Zomerlezing: Prof. Dr. Jan Caeyers "Hoe is Beethoven een genie geworden?" - 16 aug

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
,
8300 Knokke-Heist
16.08.2021 - 10:00
€ 15,00
€ 12,50 KH Uitpas incl. drankje in CaféCultuur

Beethoven is zonder twijfel een van de belangrijkste mensen uit de Westerse cultuurgeschiedenis. Dat heeft natuurlijk in eerste instantie te maken met de prachtige muziek die hij heeft geschreven. Maar dat houdt ook verband met het uitzonderlijk parcours dat hij als kunstenaar en als mens heeft afgelegd. Het feit dat hij zijn toenemende doofheid heeft overstegen door grensverleggende muziek te schrijven, is een indrukwekkende menselijke prestatie, waardoor men hem als een ‘genie’ is gaan bestempelen. Maar wat maakt iemand tot een ‘genie’? Waarom is deze uitzonderlijke carrière zo bijzonder en spreekt zij tot onze verbeelding?

Jan Caeyers is dirigent en musicoloog. Hij studeerde, werkte en leefde gedurende vele jaren in Wenen. Van 1993 tot 2003 was hij artistiek directeur bij de door hem opgerichte Beethoven Academie. In oktober 2010 debuteerde hij in deSingel te Antwerpen met een nieuw Beethovenorkest: Le Concert Olympique. Jan Caeyers is tevens professor aan de Universiteit van Leuven en wordt beschouwd als een van de belangrijkste Beethovenspecialisten in de wereld.

In december 2010 werd Jan Caeyers door Klara en het Vlaams muziekcentrum uitgeroepen tot ‘Muziekpersoonlijkheid van het jaar’.

Boekentip: “Beethoven, een biografie”, Jan Caeyers, 2019, De Bezige Bij

Cultuur