Tillieux / Moody Blue Productions 20 uur

Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1
,
8300 Knokke-Heist
01.12.2023 - 20:00
€ 16,00

Het beeldverhaal? Bij uitstek een kunstvorm met een snuifje surrealisme à la belge. Hergé en Franquin zijn wereldberoemd. Namen die zelfs de grootste stripanalfabeet kent. Maurice Tillieux, tekenaar met zeemanshart, heeft zijn plaatsje bij de allergrootsten. Hij is beroemd, gevierd, maar bovenal... anders!

De voorstelling illustreert hoe we met z’n allen toch zo weinig écht te kiezen hebben in onze levens.

Omstandigheden en toeval bepalen hoe elk individu zichzelf vaak noodgedwongen opnieuw moet uitvinden. Maurice Tillieux doet dat. Meermaals.

Hij ontwikkelt zijn talenten, kent er succes mee, en... botst frontaal met de schaduwzijde in het leven van elke vernieuwende, grensverleggende artiest: de keuze tussen ‘vrij creëren’ en ‘zorgen voor een inkomen’, commerciële druk, censuur.

Een verhaal over de keuzes waar het leven je voor stelt. Over vrijheden, persoonlijke én artistieke. Over de gevolgen en de prijs van het succes. Een prijs die je echt niet enkel in geld kan uitdrukken.

Marc Weiss, in Franstalig België al vele jaren bekend als kwaliteitsacteur en stemmenleverancier, brak recent door bij het Nederlandstalige publiek dankzij zijn rol in “Close” van Lukas Dhont. Hij is Tillieux.

Yoeri Lewijze speelde eerder reeds samen met Marc Weiss. Toen MBP dit nieuwe project voorlegde, was zijn keuze voor ‘Tillieux’ snel gemaakt. Zelf neemt hij meerdere nevenrollen voor zijn rekening.

Sam Brosens speelde eerder in producties van De Proefkonijnen. Bij MBP assisteerde ze Yoeri Lewijze bij de regie van onze vorige productie, ARMAND. In deze voorstelling is zij Tillieuxs ma en echtgenote.

Yoeri Lewijze en Sam Brosens zorgen ook nu voor de regie en de technische aansturing. Op de scène! Dit verhaal, waarin een auteur kunst creëert, biedt toeschouwers daardoor tegelijk inkijk in de creatie van de voorstelling zélf.

De integratie van artificiële intelligentie die werk van Maurice Tillieux tot leven wekt voor de ogen van de toeschouwers verleent het geheel nog een extra dimensie.

Marc Hendrickx en Dirk Dobbeleers schreven de tekst, waarvoor ze konden terugvallen op de biografie die bij de voorstelling hoort: Maurice Tillieux - Van de zee over het papier naar de glorie.

Producent: Moody Blue Productions

tekst: Marc Hendrickx & Dirk Dobbeleers

Spel: Marc Weiss, Yoeri Lewijze, Sam Brosens

Regie: Yoeri Lewijze, bijgestaan door Sam Brosens

Cultuur