'Kan wiskunde het onmogelijke mogelijk maken?' / Ann Dooms

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
,
8300 Knokke-Heist
16.08.2023 - 10:00
€ 15,00
Drankje na de lezing inbegrepen.

Dankzij de Babyloniërs en hun kleitabletten weten we dat reeds 5000 jaar geleden mensen wiskundig konden denken om problemen op te lossen. Volgens Galileo Galileï werkt dit zo goed omdat wiskunde de taal is waarin de natuur tot ons spreekt. Bovendien noemde Simon Stevin wiskunde 'de kunst van het zekere', vandaar de Nederlandse naam 'wiskunde'. In de wiskunde worden patronen gevonden en bewezen. De kunst van de abstractie geeft ons keer op keer nieuwe inzichten en concepten waar we later de vruchten van plukken.

Hebben we nu genoeg wiskundige concepten om ook mensen en hun verbeeldingskracht te gaan modelleren? Het lijkt erop dat met het toevoegen van enorme rekenkracht en een massa gegevens aan de wiskundige gereedschapskist, zelfs het onmogelijke mogelijk wordt.

Ann Dooms is professor Wiskunde en Data Science aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze staat er aan het hoofd van de onderzoeksgroep Digitale Wiskunde en is verbonden met het VUB Artificial Intelligence Lab. Ze is gespecialiseerd in patroonherkenning voor de analyse van cultureel erfgoed, medische beelden, documenten en post-quantum cryptografie. Daarnaast schrijft ze columns voor een algemeen publiek in EOS en De Tijd, publiceerde 'Wiskunde' in de boekenreeks van de populaire Nerdland-podcast en 'Wiskunde in je smartphone' voor kinderen.

Boekentips:

Van Melkweg tot moraal, Ann Dooms & Katleen Gabriëls, 2020, Academia Press; Wiskunde, Ann Dooms, 2021, Borgerhoff & Lamberigts; Wiskunde in je smartphone, Ann Dooms, 2022, Lannoo

Cultuur