Light Art

5-6 december, 12-13 december, van 16 december tot en met 3 januari
 

Voor het derde jaar op rij kan je in Knokke-Heist tijdens de eindejaarsperiode prachtige lichtkunstwerken ontdekken. Dit jaar lieten de lichtkunstenaars zich inspireren door belangrijke kunststromingen.

Light ART Knokke-Heist brengt tijdens de donkerste dagen van het jaar een breed publiek samen en zorgt voor een unieke sfeer.
Het verband met kunststromingen en gerenommeerde kunstenaars tilt de getoonde lichtkunst naar een hoger niveau.

Lichtkunst is een vorm van beeldende kunst waarin licht het belangrijkste uitdrukkingsmiddel is. Het is een kunstvorm waarin ofwel een sculptuur licht produceert, ofwel licht wordt gebruikt om een “sculptuur” te creëren door middel van manipulatie van licht, kleuren en schaduwen.

In plaats van een sculptuur creëert de lichtkunstenaar een ‘fenomeen’ dat zich voltrekt in wat men een innerlijke ruimte zou kunnen noemen: een ruimte die ontstaat in de ervaring van de beschouwer. 

Het parcours is ongeveer 3 kilometer lang. Start je wandeling tussen 17 en 20 uur, de installaties blijven verlicht tot 21 uur. Langs het parcours word je begeleid door de gratis smartphone-applicatie. Je kunt deze op voorhand of ter plaatse downloaden via de link op de website of via de QR code.  Vergeet je “oortjes” niet mee te nemen!

Er is géén vaste volgorde in de route. Kies je eigen route en geniet van de unieke lichtkunstwerken. Deze kunstwerken staan verspreid in de handelskern van Knokke-Heist en ook rond de lichtkunstwerken is er voldoende ruimte voorzien. Langs het parcours van Light ART is het verplicht om een mondmasker te dragen en alles wordt gemonitord zodat er steeds voldoende afstand kan worden bewaard. Een wandeling langs deze werken kan daarom veilig verlopen.

Maak je de wandeling met kinderen? Bekijk dan zeker ook ons kinderboekje

 

De lichtkunstwerken

Kunst reproduceert niet wat we zien, kunst laat ons kijken (Paul Klee)
J.p. deschepper (curator) en Kathleen weyts (HART) (belgië)

Zeedijk, Veiligheidspost

“Kunst is voor iedereen”, aldus Keith Haring.
Dat geldt zondermeer voor kunst in de publieke ruimte. 

Voor veel kunstenaars oefent deze door de aanwezigheid van architectuur en natuur een bijzondere aantrekkingskracht uit. Al dan niet toevallige passanten worden er aangesproken door het kunstwerk. Dit geldt in het bijzonder voor lichtkunstenaars. Bij uitstek bespelen ze de waarneming van de toeschouwer. 

Lichtkunst in de openbare ruimte wil een een bepaalde sfeer oproepen en een emotionele reactie uitlokken. Beleving en ervaring staan voorop. Het lichtkunstwerk behoeft als elk kunstwerk een publiek, want zonder bestaat het niet.

RUN BEYOND 
Angelo bonelo (italië)

Zeedijk, tussen Veiligheidspost en Albertplein

Run Beyond is een werk over de sprong naar vrijheid. Nu onze individuele en collectieve bewegingsruimte sterk op de proef gesteld wordt, stemmen de figuren van Angelo Bonello ons tot nadenken. Met vallen en opstaan, springend, zwevend, lopend en buitelend vervolgen ze hun weg. Wat is vrijheid? Hoe dromen we onze vrijheid? Waar? En met wie? 
 
De figuren van Run Beyond doen onmiskenbaar denken aan de figuren van de Amerikaanse Pop-graffiti kunstenaar en activist Keith Haring. Net als zijn ogenschijnlijk vrolijke tekeningen verbergen de rennende figuren van Bonello een diepere boodschap en stellen ze pertinente maatschappelijke vragen. “Kunst zou iets moeten zijn dat je ziel vrijmaakt, je verbeelding prikkelt en mensen aanmoedigt om verder te gaan”, aldus Haring. Dat is exact wat dit werk doet.  

 

STARRY NIGHT
Ivana Jelic en Pavel Petrovic (servië)

Strand ter hoogte van Albertplein

“De aanblik van de sterren zet me altijd aan het dromen”, schreef Vincent van Gogh in een van de vele brieven aan zijn broer Theo. “De Sterrennacht” is zondermeer een van de meest iconische verbeeldingen van een sterrenhemel in de hedendaagse kunstgeschiedenis. 

Ook architect Ivana Jelić en creatief ingenieur Pavel Petrović raakten in de ban van dit werk. Nu we in onze verstedelijkte gebieden nog zelden een heldere sterrenhemel kunnen aanschouwen herinneren ze ons met hun imponerende lichtinstallatie - nogal tegenstrijdig - aan de natuurlijke schoonheid die we missen. 
Hun hedendaagse interpretatie van ”De Sterrennacht” doet ons stilstaan bij onze disconnectie met de natuur.

 

NATUURLIJK LICHT
Meke vrienten (Nederland)

Hoek Zeedijk en Strandstraat

Natuurlijk licht houdt het midden tussen een gigantische jukebox, een vreemdsoortig orgel en een futuristisch ogend miniflatgebouw. Veel muziek valt er echter niet te rapen in deze gigantische sculpturale compositie. Natuurlijk licht’ confronteert ons met de onverschillige manier waarop we met moeder natuur omgaan, haar overladend met zware metalen en niet-recycleerbaar materiaal. Ons comfort boven alles!  

Met een vette knipoog naar Marcel Duchamp, de godfather van de ‘readymade’, componeert Meke Vrienten met alledaagse, op massaschaal geproduceerde objecten, kunstinstallaties die de toeschouwer verbijsterd achterlaten.  

 

MY LIGHT IS YOUR LIGHT
alaa minawi (Libanon)

Hoek Elizabetlaan en Kustlaan

Zes levensgrote figuren staan op een plein alsof ze net zijn aangekomen van een lange reis. Waar vandaan is niet duidelijk. Ze zien er vermoeid uit, ontredderd. Ze torsen hun verhaal en hun verdriet in een nieuw land dat niet weet wat het met ze aan moet. Het is een is een ode aan de ontheemden. 

Deze lichtinstallatie roept herinneringen op aan het expressionisme, waar het op een directe en spontane wijze uitdrukken van de gevoelswereld centraal stond. De geïsoleerde, hulpeloze mens, in de greep van krachten die hem te boven gaan, ten prooi aan innerlijke conflicten en spanningen was vaak het onderwerp in deze werken. 

THIS IS IT, Be HERE NOW
TROPISME ART & SCIENCE FOUNDATION (NERDERLAND)

Hoek Kustlaan en A. Bréartstraat

Met een grote kreet richt dit knipperende neonwerk zich tot zijn toeschouwers: Blijf! Dit is het! Nu! Je aanmanend om je naar deze ene plek te begeven, want hier gebeurt het, hier moet je zijn. Gebruikmakend van een roepende gebiedende taal, speelse en kleurrijke vormen

Ook de wereldberoemde neon kunstenaar Bruce Nauman maakte gebruik van een materiaal dat vooral geassocieerd wordt met reclameboodschappen en de signalisatie van winkels en motels. Hij bracht kunst zo op een schijnbaar achteloze wijze aan in het straatbeeld, daar waar je het niet onmiddellijk verwacht en het enkel kan opvallen wanneer je er echt acht op neemt. 

BUNCH OF TULIPS
PéTER KOROS (HONGARIJE)

Driehoeksplein

Aan het begin van de zeventiende eeuw brak er in de Nederlanden een ware ‘tulpenkoorts’ uit. De tulp werd een luxeproduct, een symbool van welvaart en rijkdom en zorgde voor een ware speculatiebubbel. 
Het is hier dat Péter Koros zijn inspiratie haalde voor Bunch of Tulips, een werk in ware Pop Art stijl. Het werk roept onvermijdelijk connotaties op met Jef Koons’ ‘Bouquet of Tulips’.  Het is een van Koons grootste werken ooit en het staat sinds oktober vorig jaar opgesteld aan het Petit Palais. 
Het opblaasbare lichtkunstwerk van Koros dateert van 2016 en werd voor het eerst getoond – hoe kan het ook anders – in Amsterdam.

MACHINA
TOM & LIEN DEKYVERE (BELGIË)

Dumortierlaan, ingang IJzerpark

Hoe breng je menselijke gedachten en interactie in beeld? Dat is de vraag die gesteld wordt in de poëtische lichtinstallatie Machina. 
Licht en schaduw genereren effect, naarmate het perspectief dat je inneemt en de objecten en omgevingsfactoren die erop inspelen.  Machina is een reflectie op de effecten die anderen uitoefenen op het individu. Sturen we zelf nog onze gedachten of worden we gestuurd?

Tom & Lien Dekyvere nemen voor de derde maal deel aan het lichtkunstfestival. 
Met deze kinetische installatie treden ze toe tot een lange kunsttraditie, waarbij licht, beweging en perceptie centraal staan, maar bovenal een appel gedaan wordt op de menselijke verbeelding. Of zoals Alexander Calder het ooit stelde: “De meeste mensen die naar een mobiel kijken zien een serie vlakke objecten die bewegen. Enkelen echter, zien poëzie.

OPEN MINDED
STUDIO GIFTIG - KINETIC HUMOR (NEDERLAND)

Dumortierlaan, Heilig Hartkerk

De gevel van de H.Hart kerk is het canvas voor een enorme muurschildering die steeds van gedaante wisselt. Door het gebruik van licht worden de verschillende inhoudelijke en optische lagen in het werk onthuld. Lichtkunstenaar Ivo Schoofs (Kinetic Hunor) werkte voor de creatie van deze installatie samen met de straatkunstenaars van Studio Giftig. Het samenspel tussen hun graffitikunst en het technologisch vernuft van Schoofs werkt wonderwel. 

Had graffitikunst vroeger nog een vaak kwalijke, anarchistische reputatie, vandaag worden kunstenaars steeds vaker uitgenodigd om het straatbeeld van onze steden kleur te geven. Grote namen als Banksy, ROA en Above haalden de graffitikunst uit de marginaliteit en sinds enkele jaren vindt ze haar weg ook meer en meer in de wereldwijde kunstmarkt. Straatkunstenaars hebben een zeer eigen signatuur en zoals alle kunstenaars hebben ze een verhaal te vertellen.

Meer info & nuttige links:

Toerisme Knokke-Heist - T 050 630 380 - www.lightart.be

Bekijk het routeplan

Download de app

Plan een veilig bezoek