Fietsen

Gezwind op de fiets

Geen betere manier om een stad of streek te leren kennen dan te voet of met de fiets. Niet alleen kom je zo op plaatsen die je anders misschien links zou laten liggen, maar het biedt je het comfort om halt te houden waar en wanneer je wilt.
In Knokke-Heist is de 9 km lange zeedijk hét traject bij uitstek voor wandelaars en fietsers. Maar wij hebben nog veel meer in de aanbieding. In het hinterland nodigen de poldervlaktes uit om verkend te worden. Geen grenzen maar een netwerk van wandel- en fietspaden van op eigen grondgebied tot De Panne, het Brugse Ommeland of tot bij de Noorderburen.

De zeedijk is het langste fietspad van Knokke-Heist voor zowel volwassenen als kinderen. Heerlijk met de wind in de haren, of in de rug, met zicht op zee. 
In de weidse omgeving van Knokke-Heist zijn er talrijke mogelijkheden om langere en kortere fietstochten te maken. En wat een geluk, steile hellingen zijn daar niet bij. 

Bij Toerisme Knokke-Heist vind je verschillende fietskaarten met gedetailleerde routes op. Kies je voor een uitgestippelde parcours of stel je liever zelf je route op? Door het divers aanbod is er voor ieder wat wils. 
De betalende kaarten kunnen aangekocht worden in de infokantoren en via onze webshop.  

Hier alvast enkele van onze favorieten

 • Strava-Route (gratis)
  Een sportieve route voor de enthousiaste fietsers en wielerliefhebbers, met een Strava-kunstwerk op je scherm als resultaat. Goed voor je conditie én voor tonnen kudos! Naast de Strava-route hebben we ook nog enkele andere fietsroutes gebaseerd op de alom gekende sociale media: de TikTok-, LinkedIn-, YouTube- en Pinterest-route. Kom de gratis plannetjes ophalen bij onze infokantoren. 
   
 • Fietsroute: De Verdwenen Zwinhavens (gratis)
  Het prachtige Zwinlandschap van vandaag zag er in de middeleeuwen helemaal anders uit. Bepalend was de brede Zwingeul met bloeiende wereldhavens er langs. Door deze verbinding met de zee beleefden Brugge en Vlaanderen gouden tijden. De route laat je dit prachtige fietsgebied tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge ontdekken. Met wat voorkennis en de gratis fietskaart zie je nog sporen in het landschap van dit rijke verleden. Vier outdoor VR-kijkers langs de route helpen je verbeelding een heel eind onderweg. Kom het gratis plannetje ophalen bij onze infokantoren. 
   
 • Kustroute (93 km) (€ 3)
  Deze unieke fietsroute is de eerste van acht Vlaamse ‘icoonfietsroutes’. De Kustroute is een interessant traject voor een meerdaagse fietsvakantie aan zee. De Kustroute sluit ook naadloos aan op de Kustroute in Nederland en ‘La Vélomaritime’ in Frankrijk, waardoor de landsgrenzen letterlijk vervagen en de fietstocht kan verdergezet worden over de grenzen. 
   
 • Fietsnetwerk Brugse Ommeland (€ 8)
  Heb je graag veel kilometers in de benen? Dit netwerk staat garant voor bijna 900 kilometer fietsplezier in één van de mooiste toeristische regio’s van Vlaanderen.
   
 • Fietsnetwerk De Kust (€ 8)
  De 86 kilometer lange Kustfietsroute biedt je een staalkaart van de natuurpracht en de badplaatsen langs de Vlaamse Kust. Maar geloof ons, de kustpolders achter de duinen zijn ook een waar fietsparadijs.
   
 • Fietsnetwerk West Zeeuws-Vlaanderen (€ 4)
  Typisch voor Zeeuws-Vlaanderen zijn de dijken met hoge bomen, de prachtige kreken, de oneindige landweggetjes met oude knotwilgen, de natte graslanden, de Spaanse forten, het duinenlandschap, de zand -en kleigronden en het dekzand (kleiafzetting op zand). Kom mee en beleef van top tot teen wat de schatten van Zeeuws-Vlaanderen zo bijzonder maakt!
                                                                                                                                                                                                                                               
 • Bijen fietsroutes (gratis)
  3 verschillende fietsroutes (19, 39 en 43 km) langs prachtige natuurplekjes, bijensites en horecazaken om te verpozen. Kom het gratis plannetje ophalen bij onze infokantoren. 
   
 • Fietsen door de polders (gratis)
  2 verschillende fietsroutes (19 en 22 km) langs landbouw en hoevewinkels. Kom het gratis plannetje ophalen bij onze infokantoren. 

fietsen met je smartphone

Je gereden routes tracken, hartslag meten, de verbrande calorieën registreren, dat kan allemaal met een smartwatch of smartphone. 

STRAVA

Wist je ook dat je uitgestippelde routes kan volgen op Strava? Zo leer je Knokke-Heist en omgeving op een sportieve manier kennen.
Voor de cultuurliefhebber (Beelden in de Stad), natuurliefhebber (BIJzondere Route) of wielerliefhebber (Kustroute), voor elk wat wils! 

Knokke-Heist ontwikkelde met de social media routes ook een speciale Strava-route. Al fietsend krijg je zoveel meer te zien van de duinen en je volgt het polderlandschap ook een stukje verder landinwaarts. Onderweg zijn er pitstops die de pijn verzachten, en waar je je reserves kan aanvullen. Aan het einde van de tocht schrijf je 70 km op je teller en kan je je Strava-art delen met de wereld!

Download de app, volg Knokke-Heist en deel je ervaringen met je vrienden. 

 

Fietsverhuur

In Knokke-Heist kun je ook allerlei vervoersmiddelen huren.

Ga je voor een (elektrische) fiets, een tandem, go-cart, scooter of golfkar? 

Kies je vervoersmiddel en beleef Knokke-Heist op verschillende manieren.