Gouden Hoed

CARTOON VAN SADEGHI SAEED UIT IRAN WINT GOUDEN HOED OP CARTOONFESTIVAL 2018

Knokke-Heist is voor de 57ste keer gastheer van de internationale cartoonisten. Na al die jaren blijkt de wedstrijd nog steeds bijzonder populair, want ruim 569  cartoonisten uit meer dan 74 landen namen deel aan De Grote Prijs Knokke-Heist, de oudste cartoonwedstrijd van de wereld. In totaal werden er 1798 cartoons ingestuurd en dat zijn er toch 300 meer in vergelijking met vorig jaar. De beslissing om Saeed Sadeghi uit Iran dit jaar de Gouden Hoed en de bijhorende geldprijs van 5000 EUR te geven werd genomen door een professionele jury, onder leiding van voorzitter Chris Dusauchoit. Samen met cartoonisten Steven Degryse (Lectrr) en Lise Vanlerberghe, acteur Stefaan Degand, drumster en zangeres Isolde Lasoen en Toon Horsten (Davidsfonds Uitgeverij) had hij de moeilijke taak om uit de 1800 ingezonden cartoons de winnende spotprent te kiezen.

GOUDEN HOED

Motivatie jury:

“Alle juryleden moesten spontaan glimlachen bij het zien van deze cartoon. En dat is aangenaam op een jurydag want dat is toch uiteindelijk de bedoeling. De Moai is een terugkerend thema zoals Facebook, Ark van  Noah, Adam en Eva en het misbruik van onze smartphones. Maar is het hier het grappigst uitgevoerd.”

ZILVEREN HOED

De Zilveren Hoed Knokke-Heist gaat dit jaar naar Vasco Gargalo uit Portugal. De jury motiveerde hun keuze als volgt: “Misschien niet de meest originele invalshoek maar grafisch wel een straffe stoot.”

BRONZEN HOED

Ivailo Tsvetkov uit Bulgarije werd bekroond met de Bronzen Hoed. In het juryverslag staat hierover te lezen: “Omdat jurylid Stefaan Degand hier zo luid en smakelijk om moest lachen kon de jury niets anders dan deze cartoon optillen tot het derde hoogste schotje.”

DE PRIJS VAN HET DAVIDSFONDS

De prijs van het Davidsfonds, waarbij enkel de Belgische Cartoons deelnemen, werd dit jaar toegekend aan Jo Lieben. “Een grappige cartoon met een klinkslag naar de actuele #MeToo campagne. Het is een heldere klassieke maar frisse tekenstijl”, aldus de jury.

PRIJS VAN HET PUBLIEK 2017

O- Sekoer

 

Terug naar overzicht