Film - Die Wannsee Konferenz 20 uur

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
,
8300 Knokke-Heist
13.03.2023 - 20:00
€ 7,00
€ 5 KH Uitpas,-26 jarigen, groepen +10 pers

In de ochtend van 20 januari 1942 vindt in villa Marlier aan de oevers van de Wannsee in Berlijn een conferentie plaats met vooraanstaande leden van het naziregime.

Op uitnodiging van nazileider Reinhard Heydrich zijn vijftien hoge ambtenaren aanwezig om te praten over de "Endlösung", de definitieve oplossing voor het Jodenvraagstuk. Het enige onderwerp op de agenda die ochtend hoe de organisatie van de systematische massamoord op miljoenen Joden kon worden georganiseerd. De bijeenkomst begon om 12.00 uur en duurde minder dan twee uur.

De film volgt exact het protocol van de bijeenkomst. Alle dialogen komen vanuit de notulen die bewaard zijn gebleven en alle andere gesprekken door de aanwezigen zijn daadwerkelijk gevoerd, De film is opgenomen op de originele locatie aan de Wannsee in Berlijn. Een film die moeilijk te bevatten is. 15 mannen die op een beschaafde toon praten over een miljoenenmoord in een stijl die doet denken aan een bedrijfsvergadering. De koude logistiek die ter sprake komt is schokkend: dienstregelingen, wagon bezettingen, berekening van de windrichting, … Een genocide als bureaucratische daad.

108 min / Duitsland / 2022

Regisseur: Matti Geschonneck

Acteurs: Philipp Hochmair, Jakob Diehl, Godehard Giese

Cultuur