Exposities Zomer 2022

Heel de zomer lang, kan je genieten van allerlei kunstexposities in diverse galeries in Knokke-Heist. Wij bundelden ze voor jullie hier samen:

Galerie Sept – Lee Hyun Joung Expo

Neiging tot abstractie, wordt het detail geëvacueerd ten gunste van het gevoel van oneindigheid en het onzekere karakter van het figuratieve element: een golf zou net zo goed een berg kunnen zijn. Tussen elk ononderbroken spoor is het lege wit van het papier geen inactief wit. Het komt overeen met het idee, dat zeer wijdverbreid is in de taoïstische gedachte van leegte en volheid, dat het interval de verbinding maakt tussen zichtbare objecten. En het is precies na een tijd van stilte, stelt Lee Hyun Joung, dat er een lijn ontstaat: er gebeurt iets tegen de achtergrond van niets.

Zeedijk-Knokke 648
nl.galeriesept.com
Heel de zomer lang

Rasson Art Gallery - Exhibition Giampaolo Amoruso

Beroemd over de hele wereld, zijn personages in geblazen glas vormen een vrolijk en levendig gezin waarin de mens met humor wordt getoond. Amoruso werkt met glas, met kleuren, met zijn personages, op een heel spontane manier. Zijn aanpak is creatief. Hij is op zoek naar de juiste beweging, naar geluk, levendigheid en positieve energie. Hij vindt plezier in het beeldhouwkunst, het modelleren van glas, met charme en harmonie. De afwerking is zeer gedetailleerd. Giampaolo volgt zijn eigen pad, de glasblaas-kunst zit hem in de genen. Zijn signatuur is figuratief, uniek en origineel. 

Dumortierlaan 13
rassonartgallery.be
+32 474 93 50 22
15/08 – 30/09

Rasson Art Gallery - JonOne

Op 17-jarige leeftijd begon hij zijn leven als graffitikunstenaar op de muren en treinen van zijn buurt in New York en tagde hij John gevolgd door 156 uit de naam van zijn straat. Al snel maakte hij naam in Parijse artistieke kringen; hij werd in 1990 tentoongesteld in Gallery Gleditsch 45 in Berlijn en nam in 1991 deel aan de tentoonstelling Paris Graffiti, rue Chapon in Parijs.  Sindsdien is hij blijven exposeren over de hele wereld: Tokyo, Monaco, Parijs, Genève, Brussel, New York, Hong Kong en nu weer Knokke. Zijn stijl is een kleurrijke explosie, zowel helder als gedurfd.

Dumortierlaan 13
rassonartgallery.be
+32 474 93 50 22
15/08 – 30/09

Expo/Sure – Helmut Newton

Helmut Newton maakte van mode- en reclamefotografie een bezielde kunst. Deze zomer is het Ravelingengebouw in Knokke-Heist het decor voor zijn unieke expo: meer dan 300 iconische foto’s uit zijn legendarische oeuvre. Soms provocatief, vaak glamoureus, altijd krachtig. ‘Legacy’ opent vrijdag 10 juni en loopt tot 25 september in ‘De Ravelingen’ in Heist.

Koudekerkelaan 33 (Ravelingen)
helmutnewton.be
10/06 - 25/09

Wildlife Photographer of the year – Zwin Natuur Park

De tentoonstelling toont een uniek ensemble van ruim 100 uitzonderlijke natuurbeelden die de aandacht vestigen op het ontdekken, begrijpen en verantwoord omgaan met de natuur. Het gaat om de winnende beelden van de gelijknamige wedstrijd met meer dan 50.000 inzendingen van over de hele wereld. Deze buitengewone beelden brengen een hulde aan de diversiteit van de natuur en bieden een prachtig overzicht: van intieme dierenportretten tot ongerepte natuurlandschappen.

Graaf Léon Lippensdreef 8
www.zwin.be/nl/wildlife-photographer-year
25/06 - 02/10

Atelier Luc Peire - Omtrent Seuphors ‘De Abstracte Schilderkunst in Vlaanderen’

Tijdens de jaren ’50 en ’60 onderhield Luc Peire een inspirerende relatie met Maurits Naessens, leidinggevende figuur van de Bank van Parijs en de Nederlanden, mecenas en gepassioneerd kunstliefhebber en -verzamelaar. Peire bracht de ‘rode bankier’ in contact met Michel Seuphor en dit leidde in 1963 naar het door de Bank gesponsorde prestigieuze kunstboek De Abstracte Schilderkunst in Vlaanderen, een mijlpaal voor de herontdekking van de historische avant-garde. Peter J.H. Pauwels, kleinzoon van Maurits Naessens, kunsthistoricus en curator van FIBAC, cureert dit jaar de zomertentoonstelling in de Stichting Jenny & Luc Peire. Aan de hand van tal van werken uit de Antwerpse FIBAC-verzameling en privéverzamelingen wordt de boeiende totstandkoming van het eerste standaardwerk dat aan de abstracte kunst in onze streken gewijd werd, geëvoceerd.

De Judestraat 64 B
www.lucpeire.com
02/07 - 04/09

Nil - Isabelle van Borchgrave

Isabelle van Borchgrave is een Belgische schilderes en beeldhouwster wier oeuvre kunst, mode en design omvat. Haar expressieve en kleurrijke creaties getuigen van een niet aflatende behoefte om de geschiedenis en de omringende wereld opnieuw te bekijken. Het werk van Isabelle van Borchgrave, dat ook bekend staat om haar trompe l'oeil-papiersculpturen, is een voortdurend spel van texturen en kleuren. Het illustreert haar onverzadigbare honger om onze perceptie van het gewone op de proef te stellen. Haar kunst is te zien geweest in grote musea en instellingen over de hele wereld; het Victoria and Albert Museum in Londen, The Fashion Institute of New York, The Royal Ontario Museum en de Fine Arts Museums van San Francisco en Boston om er maar een paar te noemen. Werken van Isabelle van Borchgrave zijn ook te vinden in de permanente collecties van onder meer het Chateau de Versailles in Parijs, Tsarkoïe Selo in Sint-Petersburg, Venaria Reale in Turijn en het Music Instruments Museum in Phoenix. De kunstenaar woont en werkt in Brussel.

Kustlaan 163
www.berkofinepaintings.com
29/07 - 15/08

Berko Fine paintings - Familie ORLEANS expo

De acht nog in leven zijnde leden van de familie d’Orleans, kinderen van de Graaf van Parijs, belichamen een brede waaier aan talent en kunstdisciplines waaronder aquarel en kindertekeningen, beeldhouwen, verfijnd inlegwerk, fotografie en schilderen met olieverf. De acht familieleden worden deze zomer samen tentoongesteld in Galerij Berko.

Kustlaan 163
www.berkofinepaintings.com
18/08 - 04/09

SVH Gallery - Patrick Nagel

Patrick Nagel slaagt erin om met enkele lijnen een portret te maken dat zo tijdsbepalend is geweest dat het vandaag nog steeds symbool staat voor de periode van begin jaren ‘80. De typische haartstijl, de porcelein-witte huid, scherpe kaakbeenderen, krachtige oogschaduw en volle rode lippen zijn perfect weergegeven in het portret dat Nagel maakte voor de wereldberoemde albumcover ‘Rio’ van Duran Duran. Dit beeld van de typische Nagel-vrouw wordt nog steeds geprojecteerd tijdens hun concerten en ze wordt door de bandleden de Mona-Lisa van de 80’s genoemd.

Zeedijk 785
www.svhgallery.be
03/08 – 18/09

Robinsons Art Gallery – Patrick Akpojotor

Het werk van de Nigeriaanse kunstenaar Patrick Akpojotor wordt beïnvloed door zijn fascinatie voor architectuur, oude Afrikaanse maskers, bebouwde ruimtes en hun vermogen om iemands identiteit te vormen. Hij interesseert zich voor de verschillen in menselijk gedrag gelinkt aan de cultuur van een bewoonde en bebouwde omgeving waarbij hij observeert hoe infrastructuur zoals wegen en openbare ruimtes naar personen worden vernoemd, hetgeen bewustwording creëert over hun daden en hun bestaan archiveert. Het werk van Akpojotor combineert elementen van de bebouwde omgeving, geometrie, menselijke vormen en ingebeelde structuren, uitmondend in abstracte composities die onze waarnemingszin in vraag stelt en de toeschouwer uitdaagt op een andere manier te kijken. De doeken van Akpojotor worden een speelveld waar vormen, kleuren, perspectief en ruimte een wisselwerking aangaan: geometrische figuren en architecturale elementen benadrukken de invloed van de bebouwde omgeving op de manier waarop herinneringen, ervaringen en identiteiten worden vormgegeven.

Zeedijk 757A
www.robinsons-artgallery.com
5/08 – 14/08

Robinsons Art Gallery – Het Fenomeen Aboudia

Het fenomeen Aboudia zet zijn weg naar de top voort. De schilderijen van de Ivoriaanse kunstenaar Aboudia brengen hoge prijzen op, zoals het werk dat onlangs bij Christie’s voor vierhonderdvijftigduizend euro werd verkocht. Aboudia – artiestennaam van Aboudia Abdoulaye Diarrassouba – is een Ivoriaanse schilder, geboren in 1983. Hij is in 2005 afgestudeerd aan het centre Technique de Arts Appliqués in Abidjan. Zijn schilderijen kenmerken zich door hun drukke, naïeve, kleurrijke stijl en hun zeer grote afmetingen, tot wel vier meter lang. Zijn op graffiti geïnspireerde stijl, de overlapping van afbeeldingen en vluchtige gebaren houden rechtstreeks verband met de stedelijke context waarin zijn werk ontstaan is, een erfenis van een tijdperk waarin de kunstenaar alleen de muren had om zich uit te drukken. Zijn schilderijen zijn geïnspireerd op de graffiti op de muren van Abdijan, waar jeugdbendes rondhangen en graffiti spuiten om uiting te geven aan hun woede of hun dromen. Aboudia is erin geslaagd de energie van de straten van Abidjan te vatten en in zijn werk over te brengen.

Zeedijk 757A
www.robinsons-artgallery.com
23/07 – 01/08

Early Birds Art Gallery - Tim Flach

Waarom Tim Flach zo bekend is? Hij weet als geen ander de diversiteit en schoonheid van de dierenwereld vast te leggen met spannende kleuren, opvallende contrasten en intrigerende composities. Hij beeldt zijn dieren af in (studio)portretten, abstract of in beweging. Hij toont ze tegen eenvoudige achtergronden, zodat wij ons als kijker kunnen concentreren op de details en de morfologische diversiteit. Kom kennis maken met deze niet te evenaren fotograaf tijdens zijn nieuwe expo in Early Birds Art Gallery!  © Tim Flach

Zeedijk 742
www.earlybirdsart.com/
05/08 - 05/09