Groepsuitstap in de natuur van Knokke-Heist

Knokke-Heist is ongetwijfeld de groenste gemeente aan de kust. Binnenkort zal liefst 25% van het grondgebied het statuut verwerven van recreatieve tot 'donkergroene' natuurzone. Zones met een opvallende diversiteit: stranden, duinen, slikken en schorren tot polders, poelen, rietmoerassen en bossen. 

Knokke-Heist heeft heel wat natuurgebieden. Elk natuurgebied heeft haar eigen troef. Ga op stap met een ervaren gids die je langs deze gebieden loodst en je meer vertelt over de fauna en flora.

Tips voor natuurwandelingen in Knokke-Heist:

  • Vlaams natuurreservaat ‘Zwinduinen en polders': het grootste en soortenrijkste natuurgebied op het grondgebied Knokke-Heist 
  • Het natuurreservaat 'Het Zwin': themawandelingen mogelijk naargelang bloei- of broedseizoen.  
  • Vlaams strandreservaat ‘De Baai van Heist’: uniek strandreservaat voor de Belgische kust 
  • Vlaams natuurreservaat ‘Sashul’: broedende weidevogels en de bloei van orchidee├źn 
  • Vlaams natuurreservaat ‘de Kleiputten van Heist’: rietmoeras waar je 's ochtends en 's avonds toeschouwer kan zijn van de zang van onder meer de blauwborst en de waterral. 
  • De duinen van het Directeur Generaal Willemspark: vogelrijk duinbos, in de volksmond beter bekend als 'het bosje van Heist' 
  • Duingebied ‘Park 58’: zeer rijke duinflora met soorten die elders aan de Oostkust bijna volledig verdwenen zijn 
  • Blinckaertduinbos: vogelrijk gebied 
  • Kalfduinen: luister tijdens een avondwandeling naar de zang van de Boomkikker, Steenuil, Nachtegaal en de Kleine karekiet 

 

Verken de streek met de fiets (met gids) 

Alle groene zones zijn comfortabel bereikbaar per fiets. De 10 kilometer lange zeedijk is de natuurlijke navelstreng tussen het Zwingebied en de Baai van Heist. In Heist eindig je aan je de voetgangersbrug 'Lichtenlijn'. Als je de brug oversteekt kom je in enkele kleinere natuurgebieden en kan je je fietstocht verder zetten langs het fietsnetwerk in het Brugse achterland. Een heerlijke sportieve en toch ontspannen tocht voor een groep vrienden, familie of als bedrijfsuitstap. 

Bijenroute (met gids) 

Bijen zijn essentieel om de diversiteit van ons voedselaanbod en de biodiversiteit te behouden. Dit is van groot belang voor het welzijn en het voortbestaan van soorten. Knokke-Heist is bezorgd om het milieu en het welzijn van al haar inwoners en helpt daarom mee aan het in stand houden van de bijenpopulatie. 

Knokke-Heist telt drie fietsroutes (met gids mogelijk) en een wandelroute waarbij u heel wat kan opsteken over bijen, biodiversiteit, honingbloemen, bestuivers, vlinders, wilde bloemen, veldbloemen, … Deze begeleide wandel- of fietstochten zijn natuurlijk het mooist wanneer de vele bloemenweides in bloei staan (vanaf april).