historische hoeven richting mid­deleeuwse havenstadjes als Damme en Sluis (10 km), of zelfs naar UNESCO-­Werelderfgoedstad Brugge, het Venetië van het Noorden, op amper 20 km.
 

Echte Flandriens, opgepast! Dokker over de kasseistroken van de 15de­ eeuwse Graaf Jansdijk (6) richting Kalfmolen (25) (uit 1681!). Elk jaar in september kan je deze molen bezoeken tijdens Open Monumentendag. Je passeert ook de indrukwekkende villa ‘Les Cinq Anneaux’ (9) en het Onze Lieve Vrouw-kapelletje (10). Of kies voor de kasseien van de Hazegrasstraat. Stop er voor een gerenommeerd hoeve­ijsje van Hoeve Hazegras.

Eén huisnummer verder vind je de smakelijkste kersen, pruimen, appels en mirabellen van de Zoete Polder. Fruitseizoen voorbij? Er is jaarrond keuze uit artisanale confituur. Trouwens, overal in de Polders kan je direct bij de boer terecht om de lekkerste streekproducten te kopen. Dat is de ‘korte keten’: een rechtstreekse band tussen producten en consument, met verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Dat is goed voor milieu en portemonnee. Vers vlees van bij Burggraeve of Rabaut in Ramskapelle, zelfplukbloemen van bij Het Polderveld in Westkapelle, lekkers van het land in De Tramroute of Hof ter Kalvekete in de Zwinpolders ... Vraag zeker naar onze Korte Keten fietstochten ‘Fietsen door de Polders’ voor meer tekst en uitleg. Smakelijk!

Uitgelicht

Zwin Natuur Park 
Bij hoogwater overspoelt de zee de Zwinvlakte (5) die achter strand en duinen ligt, op de grens van België en Nederland. Voor een bezoek trek je dan ook best laarzen en water- en winddichte kledij aan. Neem ook je verrekijker mee, zodat je de watervogels ziet landen. Deze wisselwerking tussen eb en vloed zorgt voor de creatie van een uitzonderlijke biotoop in Europa: een intergetijdengebied, bestaande uit slikken en schorren. Enkel zeer gespecialiseerde planten, zoals zeekraal en lamsoor – of zwinneblomme – overleven in deze unieke zoutwaterbiotoop. De slikbodem is een rijke gevarieerde voedselbron voor duizenden vogels. Niet voor niets dat de vlakte omschreven wordt als internationale luchthaven voor vreemde vogels! Het jaar rond zijn die talrijk aanwezig om er te broeden, te overwinteren of om naar voedsel te zoeken. Ook met droge voeten kan je het Zwin Natuur Park ontdekken: het bezoekerscentrum pakt uit met exposities, beleving, wandelpaden, waterpoelen, kijkhutten, uitkijktorens en een observatiepost. Ter plaatse ontdek je waarom het Zwin Natuur Park het bekendste natuurgebied van België is. Het is een van de must­-do’s in Knokke­Heist en de Zwinstreek, ongeacht welk weer het wordt.

For Freedom Museum
Geen enkele inwoner uit de Zwinstreek en West­-Zeeuws-­Vlaanderen bleef tussen 1940 en 1944 gespaard van repressie en ontbering. Deze zwarte periode in onze geschiedenis willen we aan onze kinderen en kleinkinderen overdragen, in de hoop dat dergelijk oorlogsgeweld zich niet meer zal herhalen. De jeugd moet weten dat vrijheid een prijs heeft, een prijs die onze voorouders met harde munt betaalden. Vrijheid moeten we koesteren. Deze belangrijke boodschap van vrede en verdraagzaamheid wordt dagelijks meegegeven in het For Freedom Museum (18). In 1947 trouwt Dennis Jones, Normandië-­veteraan uit Crewe/Cheshire (UK) met een meisje uit Knokke-­Heist. Het militair uniform dat vader Jones droeg tijdens zijn huwelijk zal later het eerste uniform van de collectie vormen. Onder de Canadese veteranen was het snel geweten: “Send it to Belgium, To Fred Jones.

One day he’s going to start a museum, to tell our story. Why we came, why we bled and sacrificed our young lives!”. Ze hielpen met de opbouw van de collectie. De oude gemeenteschool van Ramskapelle uit 1876 werd gerestaureerd en op een unieke wijze ingericht. In april 2009 opende de eerste fase van het museum, met 100 uniformen op levensechte mannequins, met immersieve ruimtes waar je ondergedompeld wordt in een nachtelijke aanval of in authentieke reconstructies van de belangrijkste plekken in Knokke-­Heist tijdens de donkere oorlogsjaren. Wist je trouwens dat elk jaar in de maand november de weg van de Canadese bevrijding opnieuw wordt bewandeld? Tijdens de Canadese Bevrijdingsmars lopen vele honderden inwoners en militairen 33 kilo­meter lang in het spoor van de geschiedenis van Hoofdplaat naar Knokke-­Heist.

Shoppen

Winkelstraten
Dorpsstraat Westkapelle (19)

Hoevewinkels
Zoete Polder: verse kersen en appels van eigen kweek
Hoeve Hazegras IJshuisje: ambachtelijk room- en sorbetijs met verse hoevemelk
De Tramroute: vers hoevevlees en aardappelen
Hoeveslagerij Burggraeve: hoevevlees, kazen, groenteconserven, wijnen, aardappelen, ajuin en eieren
't Hof ter Kalvekete: melk, boter, yoghurt, kaas, ijs, andere desserten, aardappelen, eieren, honing en fruitsap
Het Polderveld: zelfoogstgroenten, snijbloemen, vlees en aardappelen

Ontdek alle shopadresjes.

Eten, drinken & logies

Ontdek de toprestaurants, alle eetadresjes en de bars in de Polders. 

Ontdek alle overnachtingsmogelijkheden in de Polders. 

Kunst & cultuur

Ontdek de verschillende kunstbeelden & kunstgaleries in de Polders. 

Natuur

Parken & domeinen
Het Zwin (7)
Zwinduinen (5)
Internationale Zwindijk (4)
De vaart (20)

Sportcentra
Sportencentrum Molenhoek (21): omnizaal, voetbalvelden, skatepark
NRG Fitness (22)
Petanqueveld kerk Westkapelle (2)

Openbare speelterreinen
Speeltuin en -park Ramskapelle (11)
Skatepark Molenhoek (21)
Speeltuin kerk Westkapelle (2)

Beeodiversity
Zoete Polder
Zeven Kote