Gault&Millau 2024 in Knokke-Heist

KNOKKE-HEIST ABSOLUTE KOPLOPER OP GEBIED VAN GASTRONOMISCHE VERWENNERIJ 

De inspecteurs van Gault&Millau maakten op 27 november 2023 in Brussel de nieuwe scores voor Gault&Millau Belux 2024 bekend. Ieder jaar is het watertandend uitkijken naar de resultaten van onze hardwerkende restaurateurs. En ook dit jaar werd hun hard labeur meer dan beloond. Knokke-Heist is met maar liefst 37 vermeldingen, koploper op gebied van gastronomische verwennerij. 

Hierbij een overzicht van de stijgers, nieuwkomers en de blijvende toppers.

Elk jaar worden ook volgens bepaalde thema's laureaten bekroond. Restaurant De Kruier won hierbij de award voor Het Mooiste Terras.

Stijgers

  • Cédric, 13/20

Meesterkok Cédric Poncelet staat al vele jaren garant voor een zeer klassiek repertoire aan gerechten dat hij afwisselt met een paar oosters geïnspireerde bereidingen. 

  • Cwart, 13/20

Cwart staat voor Ceuvelhoeve, Wine & Dine en ART. Een prachtige oude boerderij uit 1335 werd omgebouwd tot een multifunctioneel domein met focus op opkomende kunstenaars. Het aangename terras verdient een speciale vermelding. De keuken van chef Danny Van Hee voert zowel menu als à la carte gerechten.

 

Nieuwkomers

  • La Rigue, 14,5/20

​Het nieuwe restaurant van hotel La Réserve met als kapitein Peter Goossens laat alleen al door zijn ruimtelijkheid, onderscheidende vormelijke eigenheid en verfijnde interieurarchitectuur een bijzondere indruk na. Kosten noch moeite werden gespaard om gasten een hoog comfortgevoel te geven. Klassieke gerechten krijgen met verfijnde, smaakvolle details een aangename meerwaarde.

  • Dunas, 13/20

​Het laatste gebouw op de zeedijk in Duinbergen heeft op de benedenverdieping met restaurant Dunas een passende naam en functie gekregen. Wie niet verder wil stappen, kan er even goed van de omgeving genieten. De sfeer van het aanpalende Directeur-Generaal Willemspark dat Duinbergen met Heist verbindt, hebben interieurarchitecten decoratief naar binnen getrokken. Die geslaagde krachttoer staat op zich al garant voor een aparte beleving. Vanuit haar open keuken brengt chef Fran Mertens een repertoire waarin vooral mariene producten centraal staan.

  • Bablut, 12/20

Een nieuwkomer nabij het Heldenplein met aparte naam en elegant chique interieur opgetrokken in nobel hout en gekleurde marmer. Bij Bablut verwennen ze je graag met verfijnde gerechten in een inspirerend en gezellig kader. Op het menu: inspiratie van het moment met lokale ingrediënten. Hier proeft je smaken die gezond, gebalanceerd, en bovenal: verrassend lekker zijn.

  • Calypso, 12/20

​Mooi gepresenteerde gerechten en een aparte vibe in een tropische setting markeren het karakter van Calypso. Bar en restaurant net naast de ingang van het Casino Knokke mogen onder meer daarom op een trouw publiek rekenen waaronder ook veel collega’s uit de horeca. Uitzicht op de branding is uiteraard mooi meegenomen. 

  • DeLy's, 12/20

Chef Thierry Desmedt laat zich met een knipoog naar de restaurantnaam in zijn meergangenmenu en suggesties inspireren door de Franse keuken. Daarnaast zorgt hij voor een gevarieerde à la carte met enkele klassiekers zoals garnaalkroketten, zeetong of entrecôte. 

  • Le P'tit Bedon, 12/20

Met een terras gelegen op de zeedijk en verzorgde vis- en vleesgerechten bereid in een houtskoolgriloven verrijkt Le P’tit Bedon op een leuke manier het restaurantaanbod in Knokke-Heist.

  • La Sirène, 12/20

Chef Stijn Vandeputte zorgt voor een eenvoudige, verzorgde mariene keuken. In een gerenoveerde moderne setting met zicht op de open keuken genieten we van een tweegangen lunchmenu met goede prijs-plezierverhouding of van een meerkeuze diner formule.

 

Blijvende toppers

  • Bartholomeus, 18/20

  • Sel Gris, 17/20

  • Cuines 33, 16,5/20

  • Il Trionfo, 15,5/20

  • Caillou, 15/20

  • Escabèche, 15/20

  • Bristol, 14,5/20

  • Dah Makan, 14,5/20

  • Bistro Jett, 14,5/20

  • Bel Etage, 14/20

  • Blanco, 14/20

  • Boo Raan, 14/20

  • Esmeralda, 14/20

  • 't Kantientje, 14/20

  • De Kruier, 14/20

  • De Savoye, 14/20

  • Tablàvins, 14/20

  • Le Coup Vert, 13,5/20

  • Gellius, 13,5/20

  • Alexandra, 13/20

  • Charl's, 13/20

  • Lebeau19, 13/20

  • Le Chardonnay, 13/20

  • Si Versailles, 13/20

  • Ugly Duckling, 13/20

  • Côte Belge, 12/20

  • Livingroom 102, 12/20

  • Rubens, 12/20

Maar liefst 37 restaurants in Knokke-Heist blijven in de gerenommeerde gids staan! Bartholomeus en Sel Gris pronken bovenaan de lijst in de 17+ club

Chocolatier M en Van Nueten krijgen ook een vermelding in de gids als chocolatier. Ook The Pharmacy kreeg een vermelding onder de selectie cocktailbar. Tenslotte zijn er ook nog 4 adressen in Knokke-Heist vermeld in de HIP-categorie (Calypso, Mangiamo, Pasta & Vino, Zushi)

Bekijk op de website van Gault&Millau de volledige lijst.