Natuurexploratie: Geleide natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat 'de Zwinduinen' - 19 nov

Oosthoekplein
Oosthoekplein 21
,
8300 Knokke-Heist
19.11.2023 - 14:00
€ 2,50
Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis

Thema: Herfst in het duin.

Het is volop herfst in het duin. Bij vrij zachte nachttemperaturen en vochtig weer verschijnen allerhande soorten paddenstoelen, waarvan een groot aantal soorten typisch zijn voor het duinmilieu. De paddenstoelen in het duin zijn over het algemeen vrij klein, maar vertonen een breekbare schoonheid. In de schrale duingraslanden zijn dat o.m. de kleurrijke, zeldzame wasplaten met opvallende oranjerode en gele kleuren, waarvan de Zwartwordende wasplaat de algemeenste wasplaat is voor de Zwinduinen. Maar ook opvallende grotere paddenstoelsoorten als Geschubde inktzwam & Ruitjesbovist en unieke vormen als het Zandtulpje en Witte kluifzwam zijn er aan te treffen. Maar ook vele kleine soorten als diverse mosklokjes, Hazepootje, Plooirokje, Gesteelde stuifbal, Parelstuifzwam, Zwartwitte veldridder en Paarsharttrechtertje. Het duin begint intussen op enkele algemene plantensoorten na volledig uitgebloeid te raken. Een ontmoeting met de jaarrond aanwezige grote grazers, zoals de Schotse hooglanders, Koniks, Shetlandpony’s of Duingeiten blijft ook altijd een leuke ervaring voor jong en oud. Het is tevens de tijd van het jaar dat heel wat roofvogels in het duin vertoeven. Dit vergroot de kans op een ontmoeting met Buizerd, Havik en/of Sperwer. Ook het ijlere bladerdak van het duinbosgedeelte maakt het makkelijker om vogels zoals Groene of Grote bonte specht en Gaai waar te nemen. De mezen verkiezen in het winterhalfjaar om in gemengde groepen rond te trekken op zoek naar insecten en hun larven. Safety in numbers.

Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden.

Gids: Patrick Demaecker - tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929

Afspraak: om 14:00 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.

Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

Wandelen
Natuur