Natuurexploratie: Geleide avondwandeling in 'de Zwinduinen'

Oosthoekplein
Oosthoekplein 21
,
8300 Knokke-Heist
05.07.2022 - 20:30
€ 2,50
Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis

Organisatie: Natuurexploratie – Info & inschrijving via www.natuurexploratie.be

Thema: Nachtleven in de Zwinduinen: over amfibieën, Julikever, zoogdieren…

Praktisch: voorinschrijving uiterlijk vòòr 22 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden.

Gids: Patrick Demaecker - tel. 050 519 101 of 0475 40 79 29

We starten deze wandeling dwars door het duingebied de Zwinduinen ruim een uur voor zonsondergang, zodat we de volledige overgang van daglicht naar het vrij donker van de nacht meemaken. Zo’n half uur na zonsondergang gaat het schemerduister over in het duister van de nacht met enkel wat maanlicht. Een avondtocht blijft altijd een verrassingsbeleving, waarbij veel afhangt van op het juiste moment op de juiste plaats aanwezig zijn en zelf zo weinig als mogelijk op te vallen.

Begin juli zijn normaliter de Boomkikkers nog actief en na zonsondergang klinkt hun gezang uit de omgeving van de voortplantingspoelen. Maar we kijken ook uit naar mogelijks jonge kikkertjes of padjes die net de poel verlaten hebben, dikwijls vanuit het dichte braamstruweel. Tevens is dit de periode dat de prachtige Julikever ontpopt en bij zonsondergang uitvliegt, en als we geluk hebben, maken we in de buitenduinen dus kans deze grote, prachtige kever te zien.

Uiteraard hopen we ook op een ontmoeting met een of ander zoogdier. De meeste zoogdieren worden met de schemer actief en gaan op pad. Maar om hier kans op te hebben mogen wij niet opvallen, noch door geluid noch door geur. In dit duingebied maken we qua zoogdieren nog wel de beste kans om een Vos ons pad te zien kruisen.

Met de batdetector proberen we vleermuizen op te sporen en tevens te zien te krijgen.

We houden ook onze oren open voor de roep van een Bosuil of een juveniele Ransuil.

Wandelen
Natuur