Boy (16+) / Kyoko Scholiers 20 uur

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
,
8300 Knokke-Heist
22.10.2021 - 20:00
€ 15,00
€ 12 KH Uitpas, - 26 jarigen, groepen +10 pers

De tienjarige Boy zit in de klas als de politie hem plots komt halen. Hij weet niet waarom. Hij weet alleen dat hij niet meer naar huis mag, omdat hij in een ‘verontrustende situatie’ woont. Dit is het startschot van een lawine aan juridische, medische en emotionele argumenten die elk hun impact hebben op de jongen. In een broeierige montage is de toeschouwer getuige van een reeks grote en kleine gebeurtenissen die Boys lot zullen bepalen.

De case van Boy is fictief als geheel maar gebaseerd op honderd waarheden. Theatermaakster Kyoko Scholiers verdiepte zich maandenlang in de wereld van de Jeugdhulp: ze interviewde Jeugdrechters, consulenten, pleeggezinnen, kinderpsychiaters, opvoeders, volwassenen die terugkijken op hun hulptraject, kinderen die in een voorziening verblijven en hun ouders. Ze woonde rechtszaken bij, bezocht tientallen voorzieningen en werkte als vrijwilliger in een leefgroep voor geplaatste kinderen.

Wat doet het met iemand om op te groeien zonder de basis van een veilig nest? Waar ligt de grens van loyauteit aan de ouders? En kun je ontsnappen uit je eigen achtergrond? Scholiers verbeeldt een brandend actuele realiteit in een eigenzinnige muziektheatervoorstelling met een ijzersterke cast. Joris Blanckaert componeert een bijzondere soundscape die live wordt gebracht door het kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen en HERMESensemble.

Tekst en regie: Kyoko Scholiers, Compositie en muzikale leiding: Joris Blanckaert

Cast: Tiny Bertels, Sofie Decleir, Suzanne Grotenhuis, Greg Timmermans, Joris Van den Brande, Victor Saveniers / Finn Van Hove

Uitvoering muziek: Joris Blanckaert samen met Kinderkoor Opera Ballet Vlaanderen o.l.v. Hendrik Derolez, HERMESensemble

Coaching: Valentijn Dhaenens

Productieleiding: Lore Hoefkens, Zakelijk beheer: Karen Feys

Met steun van: De Vlaamse overheid, Stad Antwerpen, Corso, Villa Hellebosch

Inleiding om 19.15u

Cultuur