Knokke-Heist, van A tot Zee

Waan je als een echte Knokke-Heistenaar met deze vakjargon. 

STRAND & ZEEDIJK

BAIGNEURS

De meeste bezoekers kiezen voor de service van een stranduitbating: de baigneur zet met plezier een bedje voor je klaar. De heerlijk zachte kussens zorgen voor extra comfort. De bar serveert roséwijnen, streekbieren, zomerse limonades. Kinderen spelen op de speeltuin, en de tieners meten zich met elkaar in een rondje petanque. Vanaf begin april tot en met begin oktober vind je langs de kustlijn meer dan 20 beachbars waar je kan genieten van een drankje met de voeten in het zand.

Blauwe vlag

De kwaliteit van het water is hier op z’n best! Knokke­-Heist behaalde dit label dat staat voor duurzaam toerisme en recreatie.

BILLENKARREN

Een toertje in de gocart is een must. Van kleine gocarts voor één kindje, tot uit de kluiten gewassen modellen waarin zes personen tegelijkertijd trappen. Het is een bijzondere ervaring die je moet gedaan hebben. Locals noemen ze ‘billenkarren’, omdat bij het rijden de rokken wel eens durven omhoog kruipen... De dienst Toerisme en de verhuurders bieden toffe ‘billenkarroutes’ aan, maar ook heen en weer rijden op de zeedijk zelf is plezant. Wist je trouwens dat de enige maker van billenkarren ter wereld zijn hoofdkwartier in Knokke­Heist heeft?

BOULES DE BERLIN

Een traditie om van te smullen! Verkopers schuimen in de zomer de stranden af en schreeuwen luidkeels de naam van deze lekkernij. Met crème of confituur? Dit moet je geproefd hebben!

ETIQUETTE

Op het strand is er altijd voldoende ruimte om te genieten. De zee zorgt voor de rustgevende klanken. Om voor iedereen de pret te garanderen, mag er geen muziek spelen en zijn waterpijpen verboden. Verlaat je het strand? Trek dan je kledij weer aan, want van zodra je het centrum intrekt, geldt een strikte dresscode.

STRAND

In Knokke­-Heist is strandbeleving haast religie. De aantrekkingskracht van de zee is met niets te vergelijken. De lange, brede zandstranden wisselen van gedaante volgens de vier seizoenen. De zee zorgt voor afkoeling. Redders bewaken in het hoogseizoen de branding waarin het heerlijk spelen en spetteren is.

STRANDCABINES

De typische witte strandcabines kleuren in het seizoen de skyline van de kust. Wil je er één huren? Wees dan snel, want ze zijn razend populair!

STRANDSPELEN

Het strand is één groot speelparadijs. Strandbloemen verkopen, zandkastelen bouwen, plonsen in het zoute zeewater of gewoon spelen in het zand? Een typische traditie zijn de strandwinkeltjes met papieren bloemen. Kinderen leren hier al op jonge leeftijd de beste ondernemersskills en verhandelen hun zelfgemaakte creaties voor typische schelpjes – de couteaux.

VITAMINE ZEE

Met blote voeten in het zand, neus in de wind, ogen dicht, genieten van het ruisen van de golven. Niets evenaart dit gevoel van rust. De zeelucht wordt wel eens het beste medicijn genoemd tegen stress.

WATERSPORTCLUBS

Waar zijn de waterratten? Maar liefst vijf watersportclubs laten jou graag kennismaken met de woeste golven. Geen golven? Dan zorgt de wind wel voor de fun! En ook bij rustig zomerweer zijn er meer dan genoeg mogelijkheden. In de zomer zoekt iedereen wel eens verfrissing in de zee, in de winter wagen enkel surfers zich in het ruime sop. Want dan zijn de golven op z’n best! Maar ook vanop de vloedlijn kan je meegenieten van het ultieme kustgevoel.

ZEEDIJK

Het strand begint al op de zeedijk. De plaats om te flaneren, zien en gezien te worden. Ja, er zijn speelgoedwinkels met strandballen en luchtmatrassen, maar ook kunstgaleries, chique boetieks en restaurants. Meer dan 11 kilometer strand en 10 kilometer wandeldijk wachten op je.

Levenskwaliteit

POP-UP

Ontdek de pop­ups: verspreid over de handelskern vind je telkens weer nieuwe, soms tijdelijke, adresjes, unieke concepten en gedurfde designers. Heel wat bekende brands vertoeven graag aan zee in de zomer, vaak met een unieke collectie.

SHOPPING SHUTTLE

De shopping shuttle, gratis te gebruiken en makkelijk raadpleegbaar via de Distrimob app, voert je door de grote winkelstraten: Lippenslaan, Dumortierlaan en Kustlaan. En zelfs op zondag kan je komen winkelen, want in Knokke-­Heist zijn alle handelszaken zeven dagen op zeven geopend. In de dienst Toerisme kan je up­to­date shoppingplannen vinden.

ART

Met meer dan 90 galeries op 2 km² is Knokke­-Heist een absolute topper voor elke kunstliefhebber. Twee keer per jaar stellen de kunstgaleries hun deuren open tijdens ART Knokke­-Heist, met als doel kunst toegankelijk te maken voor iedereen. Of ga op ART Tour: een stille en duurzame ontdekkingstocht waarbij je oog in oog komt te staan met hedendaagse kunst gecombineerd met enkele culinaire stops. Zelfs op plekken waar je het niet meteen verwacht, duikt wel eens een beeldhouwwerk op. Kijk bij eb maar goed naar de kustlijn, want daar spot je drie kunstwerken op een strandhoofd.

TOPGASTRONOMIE

Talent in de keuken vind je hier genoeg! Bartholomeus**, Sel Gris*, Cuines, 33* en Boo Raan* zorgen in totaal voor maar liefst vijf Michelinsterren in onze gemeente. In een cirkel van 20 kilometer rond Knokke-­Heist, fonkelen maar liefst 25 sterren aan het firmament. Uniek: Knokke­-Heist is de enige gemeente ter wereld met haar eigen Gault&Millau­gids, met een selectie van de betere ambachtelijke bakkerijen en patissiers, viswinkels, traiteurs en topslagers, biercafés en wijnwinkels, chocolatiers, koffiebars en ijssalons en natuurlijk restaurants. De gids is hét culinaire referentiepunt voor iedereen die in Knokke­-Heist lekker wil genieten. Te koop in Toerisme Knokke-­Heist en de lokale boekhandels voor € 19,95.

KIDSPROOF

Knokke­-Heist zet altijd extra in op de allerkleinste bezoekers. Er zijn evenementen, zoektochten, speeltuinen, attracties en veel meer – speciaal voor kinderen. 

TOPSPORT

Knokke­-Heist staat internationaal bekend voor sport van de bovenste plank. Wereld­, Europese en Belgische kampioenschappen vormen samen met internationale toernooien ijkpunten op de kalender. De Cold Water Classic, de World Padel Tour, de IRONMAN® en Knokke Hippique – topsport in elke categorie heeft zijn plaats in Knokke-­Heist.

VIER SEIZOENEN LANG

MICROKLIMAAT

Oké, we gaan niet ontkennen dat het hier ook wel af en toe eens regent. Maar donkere wolken razen snel weer voorbij om plaats te maken voor de zon. Het bijzondere klimaat zorgt hier voor aangename zomers en milde winters. Wie de kou durft trotseren, kan in de winter ook terecht in een van de vele watersportclubs. Jouw opties: wakeboarden bij Lakeside Paradise of het ruime sop kiezen bij een van de watersportclubs op het strand.

HERFST, WINTER, LENTE

Als de gezellige beachbars in de winter terug naar de opslag zijn, ontstaat er een fantastisch wandelgebied. Neem je hond mee – hij/zij zal ervan houden om te kunnen lopen door het zand en jijzelf zal herbronnen tegen de wind in. Honden zijn de hele winter lang welkom op het strand om de ziel uit hun lijf te lopen, in de zomer enkel ‘s avonds en ‘s ochtends vroeg. De winkels en restaurants zijn allemaal jaarrond open, 7 op 7. Dat maakt van Knokke­-Heist de ideale bestemming om te komen kerstshoppen in november en december, koopjes te scoren in januari of de nieuwe collecties te ontdekken in februari en maart. Ook in deze maanden blijft Knokke­-Heist bruisen, met evenementen, exposities en optredens.

DE SEIZOENEN PROEVEN

Er zijn aangepaste menukaarten per seizoen. Vers geschoten wild (fazant! haas! kwartel!) in de herfst, warme chocomelk met of zonder scheutje sterke drank in de winter, de eerste asperges en lamsvlees kondigen de lente aan. In de zomer zijn er ijsjes, mosselen en roséwijnen.

FEESTDAGEN

Vanaf eind november is Knokke­-Heist de plek om cadeautjes te scoren voor de feestdagen. Of om een nieuwe outfit te scoren natuurlijk. Hier vind je altijd wel iets uniek, 7/7. En de kerstverlichting maakt de ervaring uiteraard extra magisch! Traditioneel komen heel wat families de feestdagen vieren aan zee. Lange strandwandelingen eindigen dan met een lekkere verse pannenkoek. Die extra calorieën raak je weer kwijt op de schaatspiste met ice bumper cars.

UITWAAIEN

Even populair als ‘hygge’ of ‘cocoonen’: ‘uitwaaien’. Tegen de wind in beuken om het hoofd helemaal leeg te laten stromen. Gedachten die meegevoerd worden met de golven, een weergaloos zen­moment.

UITLEVEN IN SPORT

Wie actief is, komt hier aan zijn trekken: lopen, yoga, tennis of petanque, fitness, basket­ en voetbalveldjes... Aan elke sport is gedacht. Neem je surfboard onder de arm en zet koers naar een van de vijf watersportclubs. Waterpret en een gezondere bloedsomloop gegarandeerd. Schrijf je in voor de jaarlijkse strandloop of zeezwemmen. Fiets je ook graag? Dan is een triatlonwedstrijd je op het lijf geschreven. Al dan niet op het strand. Aan sportactiviteiten totaal geen tekort dus. Voor jong en oud. Recreatief of in wedstrijdverband.

Levenskunstenaars

DETAILS

Knokke­-Heist zet in op kwaliteit en dat voel je in alles. De gemeente zet extra in op netheid en veiligheid en dat maakt het er heerlijk vertoeven. De grootste luxe is dat alles binnen handbereik is: shoppen, lekker eten, een vleugje kunst en cultuur of uitwaaien in de natuur. In Knokke-­Heist zit luxe in de kleine dingen.

MOBILITEIT, KH-STYLE

Verplaatsen in KH is een ervaring op zich! Met een golfkar, maar ook met het stalen ros: heerlijk brede fietspaden verbinden naadloos alle uithoeken van onze fietsvriendelijke gemeente. Diverse wandelroutes en een wandelroutenetwerk zorgen voor afwisseling. De Kusttram, de langste tramlijn ter wereld, start en eindigt in Knokke­-Heist. In stijl landen doe je op de helihaven. Je kan er ook terecht om een vlucht over het mooie Knokke­-Heist te maken. Met de auto is er meestal vlot parking beschikbaar, in het hoogseizoen kies je best voor een ondergrondse parking. En een ‘classic car’ is ideaal voor een tochtje bij een speciale gelegenheid.

GRENSGEVAL

De unieke ligging met de grens aan Nederland, geeft dit gebied een andere dimensie. Via de nieuwe Zwindijk in het prachtige natuurgebied het Zwin, fiets je zo de grens over. Proef poffertjes in een charmant dorpje als Sluis of Aardenburg, om terug in Knokke­-Heist lekker te dineren. 

MET DE TIJD MEE

Knokke-­Heist is een voorloper, ook op vlak van duurzaamheid. Eten komt direct van de hoevewinkels of van de vissersboten uit Zeebrugge naar je bord. Overtoerisme wordt tegengegaan. Hotels streven naar het Green Key­label, de gemeente zet zich in voor de Blauwe Vlag en treedt op als Fairtrade Gemeente. Bovendien vliegen sinds 2014 tot 500 000 honingbijen als mini­drones rond in Knokke-­Heist. Ze werken mee aan het wetenschappelijk onderzoek van Beeodiversity. Dat zou nooit gelukt zijn zonder de geleverde inspanningen van de gemeente: meer dan 20 000 m² bloemenweides én het verbod op pesticiden. Niet voor niets sleepte Knokke-­Heist als eerste gemeente ooit de titel ‘bijenvriendelijkste gemeente’ in de wacht. Ontdek het via de fietsroute, die je kan vinden in het toerismekantoor.

STREEKPRODUCTEN

Niet alleen op restaurant word je verrast door al dat lekkers. Dankzij de ligging tussen Noordzee en de polders vind je hier enkele heerlijke streekproducten. Van kwaliteitsvlees tot enkele zoete zondes, aan proevertjes geen gebrek. De meest gekende is ongetwijfeld de boterbabbelaar van Moeder Babelutte.

LOCALS

Een badplaats als Knokke-­Heist kan niet zonder de vaste inwoners. De locals zorgen voor kleur, en zijn allemaal dol op het leven in de groene tuin aan zee. Wil je ze ontmoeten, begeef je dan naar één van de weekmarkten waar tussen het kopen van het lekkers uit de zee en polders de laatste roddels worden besproken. De stamgasten van cafeetjes discussiëren in sappig West­-Vlaams over de koers, het voetbal en andere wereldproblemen terwijl ze een Rodenbach, Paljas of Brugse Zot drinken. ‘Aangespoelden’ (mensen uit het binnenland die naar de kust verhuizen) mengen zich met plezier tussen de gastvrije Knokke-­Heistenaars. De inwoners leven op het ritme van de kust, en delen met plezier de parken, speeltuinen, petanquevelden en levensstijl met de gasten. Wees lief voor hen, zij zijn onvervangbaar voor het unieke KH­-gevoel.