Exposities in de buurt

BRUGGE - Verhalen uit de ondergrond. Brugge in het jaar 1000 - van 9 december 2021 tot 27 oktober 2023

De expo toont de belangrijkste archeologische sites in en rond de stad en brengt een collectie topvondsten uit de regio samen. Reis mee van de burcht van de graaf tot bij de schapenboeren in de kustvlakte. Van de velden op de arme zandgronden tot de eerste handelscontacten met Scandinavië… Vondsten als walvisbot, schaatsen, juwelen en een berenschedel brengen de verhalen tot leven. Maar, nog steeds zijn er vragen waarover de wetenschappers zich het hoofd breken.
Locatie: Gruuthusemuseum (expozolder), meer info: www.museabrugge.be/kalender/tentoonstellingen/brugge-in-het-jaar-1000

BRUGGE - Underneath the Shade We Lay Grounded. Otobong Nkanga -  van 25 juni tot 25 september 2022

‘Land’ kan worden gezien als aarde, bodem, stenen en zaden, maar ook als het terrein waarop ecologische, politieke en sociale kwesties worden ontwikkeld. In deze tentoonstelling in het Sint-Janshospitaal verweeft Otobong Nkanga uiteenlopende vormen als installaties, sculpturen, tekeningen, tapijten, performance en poëzie. Ze creëert ontmoetingen en veelgelaagde kruispunten tussen bezoekers, objecten en acties, en spreekt zo alle zintuigen aan.
Locatie: Sint-Janshospitaal, meer info: www.museabrugge.be/kalender/tentoonstellingen/otobongnkanga

BRUGGE - Oog in Oog met de Dood. Hugo van der Goes, oude meesters, nieuwe blikken - van 28 februari 2022 tot 5 februari 2023

De vijftiende eeuwse schilder Hugo van der Goes behoort samen met Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en Hans Memling tot de bekendste Vlaamse primitieven. Na een vijf jaar durende, grondige restauratie staat zijn meesterwerk ‘De Dood van Maria’ centraal in deze tentoonstelling. Aan de hand van zeven visies of zeven mini-tentoonstellingen komt de bezoeker meer te weten over dat ene grootse schilderij.
Locatie: Sint-Janshospitaal, meer info: www.museabrugge.be/kalender/tentoonstellingen/hugo-van-der-goes

DAMME - Walking Museum - permanent

Een deugddoende wandeling maken en intussen toch genieten van kunst? Dit kan vanaf nu dankzij het “Walking Museum” in Damme. Op grote panelen in de buitenlucht, kun je gratis, en op ieder moment, kennismaken met de legende van Tijl Uilenspiegel en de kunst en geschiedenis van Vlaanderen in de 16de eeuw. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is je smartphone. Walking Museum gebruikt de digitale technologie Augmented Reality om een digitale laag toe te voegen aan de werkelijkheid. Geschilderde objecten komen zo tot leven via de Walking Museum applicatie die iedereen met een smartphone gratis kan downloaden. De schilderijen komen te staan op 3 grote panelen in het centrum van Damme. Wanneer je er één tegenkomt, open je gewoon de applicatie, richt je je smartphone op het paneel en geniet je van de verhalen die de personages op het schilderij je zullen vertellen!
Locatie: Damme centrum, meer info: www.walkingmuseum.info

SLUIS - Tentoonstelling "De andere ik" - van 19 februari 2022 tot 1 mei 2022

Fotografie wordt meestal ingezet als middel om herinneringen vast te houden, als getuigen voor ‘alles wat voorbij is’. Door beeldmakers Anne Hana en Emelien Dieleman wordt de camera slechts gebruikt als hulpmiddel om hun persoonlijke verhaal te vertellen. Zij voeren u mee in een zoektocht naar een eigen wereld, waarbij hun fotoarchief de basis vormt. Ervaringen en herinneringen uit het verleden zijn een persoonlijke ode aan personen en/of landen. Anne verwerkt de met elkaar verbonden beelden, te zien in de series Duetten en Klem, tot een boeiend aansluitend geheel. Anne: “Mijn fotografie is schetsend van aard. Ik ben niet op zoek naar het mooiste plaatje”. Emelien schept een nieuw gegeven in haar beeldmateriaal door weghalen, toevoegen of manipuleren en te situeren in het ‘permanente nu’. “Zo speel ik met perceptie en referentie en creëer ik kunstwerken met gevoel voor materialiteit en originaliteit”, laat ze weten.
Locatie: in de Raadskelder van het Belfort in Sluis, meer info: www.sluisonline.nl/tentoonstelling-de-andere-ik-.