Koen Vanmechelen - Cosmopolitan Renaissance

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
,
8300 Knokke-Heist
29.10.2022 > 15.01.2023 - 10:00 > 18:00
€ 10,00

Expo Cosmopolitan Renaissance - Vanaf 29 oktober 2022 tot en met 15 januari 2023

Knokke-Heist verwelkomt dit najaar Koen Vanmechelen, vooral bekend van zijn Cosmopolitan Chicken Project en onlangs nog te gast in de Uffizi in Florence (Italië).

Sinds het prilste begin van zijn kunstenaarschap stelt Koen Vanmechelen vragen over de toekomst van onze soort: hoe moet de mens verder? Hoe kunnen wij als mensen duurzaam samenleven met andere diersoorten met respect voor de omgeving van zelfs de kleinste wezens?

Volgens de kunstenaar is er vandaag – meer dan ooit – behoefte aan een kosmopolitische renaissance. Die overtuiging toont hij in deze expo aan de hand van tekeningen, schilderijen, glas- en marmersculpturen, video’s en (levende) installaties. Telkens weer combineert Vanmechelen verschillende basisingrediënten uit zijn artistieke universum tot verrassende verhalen.

Voor deze tentoonstelling wordt Koen Vanmechelen begeleid door kunsthistoricus Jo Coucke.

Biografie Koen Vanmechelen

Belgisch kunstenaar Koen Vanmechelen (°1965, Sint-Truiden) maakte internationaal naam met zijn Cosmopolitan Chicken Project (CCP), een uniek artistiek-wetenschappelijk project dat hij eind jaren negentig lanceerde en waarin hij nationale kippenrassen kruist tot ‘kosmopolitische kippen’. De kern van het project is niet de kip, noch het ei, maar het kruisingsproces en de diversiteit die daaruit voortvloeit.

Dezelfde diversiteit kenmerkt ook de andere diersoorten, boerderijen, projecten en stichtingen die samen het werk van de kunstenaar uitmaken. Als een moderne Uomo Universale versmelt Vanmechelen kunst, natuur en kennis, reikend naar iedereen en alles wat hem in zijn tocht kan helpen grenzen te doorbreken.

Meer info

Kunst
Cultuur