Natuurexploratie: wandeling in de Cadzandduintjes en strandvlakte (inschrijving verplicht)

Parking Infopunt Het Zwin (Cadzand-Bad - Nl)
Parking Infopunt Het Zwin (Cadzand-Bad)
,
4506 JC Cadzand-Bad
Nederland
19.08.2022 - 14:30
€ 2,50
Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis

Organisatie: Natuurexploratie – Info & inschrijving via www.natuurexploratie.be

Thema: Flora en fauna van duin, strand en slik.

Praktisch: voorinschrijving uiterlijk vòòr 22 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden.

Gids: Patrick Demaecker - tel. 050 519 101 of 0475 40 79 29

Tijdens de wandeling door de duinenreep van het gebied kijken we vooral uit naar de nazomerbloeiers van het duin. Soorten als Jacobskruiskruid, Geel walstro, Duinreigersbek, Zeepkruid, Kromhals & Grote teunisbloem staan nog in volle bloei.

Diverse vlindersoorten, hommels & zweefvliegen foerageren op deze bloeiende planten. In de vochtigere stukken van de duingraslanden vinden we Watermunt, Gewone brunel, Rode ogentroost & Wolspoot.

Vanuit het braamstruweel in de duinen klinkt hier en daar de roep van een Boomkikker.

Bovendien is augustus de hoofdbloeitijd van de schorre. Lamsoor kleurt de schorre hier & daar paars. Maar ook soorten als Gerande schijnspurrie staan mooi in bloei tussen het Klein schorrekruid & we treffen er ook de Gewone zoutmelde. Aan de voet van de duinen vinden we volop de echte duinvormers als Zeepostelein, Zeeraket en Stekend loogkruid.

Op de verharde dijk langs de zwinmonding vinden we Zeevenkel & Zeekool, normaal soorten van enerzijds rotskusten en anderzijds rolkeistranden, die op die kunstmatige rotskust goed gedijen.

In de Zwinmonding zelf treffen we foeragerende of rustende steltlopers en sternen aan. De sternen jagen er op allerhande visjes & garnalen die bij hoog tij de monding inzwemmen.

Maar in deze periode maken we ook kans op waarneming van doortrekkende groepjes Lepelaars of de toch eerder zeldzame doortrekkende Visarend, die dan dikwijls jaagt in de zwinmonding.

Wandelen
Natuur
Activiteit voor kinderen