Geleide natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat 'de Zwinduinen' - 5 dec

Oosthoekplein
Oosthoekplein 21
,
8300 Knokke-Heist
05.12.2021 - 14:00
€ 2,50
Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis

Organisatie: Natuurexploratie – Info & inschrijving via www.natuurexploratie.be

Thema: Winterperikelen in het duin.

Praktisch: Eigen mondmasker & voorinschrijving uiterlijk vòòr 22 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden. Bij vochtige winter laarzen noodzakelijk.

Gids: Patrick Demaecker - tel. 050 519 101 of 0475 40 79 29

Tijdens het winterhalfjaar vormen onze duinen met hun dicht duindoornstruweel en meestal nog een rijkelijk aanbod van hoofdzakelijk duindoornbessen een belangrijke aantrekkingspool voor overwinterende zangvogels, zoals de Spreeuw, Kramsvogel en Koperwiek. Hoe strenger de vorst in het noorden, hoe groter de aantallen van deze laatste twee overwinterende soorten bij ons in de duinen.

Ook het ijlere bladerdak van het duinbosgedeelte maakt het makkelijker om vogels zoals diverse spechtensoorten en Gaai waar te nemen. De mezen verkiezen in het winterhalfjaar nu ook om in gemengde groepen rond te trekken op zoek naar insekten en hun larven. Safety in numbers.

Mogelijks hebben we ook een treffen met overwinterende roofvogels zoals Sperwer, Havik of met veel geluk een Smelleken, soorten die gespecialiseerd zijn in de jacht op zangvogels. Uiteraard maken we ook een zeer grote kans op het zien van exemplaren van de steeds aanwezige Buizerd.

En ook een ontmoeting met de aanwezige grote grazers blijft altijd een indrukwekkende ervaring.

Is de winter eerder zacht kunnen we ook nog een aantal paddestoelen terugvnden, zoals de Gesteelde stuifbal, Parelstuifzwam, Zwartwitte veldridder en Gele trilzwam.

Het struweel en de dichte braambegroeiing in het duinbos bieden ook beschutting aan de overwinterende Houtsnippen in het duin. Tegen avondval verlaten ze hun schuilplaats voor hun nachtelijke foerageertocht. Tegen het einde van de wandeling is een ontmoeting met deze schuwe soort dan ook niet uitgesloten.

Wandelen
Natuur