Natuurexploratie: Geleide vroegemorgenwandeling in de Zwinduinen (met inschrijving)

Oosthoekplein
Oosthoekplein 21
,
8300 Knokke-Heist
13.05.2023 - 05:00
€ 2,50
Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis

Thema: Ochtendconcert in de Zwinduinen: over de Nachtegaal en andere topzangers.

Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden.

Gids: Patrick Demaecker - tel. 050 51 91 01 of 0475 40 79 29

Deelname: Voorinschrijving uiterlijk voor 22 uur de dag voor de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht.

Dit is de laatste kans om dit jaar deel te nemen aan een vroegemorgenwandeling in het prachtige natuurgebied De Zwinduinen onder de deskundige begeleiding van Natuurexploratie. Tijdens deze vroegemorgenwandeling ontdekken we werkelijk het ontwaken van de natuur met vogelzang. De lijsterachtigen, Roodborst en Winterkoning leiden het concert in terwijl het nagenoeg nog volledig donker is. Uiteraard is ook de Nachtegaal met z’n prachtige afwisselende zang van de partij zodra we het dichtere struweel bereiken. Langzaamaan wordt het concert aangevuld met de zang van de overige vogels zoals de mezen, grasmussen en uiteindelijk ook de vinkachtigen.

Op dit ogenblik zijn werkelijk alle zomergasten van onze duinen uit het zuiden gearriveerd en in volle broedaantallen aanwezig. Alle soorten zijn dan ook volop bezig met het afbakenen van de territoria en zingen tegen elkaar op. Het ochtendconcert van onze zangvogels maakt deze tocht een fenomenale ervaring. De Zwinduinen tellen niet minder dan een 20tal zangposten van de Nachtegaal, maar ook Zwartkop, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Grasmus en eventueel Spotvogel en Boomleeuwerik zijn volop bezig met het afbakenen van hun territoria. En uiteraard hebben we bijzonder oor voor de nu toch wel uiterst zeldzaam geworden Zomertortel. Vorig jaar hadden we na jaren afwezigheid opnieuw 1 zangpost van Zomertortel Waar we wel zeker van z’n aanwezigheid zijn en een soort die we op z’n minst zullen horen is de Koekoek, toch ook een opvallende verschijning.

En uiteraard mogen we ook nu nog rekenen op doortrekkende soorten als Tapuit, Paapje, de 3 soorten zwaluwen, Gierzwaluwen, Gele kwikstaarten en de toch wel zeer zeldzame Beflijster.

Wandelen
Natuur