Koen Vanmechelen - Cosmopolitan Renaissance / Cultuurcentrum beeldende kunsten

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
,
8300 Knokke-Heist
29.10.2022 > 15.01.2023 - 10:00 > 18:00

In het najaar 2022 stellen de Dienst Cultuur en de gemeente Knokke-Heist in Cultuurcentrum Scharpoord de grote tentoonstelling Koen Vanmechelen – Cosmopolitan Renaissance voor.

Koen Vanmechelen (°1965, Sint-Truiden) is een van de belangrijkste en een van de internationaal meest actieve kunstenaars van het huidige, turbulente tijdsgewricht.

Volgens de kunstenaar is er vandaag – meer dan ooit – behoefte aan een kosmopolitische renaissance.

Wil de mens van het huidige Antropoceen, die disproportioneel weegt op de wereld, samen met zijn wereld overleven, dan heeft hij dringend behoefte aan een globale wedergeboorte. Hij mag daarvoor gerust eens terugblikken op het verleden – op de houding van de Uomo Universale van de Renaissance van de zestiende eeuw bijvoorbeeld, die kennis met verbeelding verbond – omdat de toekomst afhangt van wat we al dan niet van het verleden onthouden.

Essentieel voor de goede verhouding van de mens tot zijn leefwereld is verder een goed begrip van de onderlinge verbondenheid tussen alle levende wezens. De mens is een dier tussen de dieren. Kunst – en dit is de reden waarom Koen Vanmechelen in de eerste plaats een kunstenaar is – is het ideale medium om deze nieuwe maar noodzakelijke verbindingen gestalte te geven. De kunst van Koen Vanmechelen is uitermate vernieuwend en gaat de oude artistieke en culturele codes bewust te lijf, precies omdat de verhouding tussen mens en wereld voortdurend evolueert.

Kunstenaars zoals Koen Vanmechelen zijn niet wereldvreemd en willen bewust met de wereld bezig zijn.

Drie fundamentele pijlers, die tijdens dit gebeuren meermaals aan de orde zullen zijn, schragen steeds het werk van Vanmechelen: de boerderij als de plek van verbinding van de mens met dier en natuur, de kunst als verbindende factor tussen mens en wereld en de lokale en globale gemeenschap als de uitdrukking van het bewustzijn van de wereld.

Voor deze tentoonstelling wordt Koen Vanmechelen begeleid door kunsthistoricus Jo Coucke.

Cultuur