Een Jihad van liefde / Saloua Hassani en Rashif El Kaoui 20 uur

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
,
8300 Knokke-Heist
12.01.2022 - 20:00
€ 15,00
€ 12 KH Uitpas, - 26 jarigen, groepen +10 pers

Rashif El Kaoui, Saloua Hassani en Hans Van Cauwenberghe maakten een theaterstuk op basis van het boek ‘Een Jihad van Liefde’ van Mohamed El Bachiri (opgetekend door David Van Reybrouck).

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Zij kwam om in de aanslag in de Brusselse metro. Mohamed El Bachiri zelf werkt dan als chauffeur in de Brusselse metro. Hij praat in het boek over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

De getuigenis van Mohamed El Bachiri raakte heel veel mensen en kreeg aandacht in De Afspraak en in De Wereld Draait Door met meer dan 200.000 views op YouTube. De lezers van ‘Een Jihad van Liefde’ raakten nog meer ontroerd.

De theaterbewerking zal dat niet minder doen. We zien Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen en op zijn leven dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen. Ondertussen gaat hij ook in dialoog over zijn identiteit. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit. Maar met wie praat hij hier de hele voorstelling over?

‘Een Jihad van Liefde’ (een uitgave van De Bezige Bij) verkocht ondertussen al meer dan 100.000 exemplaren en werd vertaald en uitgegeven in het Duits, Engels en Frans.

Een heel integere vertaling van El Bachiri’s boekje, die de lijdende mens toont achter de oproep tot menselijkheid. Wat het stuk toevoegt, is het slepende rouwproces achter de façade. 'Een Jihad van Liefde’ illustreert hoe de boodschap die hem overal staande ovaties opleverde, hem binnenshuis staande hield. (Gilles Michiels – Etcetera)

Sober, maar mooi en doeltreffend. Het stuk gaat verder waar het boek eindigt. De dialogen tussen de levende Mohamed El Bachiri en de overleden Loubna Lafquiri wérken… Het is in die waardevolle ontroerende toevoeging dat deze theaterversie het verschil maakt. (Filip Tielens – De Standaard ***)

De voorstelling voegt iets aan het boek toe, omdat het geen betoog is, maar een kwetsbaar portret van twee mensen die elkaar heel graag zien. Een kleinood om te koesteren. (Magali Degrande – Het Nieuwsblad ****)

Tekstbewerking: Rashif El Kaoui, Amara Reta

Spel: Rashif El Kaoui en Saloua Hassani

Regie en tekstbewerking: Hans Van Cauwenberghe

Decor: Saskia Louwaard en Marrigje Poelstra

Kostuum: Maartje van Bourgognie

Een productie van Rataplan in coproductie met Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Darna en De Roma Met de steun van district Borgerhout en de Vlaamse Gemeenschap

www.rataplanvzw.be

Cultuur