Leuke plekjes langs het parcours van de 100km-run

Op zondag 22 maart gaat de derde editie van de 100km-run voor Kom op tegen Kanker door in onze badstad! En dat levert een veelzijdig parcours op. De zee, velden en akkers, golfterreinen, villa’s, opmerkelijke kunstbeelden, enz.

Als supporter kun je op die dag heel wat leuke plekjes ontdekken. We sommen ze even voor je op. 

Burgemeester Graaf Leopold Lippenspark

De start, aankomst en aansluitzone van de 100km-run liggen allemaal gecentraliseerd in het splinternieuwe sportcomplex 'Burgemeester Graaf Leopold Lippenspark'. Dé plaats dus waar de teamleden en supporters samenkomen. In het supportersdorp valt ook vanalles te beleven. 

Per team zijn er vier lopers. Eén loper start als eerste, en na elke 10 km sluit een extra loper van het team aan. De eerste loper legt dus 40 km af, de tweede 30 km, de derde 20 km en de vierde 10 km. Ze lopen samen, komen ook samen over de finish en het team legt op die manier samen 100 km af.

Lakeside Paradise

De 40km-lopers starten 's ochtends aan de eerste lus. Deze gaat meteen richting de Put van de Cloedt waar je ook het unieke watersportcentrum Lakeside Paradise vindt. Waag je aan een ritje op de kabelbaan waar je kan wakeboarden, waterskiën, wakeskaten of kneeboarden. Liever gezellig genieten van een drankje? Op het aangrenzende strandje zorgen de hangmatten, strandstoelen en zitzakken voor het echte vakantiegevoel. 

AZ Zeno

Het parcours loopt verder door de polders richting Westkapelle. Onderweg krijgen de lopers een eerste bevoorrading bij het ziekenhuis AZ Zeno. Het moderne en nieuwe ziekenhuisgebouw lijkt als een wolk te zweven tussen een groene omgeving. De ambulance ambiance zorgt voor de muzikale deuntjes en een gezellige sfeer! 

La Flèche

In de buurt van AZ Zeno, op de hoek van de Kalvekeetdijk en de Natiënlaan, zie je het nieuwe kunstwerk 'La Flèche'. La Flèche is een monumentaal kunstwerk van de Franse internationaal gewaardeerde kunstenaar Jean-Pierre Raynaud. Het gaat om een indrukwekkende zwarte stalen pijl van 18 meter hoog die als een artistiek baken fungeert voor de toekomstige evenementensite en randparking van Westkapelle.

Helihaven

De lopers van lus één passeren ook het industrieterrein 't Walletje. Een bijzonder plekje daar is ongetwijfeld de Helihaven die niet enkel bestemd is voor privévluchten maar ook voor plezier- en zakenvluchten

Belfius Base Camp

De 40km-lopers passeren ook het nieuwe oefencomplex van Club Brugge (Belfius Base Camp), vooraleer ze terug keren naar het Burgemeester Graaf Leopold Lippenspark om samen met de 30km-lopers te starten aan de tweede lus van het parcours. Wie hier suppportert, loopt misschien wel een Club Brugge-speler tegen het lijf! 

Zegemeer

​De lopers van lus twee gaan richting de zee, via het Zegemeer. Ook zo'n plekje in Knokke-Heist die zeker de moeite waard is om te leren kennen. Maak er een wandeling rond het meer, speel een spelletje petanque op de petanquebaan of geniet van een aperitief op het terras van Hotel La Réserve

 

Rubensplein 

Eenmaal op de zeedijk, passeren de lopers het bekende Rubensplein. Het plein is ideaal om een boek te lezen in de zon, de kinderen te laten rondrijden met een gocart of lekker te tafelen in een van de vele restaurantjes in de buurt. 

Niet te missen op het plein: de twee reusachtige kunstbeelden Koppen van Franz West. Door een afwerking in een soort kunsthars zijn ze bestand tegen het barre zeeklimaat, erosie door zand en fel licht.

 

Tomorrow Man Made by the sea

Het parcours van lus twee loopt verder via de Zeedijk tot in het Zoute. Een uitstekende gelegenheid om terwijl een wandeling op het strand te maken. Op de golfbreker t.h.v. de Antoine Bréarstraat ontmoet je het kunstbeeld Tomorrow Man made by the sea van Catherine François. 

Koningsbos

Eenmaal de lopers de Zeedijk verlaten gaat het parcours verder door de villawijken in het Zoute naar de Boslaan en terug naar de startzone om te beginnen aan lus drie. De Boslaan loopt door het Koningsbos, waar kinderen naar hartenlust op verkenning kunnen gaan. Een bos waar de bomen het nog voor het zeggen hebben en de kronkelende wandelpaden je langs de prachtigste plekjes brengen. 

Royal Zoute Golf Club

Lus drie van het parcours vertrekt opnieuw van het Burgemeester Graaf Leopold Lippenspark en gaat via het caddypad doorheen de terreinen van de Royal Zoute Golf Club. Deze golfclub is een van de mooiste en grootste golfterreinen van Europa met twee keer 18 holes. De ligging is uitstekend, middenin het oude duingebied van het Zoute. Zin om ook een balletje te slaan? Reserveer dan zeker op tijd! 

Kalfmolen

De lopers van lus drie passeren langs de Kalfmolen op de Graaf Jansdijk. Deze staakmolen is een beschermd monument en dateert al van voor 1681! Ondertussen werd de molen al een aantal keer hersteld en fungeert ze vandaag als korenmolen. Je kunt de Kalfmolen bezoeken wanneer de molen draait, of op afspraak (contacteer Museum Sincfala). 

Zwin Natuur Park

Na een mooie tocht door velden en akkers komen de lopers terug aan bij het Burgemeester Graaf Leopold Lippenspark om met alle teamleden samen te beginnen aan de vierde en laatste lus van het parcours. 

Een bijzonder plekje in dit parcours is ongetwijfeld het Zwin Natuur Park, het interactief natuurbelevingspark voor het hele gezin. In het park is er een indoor tentoonstelling over de vogeltrek, een huttenparcours, de panoramatoren, het kijkcentrum en de Zwinvlakte zelf. Zowel indoor als outdoor dus een echte aanrader!  

Praktische info

Zondag 22 maart 2020
10 - 17 uur
Burgemeester Graaf Leopold Lippenspark, E. Verheyestraat 16, 8300 Knokke-Heist

Meer info