Gouden Hoed

De oudste cartoonwedstrijd van deze planeet brengt jaarlijks duizenden cartoons samen in Knokke-Heist waar een professionele jury voor het publiek de beste uit selecteert!

 

Editie 2017

Gouden Hoed
 

Xavier Bonilla uit Ecuador heeft de 56ste Internationale Cartoonwedstrijd van Knokke-Heist gewonnen. De beslissing om Xavier Bonilla dit jaar de Gouden Hoed en de bijhorende geldprijs van 5000 EUR te geven werd genomen door een professionele jury, onder leiding van voorzitter Chris Dusauchoit. Samen met cartoonisten Fleur Van Groningen, Inge Heremans (Ilah), Katrien De Vreese van het Davidsfonds en Tanja Vrancken (productiemanager Bl!ndman) had hij de moeilijke taak om uit de 1754 ingezonden cartoons de Gouden Hoed Knokke-Heist 2017 te kiezen.

Jury statement:
De waanzin van de selfiecultuur  wordt luguber maar toch grappig in beeld gebracht. Het is een kritische kijk op het hedendaags gebrek aan empathie in de jacht op likes. Men gaat letterlijk over lijken. De tekenstijl is vlot toegankelijk met een hoek af. Er is goed nagedacht over de opbouw van het beeld en de gezichtsuitdrukkingen.

Zilveren Hoed

De Zilveren Hoed Knokke-Heist gaat dit jaar naar Zbigniew Wozniak uit Polen.

Jury statement:
In dit werk observeer je een bijna Belgisch aandoend absurdisme, men steekt de draak met het decorum. Deze cartoon springt eruit door zijn unieke tekenstijl en is zonder twijfel een van de beste tekeningen uit de grote stapel.

Bronzen Hoed

De Bronzen Hoed Knokke-Heist gaat naar Alexandrov Vasiliy uit Rusland.

Jury statement:
Deze cartoon brengt een originele grap, herkenbaar en een klein beetje pijnlijk, een grappige zieligheid.

De prijs van het Davidsfonds

De prijs van het Davidsfonds gaat naar Luc Descheemaeker uit België.

Jury statement:
Een cartoon is als een steekvlam. In een oogopslag begrijp je wat er staat, wat de tekenaar bedoelt. Het haar van Hitler is iconisch. Het snorretje maakt het af. Plots zie je dat het snorretje het profiel heeft van Donald Trump. Hij wordt vaak afgeschilderd als ‘de nieuwe Hitler’. Meteen weet je wat de cartoon wil uitdrukken, in drie zwarte vlakken. Volgens de cartoonist vallen een aantal van de persoonlijkheidskenmerken van Hitler samen met die van Trump.

Terug naar overzicht