Expo Stephan Balkenhol

Houtsculpturen uit privécollecties

27 oktober – 13 januari

De Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol (°1957, Fritzlar/Hessen) wordt internationaal gewaardeerd als een van de belangrijkste beeldhouwers in hout van onze tijd.

Met zijn onnavolgbare, virtuoze techniek hakt en snijdt Stephan Balkenhol herkenbare figuren van mensen en dieren uit onbehandelde stukken boomstam, waarbij de figuren meestal vergroeid blijven en een geheel vormen met hun sokkel. De toeschouwer is als het ware een directe getuige van het maakproces. De inkervingen van de kettingzaag waarmee hij de ruwe vorm vrijmaakt en de inslagen van de beitels waarmee hij de figuren verder detailleert, dragen bij tot de verwondering over de treffende en levendige vormgeving. Ook de afwerking met een weinig verf draagt bij tot de levendigheid van de personages. Balkenhols figuren zijn nooit – of uiterst zelden – levensgroot. De kunstenaar houdt ze bewust groter of kleiner dan de normale lichaamsgestalte omdat hij wil beklemtonen dat het er hem in de eerste plaats om te doen is een beeldhouwwerk te maken. Hij wil de toeschouwer niet confronteren met de illusie van een mens of dier. Balkenhols kunst is direct leesbaar, visueel krachtig, vrolijk en toegankelijk. Wat niet wil zeggen dat het werk geen diepgang kent. De kunstenaar houdt de mens een houten spiegel voor. Zijn sculpturen doen ons nadenken over wie we zijn en over de wereld waarin we leven.

DE EXPO

Vandaag overspant Balkenhols oeuvre een periode van bijna 40 jaren. En hoewel de kunstenaar sinds 1986 in België is vertegenwoordigd, is deze expo Balkenhols eerste overzichtstentoonstelling in ons land. De tentoonstelling biedt aan de hand van bruiklenen uit meer dan 30 verschillende privécollecties en een enkele openbare collectie een onuitgegeven beeld van de gestage ontwikkeling, jaar na jaar, van een artistieke praktijk: het oudste beeld in de tentoonstelling dateert uit 1987, het meest recente werk wordt gevormd door een ensemble van tekeningen uit 2018.

Zo wat alle expressievormen en thema’s binnen Balkenhols oeuvre komen aan bod: installaties, binnen- en buitenwerken, houtsculpturen uitgewerkt in twee of in drie dimensies, als halfverheven reliëfs of als vrijstaande sculpturen, grote en kleine sculpturen in brons, grafische druktechnieken en tekeningen met pen, potlood, inkt, houtskool en krijt op papier of met gutsen in een houten paneel gegraveerd.

De tentoonstelling Stephan Balkenhol – Houtsculpturen uit privécollecties is samengesteld door kunsthistoricus en curator Jo Coucke, in nauwe samenwerking met de kunstenaar.

meer over het werk van Stephan Balkenhol

DE BOOT, 2006

Dit werk ontstond als Balkenhols bijdrage aan Beaufort, de driejaarlijkse kunstmanifestatie langs de Belgische kust. 'De boot' stond toen opgesteld op de pier van Blankenberge. In beide zijden van de romp van een authentieke houten zeilsloep uit 1957 (het geboortejaar van de kunstenaar) sneed de kunstenaar ter hoogte van de waterlijn en in basreliëf twee naakte, zwemmende figuren: aan stuurboord een vrouw, aan bakboord een man. Balkenhol houdt ervan zijn figuren op de meest onwaarschijnlijke plaatsen te laten verschijnen. Alles kan een geschikte drager zijn voor een beeld van hem. Balkenhol stimuleert op die manier een proces van verrassing en verwondering.

Fellbachzuil, 2007

Balkenhol realiseerde dit monumentale werk ter gelegenheid van de Triënnale van Fellbach (Baden-Württenberg) in 2007. De sculptuur, die onmiskenbaar herinnert aan klassieke of antieke zuilen, is een indrukwekkend voorbeeld van Balkenhols grenzeloze liefde en respect voor hout als beeldend materiaal. De stam van de spar blijft voor het overgrote deel onaangeroerd, inclusief knopen en barsten, en behoudt zijn natuurlijk uitzicht. Alleen in het onderste derde deel sneed de kunstenaar zijn mannelijke figuren in basreliëf uit.

Rondleidingen

Elke zondag om 10.30 uur (gratis bij aankoop toegangsticket)
Schrijf je op voorhand in, want de plaatsen zijn beperkt. Bij te weinig inschrijvingen gaat de rondleiding niet door.

Groepsrondleidingen (vanaf 10 personen)
Wil je een bezoek brengen aan de expo met een vereniging, bedrijf, familie of vrienden? Combineer je bezoek aan de expo met een gezellige lunch in Café Cultuur of met een bezoek aan het Zwin Natuur Park. Wij bieden diverse formules aan, contacteer ons voor de mogelijkheden.

cc.ticket [at] knokke-heist.be (subject: Boek%20een%20gids%20-%20Expo%20Balkenhol) (Boek een gids)

 

Balkenhol voor kids

Kom samen met je kinderen de unieke sculpturen van Balkenhol op een speelse manier ontdekken. Het familieboekje van Vlieg wijst je de weg doorheen de expo en leert je alles over het leven en werk van Stephan Balkenhol. Trek een gekke bek en leg je bezoek vast op de foto in de photobooth.

Knutselatelier tijdens de kerstvakantie
Neem deel aan het creatieve knutselatelier en ontdek de kunstenaar in jezelf. Je hoeft niet op voorhand te reserveren en je mag je werk nadien meenemen naar huis.

Elke dag tussen 14.30 en 17.30 uur in de kerstvakantie (uitgezonderd kerst- en nieuwjaarsdag).

 

PRAKTISCH

Contact
Cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad 1
T 050 630 430
cc.ticket [at] knokke-heist.be

Tickets te koop aan de balie van de tentoonstelling
€ 10 / - 18 jaar gratis
€ 8 KH Uitpas, Bill, + 10 pers., Davidsfonds, Gezinsbond

 

OPENINGSUREN

Dagelijks van 10 – 18 uur
Op 24, 25, 31 december en 1 januari gesloten om 16 uur.