Fietsroute 'Verdwenen Zwinhavens'

Zwin Natuur Park
Graaf Leon Lippensdreef 8
,
8300 Knokke-Heist
03.07.2021 > 31.10.2023 - 08:00 > 18:00

Ontdek de fietsroute

Het prachtige Zwinlandschap van vandaag zag er in de middeleeuwen helemaal anders uit. Bepalend was de brede Zwingeul met bloeiende wereldhavens er langs. Door deze verbinding met de zee beleefden Brugge en Vlaanderen gouden tijden. De route laat je dit prachtige fietsgebied tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge ontdekken. Met wat voorkennis en de gratis fietskaart zie je nog sporen in het landschap van dit rijke verleden. Vier outdoor (coronaproof) VR-kijkers langs de route helpen je verbeelding een heel eind onderweg. 2 indoor VR-kijkers in het Kijkcentrum van het Zwin Natuur Park, laten je als een vogel in de lucht de evolutie van de Zwingeul beleven (inbegrepen in toegangsticket Zwin Natuur Park). Wie door een kijker loert, komt vanuit het huidige landschap virtueel terecht in de bruisende middeleeuwse havenstadjes. Je staat er middenin en kan 360° om je heen kijken. Nog leuk! Wie de QR-code op de fietskaart scant, krijgt onderweg meldingen. Je ziet zo archeologische vondsten in het landschap om je heen verschijnen op je smartphone.

Proeven van het verleden: de middeleeuwen op jouw bord

Uit de opgravingen en na het uitpluizen van oude toltarieven, kwamen ook verrassend lekkere vondsten aan het licht. De Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh nam een duik in die overvolle voorraadkast van het middeleeuwse Zwin en ging aan de slag met lokale smaakmakers om met middeleeuwse ingrediënten hedendaagse creaties te maken of mee te zoeken naar de verborgen middeleeuwen in bestaande producten.

Je kan de gepassioneerde makers en hun producten zelf ontdekken in hun winkels en proeven in een selectie van memorabele ontbijt-, lunch-, apero- en dinerplekken. Om de Verdwenen Zwinsmaken nog richter bij te brengen zijn er in drie Verdwenen Zwinfoodhubs middeleeuwse voorraadkasten uit de grond gerezen. Je vindt er een handige selectie van Verdwenen Zwinsmaken die je zomaar in je fietstas of boodschappenmand kan stoppen. 

Neem de smaken of nasmaken mee naar de dichtstbijzijnde VR-kijker langs de Verdwenen Zwinhavensfietsroute en dompel je volledig zintuigelijk onder in de Verdwenen Zwinhavens. Tijdreizen kwam nog nooit zo dichtbij!

Praktisch

Afstand: 60 km, of kies voor een lus van 44 km of 31 km
Startplaatsen: Zwin Natuur Park, Sluis, Damme of Brugge
Signalisatie: de route is volledig bewegwijzerd

Gratis viertalige fietskaart ter beschikking (NL-FR-DE-EN) via Westtoer, het Zwin Natuur Park en de toerismekantoren in de streek. 

Download de GPX-files om in te laden op jouw fiets-gps. Klik hier voor de Grote Lus, hier voor de Lus rond Brugge en hier voor de Lus rond het Zwin.  
Fietsen
Natuur
Cultuur