'Wat bomen ons kunnen vertellen' / Valerie Trouet

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
,
8300 Knokke-Heist
18.08.2023 - 10:00 > 12:00
€ 15,00
Drankje na de lezing inbegrepen.

Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je zijn ringen tellen. Maar die jaarringen kunnen je veel meer vertellen dan dat. Dendrochronologie, de wetenschappelijke studie van jaarringen, levert een niet te onderschatten bijdrage aan ons begrip van de klimaatgeschiedenis van de aarde, de invloed ervan op de menselijke beschavingen in de afgelopen tweeduizend jaar en de complexe interactie tussen mens en natuur.

In deze lezing neemt topwetenschapper Valerie Trouet ons mee op een reis rond de aarde, van haar lab in Arizona tot afgelegen dorpen in Afrika en radioactieve bossen in Rusland. Aan de hand van verrassende verhalen - zoals hoe zonnevlekken piraten beïnvloeden, het geheim achter het imperium van Dzjengis Khan, het verband tussen de Egyptische farao's en vulkanen, ja zelfs de rol van olijven in de val van het Romeinse Rijk - laat ze zien hoe de studie van bomen ons ontzettend veel kan leren over de mens, zijn geschiedenis en zijn toekomst.

Dr. Valerie Trouet bestudeert al meer dan twintig jaar de klimaatverandering aan de hand van jaarringen van bomen. Wereldwijd wordt ze erkend als een van de topexperts op het vlak van dendrochronologie. Ze was verbonden aan het Laboratory of Tree-Ring Research van de University of Arizona (VS) en publiceerde eerder onder meer in Nature en Science.

Sedert 2023 is ze de eerste directeur van het nieuwe Belgische Klimaatcentrum.

Foto Koen Broos

Boekentip: Wat bomen ons vertellen, Valerie Trouet, 2020, Lannoo

Cultuur