Lang leve Vintage!

HET ANTIEK VAN DE TOEKOMST

Je kunt wel stellen dat vintagekleding en -meubels van alle tijden zijn. Niet iedereen is gewonnen voor het idee iets in huis te halen dat al een leven achter de rug heeft. Maar anderen zijn er zo wild van dat ze er zelfs wat dieper voor in de buidel willen tasten. Wat maakt vintage zo populair?

Tekst: Sarah Tulken

Om te beginnen moeten we misschien even duiden wat de term ‘vintage’ precies inhoudt. Het gaat om items die grofweg in de periode 1920 tot 1980 geproduceerd werden. Alles wat ouder is, kunnen we eerder onder de categorie ‘antiek’ plaatsen en alles wat jonger is, is nog te nieuw om vintage te noemen. Al is er veel ruimte voor discussie, want termen als ‘oud’ en ‘nieuw’ zijn uiteraard relatief en schuiven mee met de jaren. Verwar ‘vintage’ zeker ook niet met ‘retro’. Want dat laatste is een stijl. Je kan bijvoorbeeld een gloednieuwe koelkast kopen met een retrolook. Zo, dat is alvast duidelijk.

VIVA VINTAGE

Over welke items spreken we eigenlijk? Vooral kleding, accessoires en meubels uit die periode zijn ontzettend populair. Maar ook wagens en zelfs huizen kunnen in waarde stijgen met een vintagelabel. Een huis uit de jaren ’70 dat nog heel wat originele elementen bevat, ligt bijvoorbeeld goed in de markt. Daar kan Bruno Woestyn, eigenaar van vintagemeubelzaak Collector’s Corner, over meespreken. In een vorig leven was hij vastgoedmakelaar, maar anderhalf jaar geleden besloot hij van de ene dag op de andere om iets met zijn passie voor vintagemeubilair te doen. “Misschien valt het uit te leggen als een midlifecrisis. Maar eigenlijk is het een passie die er altijd al was. Ik verzamel al heel mijn leven meubels en objecten. Het zit simpelweg in mijn bloed.  

Op het moment dat ik mijn winkel begon, had ik dus genoeg in huis om van start te gaan.” Bruno houdt voortdurend zijn ogen en oren open voor interessante en authentieke items die zijn pad kruisen.“Ik zoek naar mooie meubels en objecten met een eigen verhaal en geschiedenis, of naar bekende ontwerpers of ateliers. Met die laatste zit je meestal wel gebeiteld als je een stuk vindt dat nog in goede staat is. Goede ontwerpers werken met goede materialen en technieken. Dan is de kwaliteit van je aankoop gegarandeerd, het metier zit ingebakken in het product. Dat is bij recent meubilair vaak niet het geval. Bovendien zie je bij dat laatste dikwijls dezelfde ontwerpen terugkomen. Of het nu uit een dure winkel komt of een interieursupermarkt, maakt zelfs niet uit. Er is zoveel eenheidsworst! Het mag dus niet verwonderen dat de meerwaarde van een uniek, authentiek én kwalitatief stuk ook voelbaar is in de prijs. Uiteindelijk koop je op zo’n moment het antiek van de toekomst. Een meubelstuk dat nog tientallen jaren perfect meegaat en met de jaren zelfs stijgt in waarde.”

OUD, MAAR NIET VERSLETEN

Ook bij vintagekleding is de drijfveer vaak ‘uniciteit’, iets origineels kunnen dragen dat niemand anders draagt. Jean-Luc Moenaert en Ingrid Heyneman baten sinds meer dan 30 jaar de tweedehandsboetiek Secondo uit. “Als je ’t mij vraagt, is tweedehandskleding altijd populair geweest,” begint Jean-Luc, “Anders zou onze winkel al die jaren niet zo goed gedraaid hebben. Onze klanten zijn behalve modebewust ook milieubewust. Wij bieden hen degelijke, duurzame én modieuze kledij, high class second hand zoals onze baseline zegt. En dat alles tegen een schappelijke prijs. Elk stuk dat hier binnengebracht wordt, wordt letterlijk binnenstebuiten gedraaid. Ritsen, knopen, zakken, de stof zelf … alleen stukken die in perfecte staat zijn en van bepaalde modehuizen of merken, krijgen een plaats in onze rekken. Aan kleding die hier verkocht wordt, mag je eigenlijk niet zien dat ze van hier komt. Ze moet spiksplinternieuw lijken. Onze reclame werkt dus omgekeerd dan die van andere kledingwinkels”, zegt Jean-Luc lachend. Tania Vanneste, eigenares van tweedehandsboetiek Due I Mani, denkt dat het succes van vintage deels schuilt in de afwerking. “Bij die oudere stukken zie je nog vaak handwerk, terwijl men tegenwoordig heel veel kleding in grote oplage met machines produceert. 

Wat vandaag nog met de hand gemaakt of afgewerkt wordt, is pakken duurder dan vroeger, toen dat standaard was. Dat zachtere prijskaartje speelt natuurlijk mee bij de populariteit van vintagekleding. Dat en het feit dat je met de aankoop van een vintagestuk iets unieks in handen hebt waarmee je je onderscheidt van wat anderen dragen. Je kunt er een prachtige, trendoverschrijdende look mee creëren.” Dat zachtere prijskaartje speelt natuurlijk mee bij de populariteit van vintagekleding. Dat en het feit dat je met de aankoop van een vintagestuk iets unieks in handen hebt waarmee je je onderscheidt van wat anderen dragen. Je kunt er een prachtige, trendoverschrijdende look mee creëren.”

Naast het feit dat je er zo’n plezier van kan hebben om dat ene unieke stuk op de kop te tikken, voelt het ook goed om in een circulaire economie mee te draaien”, zegt Bruno. “Wat ik verkoop heeft al een leven gehad en zal nog een lang, mooi leven beschoren zijn. Het zijn geen wegwerpmeubels of -objecten, maar duurzame producten. Ik sta er soms van versteld hoeveel van die zaken nog te vinden zijn, zelfs lokaal. Hier komen vaak klanten spontaan vragen of ik iets van hen wil overkopen. Vintagemeubels zijn gelukkig goed gecatalogeerd, je vindt er gemakkelijk informatie over terug en kan zo een eerlijke prijs bepalen.” Zijn favorieten? “Scandinavisch design heeft bij mij een streepje voor omwille van het mooie hout waaruit ze vaak gemaakt werden. Maar ook Italiaans en Belgisch design doen mijn hart sneller kloppen.” Waar Bruno dan weer niet van houdt, is de term ‘vintage’. “Dat is ook weer zo’n modewoord dat alles over een kam scheert, hé. Ik spreek liever over ‘design uit de jaren x of y’, zo geef je tenminste iets mee over de herkomst ervan en toon je respect voor de ouden van dagen”, besluit hij lachend.

EEN HEEL EIGEN STIJL

Jean-Luc en Ingrid zien klanten van alle slag en alle leeftijden hun winkel binnenwaaien. In de zomermaanden komen veel toeristen over de vloer, maar ze hebben ook een vast, lokaal cliënteel. “We hebben klanten die wekelijks eens komen kijken wat er nieuw binnengekomen is”, zegt JeanLuc. “Vaak zijn ze naar iets specifieks op zoek of zijn ze fan van een bepaald merk en willen ze het niet gemist hebben als daar een nieuw item van in onze rekken hangt. Die klanten kennen ons assortiment soms beter dan wijzelf!” Ook Tania kan geen leeftijd of stijl op haar klanten plakken. “Van mei tot oktober is het publiek wat internationaler, de rest van het jaar zie ik vooral lokale vintageliefhebbers. Ik vind het altijd tof als er iemand met een heel eigen stijl mijn boetiek binnenwandelt. Je ziet meteen dat die mensen er ook blij van worden om tussen je spulletjes rond te snuisteren. Als zo iemand dan dat ene stuk vindt waar hij of zij al zo lang naar zoekt of dat helemaal past bij hun stijl, maakt mij dat ook intens gelukkig. Daar doe ik het voor! Zeker als ze achteraf nog eens terugkomen en vertellen dat ze complimentjes kregen over hun aankoop.”

HET IS EEN PASSIE

Net als Bruno, spreken ook Jean-Luc en Tania van een echte passie. “Je verveelt je nooit”, vertelt Tania enthousiast. “Aangezien ik als tweedehandsboetiek geen collecties inkoop of trends volg, weet ik nooit vooraf wat er binnen zal komen. Ik heb mijn winkel ondertussen al tien jaar, maar elke dag is een verrassing. Alleen de seizoenen bepalen wat in de rekken hangt en wat even de kast ingaat tot volgende zomer.”

Op zoek naar een uniek meubel of dat ene kledingstuk of accessoire van weleer Of heb je zelf iets in de aanbieding dat je wil verkopen? 

Spring eens binnen bij een van onze gepassioneerde handelaars.

COLLECTOR’S CORNER

SECONDO

DUE I MANI 

 

OOK OP JE VINTAGE-RADAR

Ontdek tal van unieke vintagestuks bij La Mine de Diamant en bij Backtodesign.