De TikTok-route

De route met de leukste & gekste plekken van Knokke-Heist

De sociale media wijzen je de weg in KnokkeHeist. Maar liefst vijf wandel- en fietsroutes gebaseerd op alom gekende social media nemen je mee langs de interessantste plaatsen voor op jouw favoriete platform.

De TikTok-route is een fietstocht van 17,9 kilometer langs de vrolijkste en meeste speelse plekken van Knokke-Heist. En dan zijn we nog niet begonnen over de TikTok-challenges die we samen met een aantal beroemde TikTokkers bedachten om de route volledig TikTok-proof te maken. Klaar om je volgers op TikTok te voorzien van de leukste filmpjes ooit geshoot aan de Belgische kust? Zet je schrap voor een knotsgekke rit met het hele gezin! 

Gewoon aan de slag gaan dus! Er is maar één regel: wees creatief. En vraag hulp aan de jongsten van de groep, zij gaan je ongetwijfeld kunnen helpen.

Download hier het plan van de route.
Onderaan de pagina vind je ook het plan van de route. 

Alle tutorials voor de challenges vind je op het TikTok-account van Knokke-Heist @myknokkeheist.

1. MAGISCHE STENEN

Lichttorenplein, Architectenbureau E&L i.s.m. kunstenaar Gert Verhoeven     KM: 0

Het Lichttorenplein is het vertrekpunt van de route. In Knokke-Heist wordt dit ‘het roze plein’ genoemd, en je zal meteen snappen waarom. In de toren vind je het informatiepunt van Toerisme Knokke-Heist. Met zijn gekleurde blokken, trappen en roze fontein is dit dé perfecte speeltuin om een eerste video te maken!

#Demagischestenenchallenge
De magische stenen zorgen ervoor dat je kan zweven! Benieuwd hoe je dat zelf kan doen? Bekijk de tutorial van TikTok-beroemdheid Maud via het TikTok-account van Knokke-Heist.

2. JUMP FOR JOY!

Ter hoogte van de A.Bréarstraat, Tomorrow Man made by the sea van Catherine François      KM: 0,4

Is dat een echte man die daar voorovergebogen staat? Nee hoor, het is een kunstwerk van Catherine François. Je ziet een naakte man die zich afschermt tegen het water en de wind. De sculptuur weegt bijna een halve ton en valt op van ver door zijn hoogte van twee meter. Het beeld verandert geleidelijk aan van kleur door het zonlicht, de wind en de regen. We zijn als mens immers nietig tegenover de kracht van de natuur!

#Haasjeoverchallenge
Probeer je volgers te doen geloven dat jij over dit beeld kan springen. Leg je gsm op een vaste plek en speel met het perspectief zodat jij echt ‘haasje over’ lijkt te doen! Bekijk de tutorial op het TikTok-account van Knokke-Heist.

3. ICE ICE BABY

Zeedijk 718, Glacier de La Poste      KM: 0,5

Ontdek op de hoek met de A. Bréarstraat het legendarische ijssalon Glacier de la Poste, beter bekend als ‘t Postje. Het is moeilijk kiezen tussen al die smaken! Voor je beslist wat het wordt, lees je best even de ijscrèmechallenge die hieronder staat ...

#IJSCRèMECHALLENGE
TikTok-ster Sarah Bossuwé bedacht speciaal voor deze challenge een dansje. Het beste van de ijscrèmechallenge: je hebt er wel degelijk een ijsje voor nodig. Leer wel eerst even snel de dansmoves voor je het ijsje koopt, want ze smelten snel! Bekijk de tutorial op het TikTok-account van Knokke-Heist.

4. DRESS TO IMPRESS

Albertplein           KM: 0,65

Bienvenue sur place m’as-tu vu. De beau monde van onze badplaats paradeerde hier vroeger langs alle terrasjes zodat het Albertplein deze bekende bijnaam kreeg. Zelfs de Kennedy’s onderhielden een nauwe band met de gemeente en probeerden hier wel eens incognito te flaneren. En dat doen we in Knokke-Heist niet in bikini, maar met de nodige glamour!  Op dit moment ondergaat het plein een grondige metamorfose, tegen de zomer van 2023 komt er een glazen paviljoen. Een echte blikvanger voor ‘Place m’as-tu vu’.

#Dresscodechallenge
Tijd voor een magische dresscodeswitch! Maak een TikTok-video waarbij je van bikini naar glamoureuze outfit verandert in één vingerknip. Bekijk de tutorial op het TikTok-account van Knokke-Heist.

5. MEGA MINIGOLF

Prins Filiplaan 1, Minigolf Knokke-Zoute       KM: 1,2

Jong geleerd is oud gedaan. Vele Knokke-Heistenaars zetten hier hun eerste pasjes op het gras. In 2019 kreeg deze minigolf in de Britse krant The Guardian zelfs de titel van mooiste minigolf ter wereld! Best wel cool, toch?

#Golfchallenge
Laat het balletje een waanzinnige weg afleggen met onmogelijke kronkels en scoor alsnog in de hole! Laat je inspireren door de tutorial op het TikTok-account van Knokke-Heist.

6. ZANDMANNETJES

Duinen in het Zwin Natuur Park, helemaal aan het einde van de dijk richting Nederland     KM: 4,4

Knokke-Heist kan je niet uitspreken zonder in één adem ook het Zwin Natuur Park te vernoemen. Maar ook de duinen en polders die tussen het reservaat en de zee liggen, zijn een perfecte plek om heerlijk uit te waaien. Of om een doldwaze TikTok-video te creëren natuurlijk. Met al die ruimte kan je vast iets bedenken dat je TikTok-account zal doen boomen!

#Duinentrapchallenge
Herhaal de TikTok-familietrend van vorig jaar hier in de wilde natuur. Kies een plekje in de duinen en neem plaats achter elkaar. Beweeg dan om de beurt je hoofd van links naar rechts! Lukt het jullie om niet in lachen uit te barsten? Bekijk de tutorial op het TikTok-account van Knokke-Heist.

7. DE HAAS

Duinen voor de Zwinvlakte, Hospitality van Barry Flanagan     KM: 4,6

De geliefde haas die het einde van de zeedijk trotseert, is misschien wel het meest herkenbare verzamelpunt in Knokke-Heist. Met uitgestrekte poten lijkt hij over de vlakte te vliegen. In het West-Vlaams wordt hij ook ‘’t Keun’ of ‘Keuning van ’t Zwin’ genoemd. Kinderen kennen hem dan weer als ‘Bugs Bunny’. Kunstenaar Barry Flanagan maakte nog vijf andere bronzen hazen die verspreid over de wereld rondspringen. 

#BugsBunnychallenge
Sarah Bossuwé bedacht een leuk dansje op het bekende Bugs Bunny-liedje. Kan jij de swish swish nog? Check de tutorial op het TikTok-account van Knokke-Heist!

8. VREEMDE VOGELS

Graaf Leon Lippensdreef 8, Zwin Natuur Park             KM: 5,9

Welkom op de grootste internationale luchthaven voor vogels! Voor onze gevleugelde vrienden is het natuurreservaat namelijk een echte trekpleister. De kans dat je hier eerder geweest bent, is groot, aangezien de helft van de Vlaamse scholen hier op excursie komt. En terecht. Het domein werd onlangs ook voorzien van een hypermoderne bunker die dienst doet als bezoekerscentrum en observatiebasis.

#Vreemdevogelchallenge
Wie is die vreemde vogel die daar werd gespot in het Zwin? Laat je net als Maud gaan op de vogeltjesdans. Hilariteit verzekerd. Check de tutorial op het TikTok-account van Knokke-Heist!

9. TRAITEUR ART

Lippenslaan 101, muurschildering door Kamagurka op de zijgevel van Traiteur Vandycke    KM: 11.8

Iedereen die buiten TikTokt, weet dat je snel in het oog kan springen. Wie zijn schroom overwint, staat binnen de kortste keren gek te dansen in het openbaar. In deze straat vind je een muurtekening met zo’n hoop getikte figuren. Slagerij Vandycke liet zijn gevel beschilderen door de bekende cartoonist Kamagurka. Die maakte een hilarische illustratie van het leven op en rond de slager. Wie goed kijkt, ziet sommige mannetjes haast een TikTok-challenge doen

#Flappyfaces
Zoek het figuurtje met de vijf gezichten. Probeer nu zelf ook je hoofd snel van links naar rechts te schudden en maak daar een slow motion-filmpje van! 

10. DE GROTE VRIENDELIJKE REUZEN

Abraham Hansplein, Twee Grote AVL-Mannen van Joep Van Lieshout  KM: 12,6

Twee oranje mannen van acht meter hoog geven elkaar de hand. Wat zouden ze vertellen tegen elkaar? De sculptuur in polyester is een echte eyecatcher in Knokke-Heist. Joep Van Lieshout maakte dit werk dat nu het rondpunt siert op het Abraham Hansplein. Net als de AVL-mannen, ontmoeten twee belangrijke verkeersaders elkaar hier. Het verkeer uit het binnenland kruist dat van de kuststreek.

#BFFchallenge
Sarah Bossuwé bedacht de BFF-challenge, een dansje dat je met je beste vriend of vriendin kan doen. Show us the love! Bekijk de tutorial op het TikTok-account van Knokke-Heist.

11. LAKESIDE PARADISE

Duinenwater 41, Lakeside Paradise              KM: 14,4

Een paradijs aan een meer is dit zeker wel! Nergens anders in de omgeving vind je zo’n idyllische locatie voor watersport. Avonturiers en waterratten komen aan hun trekken door de waaier aan activiteiten die het domein aanbiedt. Overwin je hoogtevrees op de kabelbaan of test je evenwicht op een wakeboard. Een fitnesscentrum, zwembad, skatepark of jeugdhuis? Noem het op, het is er allemaal.

#Skateboardchallenge
Hier vind je de skaters en wakeboarders van Knokke-Heist. Maar deze challenge kan je zelfs doen als je je skateboard thuis vergeten bent. Bekijk de tutorial via het Knokke-Heist TikTok-account!

12. DE ZES BOCHTEN

Nieuwstraat 127, Bistro en B&B De Zes Bochten        KM: 15,4

Niet veel verder dan zes bochten van het centrum van Knokke-Heist ligt een gerenoveerde hoeve, midden in het groen. Met zicht op het zonnebloemveld aan de overkant kan je hier met de hele familie komen genieten van verse wafels en ander lekkers in de bistro. Met zijn binnen- en buitenspeeltuin is deze plek bovendien 100 % kidsproof! Wie ’s avonds niet meer uit zijn stoel geraakt, kan blijven slapen in een van de acht splinternieuwe familiekamers. Als dat niet verleidelijk is!

#Chillchallenge
Tijd voor een pauze! Geen challenge dus deze keer, maar gewoon genieten van een lekkere pannenkoek of wafel. Smakelijk!

13. KEITH HARINGPLEIN

Keith Haringplein, Duinenwater    KM: 16

Omdat Knokke-Heist zo verliefd werd op een van zijn bekendste passanten ooit, de popartkunstenaar Keith Haring, werd dit plein naar hem vernoemd. Helaas is hier geen graffiti te bespeuren, maar de vrolijke ziel uit zijn kleurrijke werken schemert nog wel door in de speelse fonteintjes midden op het plein.

#Plankchallenge
Dit plein mist de iconische stokventjes van Keith Haring, en dus mag jij die taak op je nemen. Gebruik de lange zitbank om de bekende plank challenge van een paar jaar terug nog eens te proberen. Hoe houterig ben jij precies? 

14. SOCIAL SOFA

Dumortierlaan, Social Sofa- project uit Tilburg            KM: 17,7

Wie op de Social Sofa plaatsneemt om even uit te rusten, moet het project erachter kennen. Social Sofa is een Nederlands initiatief om mensen uit de buurt met elkaar in verbinding te brengen. Over heel de wereld kan je de kleurrijke ontwerpen terugvinden. Van Ravenna, Barcelona, München… tot in ons eigenste Knokke-Heist. In België kan je zo’n vijftien banken ontdekken, gemaakt door kunstenaars in samenwerking met mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Elke sofa is uniek en vereist maar liefst zeshonderd uren handwerk per mozaïek. Weer een bewijs dat we in onze badplaats kunst hoog in het vaandel dragen!

#SocialSofachallenge
Today I feel like doing a little dance. Speciaal voor deze hotspot bedacht Sarah Bossuwé een leuke choreografie! Bekijk de tutorial via het Knokke-Heist TikTok-account!

15. DOOLHOF

Dumortierlaan, Landschapsarchitect Aldrik Heirman i.s.m. kunstenaar Jan Vercruysse    KM: 17,9

Knokke-Heist ging een aantal jaren geleden voor het ontwerp van het IJzerpark in zee met de Belgische landschapsarchitect Aldrik Heirman. Het resultaat is een glooiend park dat de natuurlijke lijnen volgt van de duinen in de omgeving. Als bomenkweker staat Heirman erop dat het park groeit en bloeit volgens de regels van de natuur, en niet andersom. Dieper in het park ontdek je de samenwerking met kunstenaar Jan Vercruysse. Die laatste maakte een doolhof die hij doopte tot ‘The Pleasure Garden’. Hier mag dus absoluut plezier beleefd worden en dat laten we ons geen twee keer zeggen! Dit is de laatste hotspot dus geen paniek als je de uitgang niet meteen vindt.

#Doolhofchallenge
Ga in de doolhof op zoek naar een plekje waar je een goed overzicht hebt. Vandaaruit kan iemand alles van bovenuit filmen. Race dan als gekken door de doolhof. Pret verzekerd! Bekijk de tutorial via het Knokke-Heist TikTok-account!

tips:

• Tag je filmpjes met #myKH. Zo wordt jouw creatie misschien wel uitgekozen en verschijn je op het TikTok-account van Knokke-Heist.

• Je kan alle tutorials van de challenges (featuring TikTok-sterren Sarah Bossuwé en Maud Van Der Vorst) terugvinden op het TikTok-kanaal van Knokke-Heist.

• Bekijk ook zeker Snapchat-, LinkedIn-, Strava- en Instagram-route!