Peiremuzee

De Judestraat 64
,
8300 Knokke-Heist
059 50 81 18
info [at] muzee.be

Luc Peire was in de tweede helft van de 20ste eeuw een boegbeeld van de geometrische schilderkunst in ons land. Mu.Zee neemt zijn nalatenschap over en viert dat met een kleine expo in Peires ateliermuseum in Knokke. Het is een simpel naambordje aan een rijhuis in de De ­Judestraat in Knokke-Heist: Stichting Luc en Jenny Peire.

Het is niet meteen duidelijk dat achter de modernis­tische gevel een prachtig ­kunstenaarshuis schuilgaat. Luc Peire (1916-1994) woonde en werkte er jarenlang. Nog bij leven richtte hij met zijn ­echtgenote Stichting Luc en Jenny Peire op met de bedoeling zijn werk samen te houden en te promoten na zijn dood. Mu.Zee uit Oostende neemt nu de ­Stichting over en krijgt zo een derde ­museumplek aan de kust. Ook het ­Constant Permeke Museum in Jabbeke ­ressorteert onder Mu.Zee. De overname wordt gevierd met de kleine tentoon­stelling ‘Attitude’. Curator Joost Declercq confronteert het werk van Peire met werk van andere modernis­tische schilders uit de collectie van Mu.Zee, onder wie Félix Labisse, Evelyne Axell en Valérie Mannaerts. De rode draad door het oeuvre van Peire is verticaliteit. Het indrukwekkendste voorbeeld is te vinden in de speciaal gebouwde tuinkamer. Daarin is de spiegel­installatie ‘Environnement I’ ondergebracht. Je kan de tuinkamer binnen­stappen, maar wees gewaarschuwd: door het spiegeleffect krijg je het gevoel dat je een glazen schacht van onpeilbare diepte binnenwandelt. Niet echt voor hartlijders. In een kort tekstje naast de installatie schetst Peire zijn filosofie: ‘Mijn onder­ zoekingen betreffen de ruimte - het niet be grensde, het doorbreken van de maten van het schilderij in het verticale, het be­reiken van het oneindig verticale van de onbegrensde ruimte.’ Vertaald naar zijn schilderijen zijn dat dikke en dunne lijnen in verschillende kleuren van onder naar boven. Een bezoek aan het Peiremuseum heeft iets intiems.

In de tuin staat de bungalow waarin het echtpaar woonde. Het bed is nog opgemaakt, het douchegordijn lijkt toe aan een wasbeurt. Het huis aan de straatkant werd in de jaren tachtig gesloopt en maakte plaats voor een nieuwbouw, getekend door het architectenbureau De Bruycker-De Brock. Het gebouw bestaat uit twee exporuimtes en een inloopkluis met de collectie van Luc Peire. 163 schilderijen zijn verzameld in schuifrekken. Tijdens een rondleiding met gids kan je de kluis bezoeken. Dat is best de moeite, omdat de evolutie in het oeuvre dan zichtbaar wordt. Peire begon erg figuratief en expressionistisch, in het zog van Constant Permeke, om daarna gaandeweg naar de geometrische abstractie te evolueren.

Openingsuren Peiremuzee 2024

11:00 – 17:00

Juli – december: vrijdag t/m maandag

Augustus en schoolvakanties: iedere dag

Ticketprijs:

€12 en €10 – kinderen onder 12 jaar : gratis – tussen 13 en 16:€3

Op dit moment wordt de museumpas niet aanvaard.

Ben je de eigenaar van deze locatie en bevat deze informatie onjuistheden? Gelieve dan een correctie aan te vragen.