Geef je ogen de kunst

 

Wie vaak naar Knokke-Heist komt, weet al langer dat het dé plek is voor elke kunstliefhebber. Naast het ruime aanbod aan galeries en de prachtige kunstwerken in de openbare ruimte, worden er ook vaak boeiende tentoonstellingen gerealiseerd in Cultuurcentrum Scharpoord. Bovendien maakt Knokke-Heist kunst toegankelijk voor iedereen. Je kan een uitstap naar de kustgemeente makkelijk combineren met een snuifje cultuur. Wie dat eens aan den lijve wil ondervinden, plant best dit najaar nog een uitstap naar Knokke-Heist.

 

Stephan Balkenhol – Houtsculpturen uit privécollecties

Van 27 oktober tot en met 13 januari ontdek je in Cultuurcentrum Scharpoord het werk van de Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol, een grote naam in de internationale hedendaagse beeldende kunst. De expo is zo opmerkelijk omdat de grote en kleine sculpturen, reliëfs en tekeningen grotendeels afkomstig zijn uit Belgische privécollecties en nooit eerder samen te zien waren.

Wist-je-datje:
Ken je het kunstwerk van Ulrich Rückriem dat aan het Zwin Natuur Park staat? Balkenhol leerde van hem de ambachtelijke aanpak en liet zich vaak beïnvloeden door zijn ideeën. Hij was zelfs een tijdje de assistent van Rückriem.

 

Beelden in de stad

Het kunstwerk van Rückriem brengt ons meteen bij Beelden in de stad. Op verschillende plaatsen in Knokke-Heist vind je kunst in de openbare ruimte. Wat deze beeldenroute in Knokke-Heist extra bijzonder maakt, is dat er enkele beelden beïnvloed worden door de kracht van de zee. En ook de inrichting van enkele publieke pleinen is het resultaat van een vruchtbare samenwerking van architect en beeldend kunstenaar.

Wist-je-datje:
Het kunstwerk dat het laatst werd toegevoegd aan de reeks, zie je meteen bij het binnenrijden van Knokke-Heist. Beach Castel van Fourtou werd er geplaatst ter gelegenheid van Beaufort 2018. Dit kunstwerk blijft nog minstens 5 jaar staan.

 

Art Knokke-Heist

Knokke-Heist telt meer dan 80 kunstgaleries. Je vindt er diverse kunststromingen van klassieke kunst, over popart en modern art tot hedendaagse kunst. Drie keer per jaar stemmen de galeries hun agenda op elkaar af voor Art Knokke-Heist. Tijdens het eerste weekend van de paas-, zomer- en herfstvakantie kan je binnenspringen in heel wat galeries om kennis te maken met hun kunstcollectie.  

Wist-je-datje:
et eerstvolgende vernissageweekend vindt plaats op 27 en 28 oktober. Extra leuk om te weten is dat dan ook net de expo van Stephan Balkenhol de deuren opent. Twee vliegen in één klap!

 

Wildlife Photographer of the Year

Zelfs op plaatsen waar je het niet meteen zou verwachten, kan je genieten van kunst. In het Zwin Natuur Park kan je nog tot en met 4 november de internationale tentoonstelling Wildife Photographer of the Year bezoeken. De tentoonstelling is het resultaat van een wedstrijd die fotografen van over de hele wereld oproept om de natuur in beeld te brengen. Laat je verbazen door de pracht van deze natuurfotografie!

Wist-je-datje:
n het ticket van de tentoonstelling zit een bezoek aan het park inbegrepen. Het is dus zeker de moeite om ook het Zwin Natuur Park zelf te bezoeken en de uitkijktoren te beklimmen voor een prachtig zicht. In de verte zie je trouwens meer kunst, de Hospitality haas van Flanagan!

 

Lichtfestival Knokke-Heist

Lichtgevende kunstwerken, geïnspireerd op het verhaal van De Kleine Prins. Dat is wat je mag verwachten van het allereerste Lichtfestival in Knokke-Heist. Van 8 december tot en met 6 januari kan je je kerstinkopen combineren met een wandeling langs de prachtige lichtinstallaties, ontworpen door internationaal erkende lichtkunstenaars. Kom en ontdek de wereld van De Kleine Prins zoals je die nog nooit hebt gezien!

Wist-je-datje:
Wat het Lichtfestival in Knokke-Heist uniek maakt, is het verhaal dat verteld wordt. Alle installaties kaderen in het thema van De Kleine Prins. Ook wie het boek nog niet las, kan zich laten leiden door de kleine ontdekkingsreiziger.