Fertility Comes From Outside - Koen Vanmechelen vs Dirk Draulans

Zwin Natuur Park
Graaf Leon Lippensdreef 8
,
8300 Knokke-Heist
19.11.2022 - 15:00
€ 12,00
incl. toegang tot Het Zwin

Kunstenaar Koen Vanmechelen (°1965, Sint-Truiden), die vooral bekend is van zijn Cosmopolitan Chicken Project, en Dirk Draulans (°1956, Turnhout), de bekendste bioloog van Vlaanderen, geven in deze duolezing hun visie op de verhouding cultuur/natuur. Vertrekkend van wat op het eerste gezicht tegengestelde en gescheiden werelden lijken te zijn, verkennen zij de gedeelde rechten en verantwoordelijkheden in de driehoeksverhouding mens, dier en natuur. En stellen ze zich, naar analogie met de migrerende ooievaars van het Zwin Natuur Park enerzijds, dat mooie symbool van leven en wedergeboorte, en Vanmechelens kweekprogramma met zwarte ooievaars anderzijds, vragen over domesticatie en rewilding, over het belang, de noodzaak en de risico's van migratie, over de rol van dieren in natuurbeheer of over quarantaine, veiligheid en gevangenschap.

Na de twee uiteenzettingen modereert kunsthistoricus Jo Coucke de dialoog tussen beide sprekers én tussen de sprekers en het publiek.

Koen Vanmechelen is een van de belangrijkste en een van de internationaal meest actieve kunstenaars van het huidige, turbulente tijdsgewricht. Dirk Draulans is bioloog, doctor in de wetenschappen, journalist en schrijver. Hij is zeer vertrouwd met de kunst van Koen Vanmechelen.

Deze activiteit kadert in de grote tentoonstelling Koen Vanmechelen - Cosmopolitan Renaissance die de gemeente Knokke-Heist van 29 oktober '22 tot 15 januari '23 voorstelt in Cultuurcentrum Scharpoord.

Voorziene duur: 1u-1u15.

Natuur
Cultuur