100 years Piazzolla / Sonico 20 uur

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
,
8300 Knokke-Heist
12.03.2022 - 20:00
€ 18,00
€ 15 KH Uitpas, - 26 jarigen, groepen +10 pers € 10 leden Volksontwikkeling

Tijdens het seizoen 21-22 zal het Brusselse ensemble SONICO hulde brengen aan 'tango nuevo'-uitvinder Astor Piazzolla, die 100 jaar zou geworden zijn, met een derde plaat, “Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango”. Piazzolla was immers niet de enige pionier en SONICO biedt graag een bredere invalshoek via de revolutionaire composities van Eduardo Rovira.

Die titel voor dit dubbelportret is niet lukraak gekozen. Astor Piazzolla en Eduardo Rovira worden gewoonlijk voorgesteld als de twee mogelijke voorhoede van de "tango nuevo"; er is beweerd dat er een zekere confrontatie tussen hen was; er wordt gediscuseerd wie de eerste was die de tango moderniseerde. De eerste serieuze aanzet tot de bouw van een moderne tango werd in 1955 door Piazzolla gedaan met de Octeto Buenos Aires. Het jaar daarop sloot Rovira zich aan bij Octeto La Plata, maar liet geen opnames achter.

Uit deze controverse is niets duidelijk of definitief naar voren gekomen, maar deze onbeantwoorde vraag was de perfecte uitgangspunt om te begrijpen dat de SONICO-groep "Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango" moet bedenken, hun derde album, waar ze gelijktijdig presenteren voor de eerste keer de muziek van beide octetten, inaugurele exponenten van de avant-garde in de tango. Met deze ensembles reisden de twee muzikanten voor het eerst langs de randen (“the edge”) van het genre.

Dit album, gaat in avant-première op 20 maart 2021 op het Klara festival/BOZAR, gevolgd door een tournee in Latijns-Amerika.

SONICO werd door de Argentijnse pers inmiddels bejubeld als ‘de redder van de tango nuevo’ of de avant-garde tango. De groep werd voor zijn 2 eerdere album’s ‘Eduardo Rovira: La Otra Vanguardia’ (2018) en ‘Eduardo Rovira: Inedito e Inconcluso’ (2020) en door zijn Zuid-Amerikaanse tournees in de magazines Billboard en Rolling Stone gecatalogeerd in de top 10 van meest essentiële hedendaagse tango-ensembles.

Een productie van El Antitango vzw

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, la Fédération Wallonie-Bruxelles en de Vlaamse Gemeenschap

Organisatie: i.s.m. Volksontwikkeling Knokke-Heist (Davidsfonds Knokke en vtbKultuur Knokke-Heist)

Cultuur
Concerten