De Paradox van Bertrand Russel / Thomas Janssens 20 uur

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
,
8300 Knokke-Heist
27.03.2022 - 20:00
€ 18,00
€ 15 KH Uitpas, - 26 jarigen, groepen +10 pers

Op 13 april 1975, vroeg in de ochtend, wandelt Lucy, kleindochter van de beroemde filosoof en Nobelprijswinnaar Bertrand Russell, een kerkhof binnen. Nadat ze haar hoofd en lijf met kerosine heeft overgoten, ontvlamt ze een lucifer en steekt zichzelf in brand. Als protest voor de wereldvrede. Niet veel later zal ze overlijden. Amper 26 jaar. Even oud als de Vietnam Oorlog die na haar begrafenis eindelijk ten einde komt.

Nobelprijswinnaar Bertrand Russell wordt "de Engelse Voltaire" genoemd. Het leven van deze filosoof stond in het teken van logica. Niemand leidde een rationeler leven dan hij. En de maatstaven die hij zichzelf oplegde, eiste hij ook van de wereld én z’n gezin. Nadat haar ouders op bevel van opa Russell naar een instelling zijn afgevoerd, diagnose schizofrenie, komt Lucy onder geïsoleerde voogdij van haar wereldvermaarde grootvader te staan. Zij is Russells uitverkorene, ‘mijn stralende kant van de maan’ en hij wil haar koste wat kost beschermen; redden van de waanzin in de wereld.

Maar een mens is geen puur logische machine. Russell niet; en al zeker zijn kleindochter Lucy niet. Laat staan de wereld om haar heen. Wat dreef Lucy dat ze zo gruwelijk aan haar einde kwam? En hoe waanzinnig was haar opoffering daad? Moeten we ons de vraag stellen of de drang naar uitsluitende redelijkheid soms niet meer kwaad doet dan goed?

Ism Peter De Graef schrijft Thomas Janssens een nieuwe tekst voor een uitzonderlijke combinatie acteurs: Bill Barberis, Peter De Graef zelf en Tanya Zabarylo. Met Lucy’s leven als kapstok brengt Janssens een origineel verhaal over verstand vs gevoel; activisme vs pacifisme; jezelf kunnen wapenen tegen de irrationele buitenwereld vs eraan ten onder gaan.

Concept, tekst, regie: Thomas Janssens

Tekst: Thomas Janssens ism Peter De Graef

Spel: Bill Barberis, Peter De Graef en Tanya Zabarylo

In coproductie met: Het Laatste Bedrijf

Met investering van de Belgische Tax Shelter maatregel

Cultuur