'A la guerre' / Kristien Hemmerechts

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
,
8300 Knokke-Heist
07.08.2023 - 10:00
€ 15,00
Drankje na de lezing inbegrepen.

Hubertina Aretz, Leopold Flam, Gerard Boyart en Maria Van Lommel zaten tijdens WO II alle vier in het verzet. Hubertina en Leopold werden op 15 maart 1944 gearresteerd en naar een concentratiekamp gestuurd. Het echtpaar Gerard en Maria werden op 19 januari 1944 gearresteerd en naar een concentratiekamp gestuurd. Hubertina en Maria werden met dezelfde trein uit Antwerpen naar Ravensbrück gedeporteerd en zaten er ruim vijf weken lang in dezelfde quarantainebarak. Of ze met elkaar kennis hebben gemaakt is niet geweten, maar die kans is groot. Leopold en Gerard werden allebei zwaar mishandeld in de kantoren van de Antwerpse Sipo-SD, de Sicherheitspolizei-Sicherheitsdienst. Alle vier zijn ze erin geslaagd de extreme ontberingen en vernederingen te overleven, zij het ternauwernood. En alle vier hebben ze over hun ervaringen een geschreven getuigenis nagelaten met concrete en levendige details.

Tijdens deze lezing vertelt Kristien Hemmerechts hun verhaal aan de hand van fragmenten en foto’s. Dit wordt een eerbetoon aan hun grote moed en wilskracht.

Kristien Hemmerechts is schrijver en doceert creatief schrijven aan de toneelschool van Antwerpen en aan de KULeuven. Zij publiceerde de historische roman Hubertina over Hubertina Aretz. Ze publiceerde ook samen met Guido Van Wambeke het boek Ik zal alles verdragen, ook mezelf samen met fragmenten uit de dagboeken en briefwisseling van Leopold Flam en zij redigeerde de getuigenis van Gerard Boyart en Maria Van Lommel, De beul was dood (2023).

Foto: Diana Putters

Boekentips: Hubertina, Kristien Hemmerechts, 2022, De Geus; Ik zal alles verdragen, ook mezelf, Kristien Hemmerechts en Guido Van Wambeke, 2023, De Geus

Cultuur