KNOKKE-HEIST ABSOLUTE KOPLOPER OP GEBIED VAN GASTRONOMISCHE VERWENNERIJ
De inspecteurs van Gault&Millau maakten vandaag in Brussel de nieuwe scores voor 2023 bekend. Ieder jaar is het watertandend uitkijken naar de resultaten van onze hardwerkende restaurateurs. En ook dit jaar werd hun hard labeur meer dan beloond. Knokke-Heist blijft met maar liefst 35 vermeldingen, koploper op gebied van gastronomische verwennerij.
Hierbij een overzicht van de stijgers, nieuwkomers en de blijvende toppers.

Stijgers
- Dah Makan, 14,5/20
Unieke setting met ongedwongen, ontspannen sfeer waar je geniet van een evenwichtige mix aan westerse en Aziatische smaken. Concept is opgebouwd rond sharing wat in veel Aziatische eetculturen standaard is. De kaart wint aan spanning en verfijning en daarvoor is een hogere quotering op zijn plaats.
- Tablàvins, 14/20
Een warm interieur met verschillende compartimenten vormt het decor van een gepassioneerd wine & dine verhaal. Sommelier Geoffrey Adams en Pamela Dewitte weten als geen ander hoe de gasten de juiste beleving te geven. De passie zet zich voort in het bord met zeer smaakvolle gerechten. De wijnkaart is niet alleen uitgebreid en mooi in balans maar de keuze wijnen per glas is werkelijk indrukwekkend met meer dan 30 interessante referenties. Steevast aangenaam vertoeven wat een verhoging en twee koksmutsen rechtvaardigt!
- De Kruier, 14/20
In deze rustieke en smaakvol gerestaureerde fermette met een idyllische tuin in de schaduw van een molen te Ramskapelle, zorgen de broers Callant vastberaden voor een degelijke door tradities geïnspireerde keuken. Niet alleen het schitterende terras is een troefpunt maar ook de smaakzuivere productgedreven keuken van de chef die vanuit de open keuken charmeert met een klassiek repertoire. Met een degelijke à la carte variatie vindt iedereen zijn gading in zowel de vlees als vis keuzes. Als gevolg van enkele geslaagde bezoeken mag De Kruier zich bij de stijgers rekenen en een tweede koksmuts opzetten!
- Blanco, 14/20
Vorig jaar kon deze nieuwkomer in de wijk Duinenwater al charmeren. Dit jaar bevestigt Blanco met een Mexicaans geïnspireerde keuken die verder evolueert. Hapjes en gerechten smaken puur, homogeen en hebben intensiteit zonder dat daarvoor een te pikante weg wordt ingeslagen. Kwalitatieve producten proeven we in diverse bereidingen. Blanco is een aanwinst en stijgt met een punt.
- Lebeau 19, 13/20
Als onderdeel van het gelijknamige hotel in Het Zoute en fraai gelegen in het groen naast iconisch adres Marie Siska heeft het keukenteam van deze fijne brasserie een flinke stap vooruitgezet. Een eerste koksmuts is hun deel.

Nieuwkomers
- Rubens, 12/20
De bekendste brasserie van Knokke waar steeds een levendige sfeer bijdraagt tot een aangename beleving. Klassiek repertoire met smakelijke garnaalkroketten en gebakken zeetong naast vol-au-vent, witloof met hesp en kaas of gebraden grijspootpatrijs naargelang het seizoen op het suggestiebord.
- Cwart, 12/20
In een mooie omgeving waar met veel zorg en respect voor de natuur, generaties lang in en op de grond gewerkt is om de beesten en het graan goed te laten groeien, is nu het restaurant CWART gevestigd. CWART zet deze tradities voort in de manier waarop drank en spijzen worden bereid en geserveerd. In het restaurant wordt de klant verwend met overheerlijke traditionele gerechten die aangevuld worden met hedendaagse en seizoensproducten. Dit alles is altijd dagvers en de gasten worden ook dagelijks met alle vriendelijkheid ontvangen, want service staat bij ons hoog in het vaandel.

Blijvende toppers
-
Bartholomeus, 18/20
-
Sel Gris, 17/20
-
Cuines 33, 16,5/20
-
Il Trionfo, 15,5/20
-
Caillou, 15/20
-
Escabèche, 15/20
-
Bristol, 14,5/20
-
Bistro Jett, 14,5/20
-
Bel Etage, 14/20
-
Boo Raan, 14/20
-
Le Coup Vert, 14/20
-
Esmeralda, 14/20
-
Gellius, 14/20
-
't Kantientje, 14/20
-
De Savoye, 14/20
-
Más Brasa, 13,5/20
-
Alexandra, 13/20
-
Charl's, 13/20
-
La Ciboulette, 13/20
-
Le Chardonnay, 13/20
-
Si Versailles, 13/20
-
Ugly Duckling, 13/20
-
Cédric, 12/20
-
Côte Belge, 12/20
-
Bistro l'Échiquier, 12/20
-
Livingroom 102, 12/20
-
Luxo, 12/20
-
Tomatous, 12/20
Maar liefst 35 restaurants in Knokke-Heist blijven in de gerenommeerde gids staan! Bartholomeus en Sel Gris pronken bovenaan de lijst in de 17+ club!
Chocolatier M en Van Nueten krijgen ook een vermelding in de gids als chocolatier. Tenslotte zijn er ook nog 11 adressen in Knokke-Heist vermeld in de POP-categorie (Fast Casual, Gourmet Street & Fast Food).
Bekijk op de website van Gault&Millau de volledige lijst.

A TASTE OF KNOKKE-HEIST
Naast de vermeldingen in de algemene Gault&Millau gids bracht de gemeente Knokke-Heist ook haar eigen Gault&Millau gids uit: A Taste of Knokke-Heist.
Knokke-Heist behaalde met deze nieuwe gids een absolute primeur. Geen enkele andere gemeente over de hele wereld heeft een eigen culinaire Gault&Millau gids met een selectie van de betere adressen uit de regio, van toprestaurants tot lekkere speciaalzaken.