FIVE, SIX, SEVEN, EIGHT... THE EDGE OF TANGO VOL. 2 / SONICO 20 UUR

13.02.2024 - 10:45

“FIVE, SIX, SEVEN, EIGHT... THE EDGE OF TANGO vol.2” is het vierde album van de Brusselse-groep SONICO, gebaseerd op de balletmuziek "Tango Buenos Aires” van Eduardo Rovira, een sleutelfiguur binnen het ontstaan van de "tango nuevo”.

Rovira wordt vaak onterecht omschreven als “de andere Piazzolla”, nochtans bereikten zijn vernieuwingen een creatieve samensmelting van de volkse elementen van de tango met klassieke muziek, een gedurfde synthese waarmee hij zijn eigen stempel drukte op de avant-garde in het Buenos Aires van de jaren 60.

"Tango Buenos Aires” is de allereerste balletmuziek met thema’s uit de moderne stadsmuziek van Buenos Aires (tango), sterk beïnvloed door de muziek van Igor Stravinsky. Dit repertoire, dat sinds de jaren 60 niet meer live werd uitgevoerd, krijgt nu nieuw leven dankzij het intensieve recuperatiewerk van SONICO die nu in deze muziekshow aan u worden voorgesteld.

Met de album release voorstelling van “FIVE, SIX, SEVEN, EIGHT... THE EDGE OF TANGO vol.2”, voegt de groep een extra dimensie toe aan hun “standaard” concertformaat. Met sfeervol lichtontwerp, theatrale momenten en projecties van uitdagende solo danscreaties, worden de muzikanten van SONICO omkadert met een indrukwekkende muziekshow.

Een anekdote uit Rovira’s leven vormt de historische achtergrond voor deze voorstelling. Tijdens zijn - enige, maar helaas onsuccesvolle, tournee door Spanje en Portugal in 1954 waren de werkomstandigheden zo penibel dat de muzikanten één voor één afdropen (net zoals bij Haydn’s Afscheidssymfonie). Rovira bleef alleen achter en was genoodzaakt om als clown in een circus te werken. Zo kon hij zijn terugreis naar zijn (weldra ex-) vrouw en kinderen in Argentinië financieren. Pas een jaar later kon zijn schoonvader, met geld dat hij won op de lotto Rovira terug naar huis brengen. Met een nakende scheiding en geen werkvooruitzichten in het verschiet, had Rovira niets meer te verliezen en besloot hij om het avontuur aan te gaan en tango te vernieuwen ...

De uitvoerders die dit uitdagende programma met hun unieke persoonlijkheid tot leven brengen: Lysandre Donoso (FR/CL) bandoneon; Stephen Meyer (USA/BE) viool; Daniel Hurtado Jimenéz (SP) viool; Kaat Verheyen (BE) viool; Bartosz Korus (POL) altviool; Guillaume Lagravière (FR) cello; Ariel Eberstein (AR/BE) contrabas; Ivo De Greef (BE) piano

Concerten