Knokke-Heist absolute koploper op gebied van gastronomische verwennerij
Op maandag 13 december werd de nieuwe Gault&Millau gids voor 2022 voorgesteld. Knokke-Heist blijft met maar liefst 37 vermeldingen, koploper op gebied van gastronomische verwennerij. Zo mogen we ons meer dan ooit de culinaire hotspot van West-Vlaanderen noemen.
Hierbij een overzicht van de stijgers, de nieuwkomers en de blijvende toppers.

Stijgers
- Sel Gris, 17/20
- Caillou, 15/20
- Bistro Jett, 14,5/20
- Boo Raan, 14/20
Het sterrenrestaurant Sel Gris van chef Frederik Deceuninck stijgt met een halve punt en heeft zo samen met Cuiness,33 een monsterscore van 17/20.
Ook recente nieuwkomer en tweede zaak van chef Frederik Deceuninck, Caillou, is gestegen met een halve punt naar 15/20 en behaalt zo drie koksmutsen.
Just Enjoying Time Together of kortweg Bistro JETT behaalde vorig jaar zijn tweede koksmuts en stijgt ook dit jaar met een halve punt naar 14,5.
Boo Raan, eerder al bekroond door Gault&Millau met 'Aziaat van het Jaar' in 2018, stijgt nu met een halve punt en haalt zo zijn tweede koksmuts binnen met 14/20!

Nieuwkomers
- Dah Makan, 14/20
- Alexandra, 13/20
- Blanco, 13/20
- Le Chardonnay, 13/20
- Le Beau 19, 12/20
- Luxo, 12/20
- Tomatous, 12/20
Bij Dah Makan geniet je in een ongedwongen sfeer van een unieke mix aan Aziatische & Westerse smaken. Goed voor meteen 2 koksmutsen en een quotering van 14/20!
Alexandra op het Van Bunnenplein is al jaar en dag een vaste waarde in Knokke-Heist. Nu ook bekroond met een score van 13/20.
Gelegen in de nieuwe wijk Duinenwater is Blanco met zijn instagrammable interieur en vooral Mexicaans geïnspireerde menukaart een aanwinst voor Knokke-Heist. Ze scoren een welverdiende 13/20.
Le Chardonnay, een reeds gevestigde waarde, werd na overname van chef Gilles Stallaert en Noortje Claes naar een hoger niveau getild en scoort als nieuwkomer meteen een 13/20.
Het onlangs overgenomen hotel Le Beau19 charmeert met een luxe brasserie verrijkt met een groot, zuidgericht terras en uitzicht op de ongerepte natuur. Met een lekkere klassieke keuken scoren ze met 12/20.
Het vroegere Puro op de zeedijk in het Zoute werd gerenoveerd en maakte plaats voor restaurant Luxo dat opvalt door een stijlvol, hedendaags interieur. Uit de keuken komen voornamelijk Frans-Belgische gerechten die een welverdiende score van 12/20 verdienen.
Tomatous is een leuk ogend eigentijds bistroconcept met zuidgericht terras op de Dumortierlaan waar chef Tom Vermeire borg staat voor een seizoensgerichte menukaart. Ze komen als nieuwkomer in de gids met een score van 12/20.

Blijvende toppers
- Bartholomeus, 18/20
- Cuiness, 33, 17/20
- Il Trionfo, 15,5/20
- Escabèche, 15/20
- Bel Etage, 14,5/20
- Bristol, 14,5/20
- Esmeralda, 14,5/20
- Bistrotheek Billiau, 14/20
- Le Coup Vert, 14/20
- Gellius, 14/20
- 't Kantientje, 14/20
- De Savoye, 14/20
- La Ciboulette, 13,5/20
- De Kruier, 13,5/20
- Mas Brasa, 13,5/20
- Tablavins, 13,5/20
- Charl's, 13/20
- Lispanne, 13/20
- Si Versailles, 13/20
- Ugly Duckling, 13/20
- Cédric, 12/20
- Côte Belge, 12/20
- Bistro l'Échiquier, 12/20
- Les Flots Bleus, 12/20
- Livingroom 102, 12/20
- L'Orchidee, 12/20
Maar liefst 26 restaurants in Knokke-Heist blijven in de gerenommeerde gids staan! Bartholomeus prijkt bovenaan de lijst met een monsterscore van 18/20.
Chocolatier M en Van Nueten krijgen ook een vermelding in de gids als chocolatier, alsook The Pharmacy als cocktailbar. Tenslotte zijn er ook nog 11 adressen in Knokke-Heist vermeld in de POP-categorie (Fast Casual, Gourmet Street & Fast Food).
Bekijk op de website van Gault&Millau de volledige lijst.

A TASTE OF KNOKKE-HEIST
Naast de vermeldingen in de algemene Gault&Millau gids bracht de gemeente Knokke-Heist de voorbije zomer ook haar eigen Gault&Millau gids uit: A Taste of Knokke-Heist.
Knokke-Heist behaalde met deze nieuwe gids een absolute primeur. Geen enkele andere gemeente over de hele wereld heeft een eigen culinaire Gault&Millau gids met een selectie van de betere adressen uit de regio, van toprestaurants tot lekkere speciaalzaken.