Trekvogelsymposium

Zwin Natuur Park
Graaf Leon Lippensdreef 8
,
8300 Knokke-Heist
27.11.2022 - 10:30
€ 14,00
Volwassene (€ 12 online, tot 1 dag voor je bezoek) - € 6 voor kinderen (6 - 17 jaar) - Kinderen jonger dan 6: gratis

Dit jaar gaat al voor de derde keer een trekvogelsymposium door in het Zwin Natuur Park. Er staan boeiende presentaties op het programma, die zowel de doorwinterde ornitholoog als de beginnende vogelkijker zullen aanspreken. Sprekers van dienst zijn Eckhart Kuijken, Eric Stienen, Didier Vangeluwe en Wouter Faveyts. Het goed gevulde dagprogramma zal op vermakelijke wijze aan elkaar gepraat worden door Begijn Le Bleu.

1. Eckhart Kuijken – ‘Ganzen – Arctische bezoekers in het Zwin’

Weinig vogels zijn in staat om beter het magische gevoel van vogeltrek weer te geven als de Arctische ganzen die elk jaar weer uit het Hoge Noorden afzakken om hier de winter door te brengen. Met wereld-ganzen-autoriteit zoals Eckhart Kuijken als spreker weet je dat het goed zit voor een meeslepend verhaal.

2. Eric Stienen – ‘Kleine mantelmeeuwen onderweg’

Grote meeuwen behoren tot het vaste decor aan de kust. Dat betekent echter niet dat de vogels steeds op hun vaste stek blijven zitten. Met name kleine mantelmeeuwen zijn trekvogels, die jaarlijks flinke trektochten ondernemen. Eric Stienen van het INBO doet al jaren onderzoek naar deze soort aan de Belgische kust. In het kader van dat onderzoek zijn heel wat kleine mantelmeeuwen voorzien van ringen en andere merktekens. Dat heeft heel veel informatie opgeleverd over ecologie en trek van de soort.

3. Wouter Faveyts & Didier Vangeluwe – ‘Operatie ooievaar – bewegingen van Zwin-ooievaars op basis van zenderonderzoek’

In 2019 startte het Zwin Natuur Park in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen een onderzoeksproject naar de Zwin-ooievaars met behulp van zenders. In 2022 is dit langdurige project al zijn vierde jaar in gegaan. Dat heeft al heel wat interessante data opgeleverd over de whereabouts van één van de meest opvallende broedvogels van het Zwin.

Wandelen
Natuur