'De vooruitgang in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer' / Bart De Strooper

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
,
8300 Knokke-Heist
04.08.2023 - 10:00
€ 15,00
Drankje na de lezing inbegrepen.

Het wetenschappelijk werk van Prof. Bart De Strooper richt zich op de genetische mechanismen die verantwoordelijk zijn voor de ziekte van Alzheimer. Hij bestudeert het gamma-secretase enzym dat het veel grotere APP-eiwit splitst. Als deze splitsing niet correct gebeurt, ontstaan er plaques en eiwitophopingen in de hersenen die leiden tot het afsterven van de zenuwcellen met onder andere geheugenverlies (een van de bekendste symptomen) tot gevolg.

Samen met zijn team, is Prof. De Strooper op zoek naar de oplossing voor de ziekte van Alzheimer. Tijdens deze lezing geeft hij een overzicht van het onderzoek door de jaren heen. Hij legt uit waarom het werk soms moeizaam verloopt en hoe we nu heel dicht bij een doorbraak staan.

Prof. Bart De Strooper is sinds oktober 2016 wetenschappelijk directeur van het UK-Dementia Research Institute. Hij is hoogleraar moleculaire geneeskunde aan de KU Leuven en VIB, België en hoogleraar dementieonderzoek aan het University College London. Het wetenschappelijk werk van Prof. De Strooper richt zich op het begrijpen van de fundamentele mechanismen die ten grondslag liggen aan de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Foto Ine Dehandschutter

Boekentip: Tegen het vergeten, Bart De Strooper, 2022, Pelckmans

Cultuur