LinkedIn-Route

De route met de strafste ondernemersverhalen van Knokke-Heist

De sociale media wijzen je de weg in Knokke-Heist. Maar liefst vijf wandel- en fietsroutes gebaseerd op alom gekende sociale media nemen je mee langs de interessantste plaatsen voor op jouw favoriete platform. Zon, zee en strand hoeven geen excuus te zijn om je tijd in Knokke-Heist enkel liggend op je badhanddoek door te brengen.

De LinkedIn-route is een fietstocht van 20 kilometer speciaal ontworpen voor iedereen met een neus voor zaken. Ontdek de geschiedenis achter de gevels van de vele iconische bedrijven, aanhoor de smakelijke anekdotes van echte ondernemers, bewonder de oudste golfclub van het land en bezoek de favoriete adresjes van de sterren van deze wereld. Want Knokke-Heist is een broeihaard van succesverhalen en interessante netwerken, net zoals LinkedIn zelf.

Download hier het plan van de route.
Onderaan de pagina vind je ook het plan van de route. 

1. THE LIGHTHOUSE

Lichttorenplein           KM: 0

Kunstenaar Gert Verhoeven ontwierp samen met architectenbureau E&L een nieuwe look voor het Lichttorenplein, sindsdien beter bekend als ‘het roze plein’. Deel van dat concept was de negentiende-eeuwse vuurtoren die werd nagebouwd en die nu fungeert als informatiepunt voor de verloren gelopen toeristen.

2. THE SKY HAS NO LIMIT

Zeedijk 749-752, One Carlton            KM: 0,65

Bienvenue sur la ‘place m’as-tu vu’. De beau monde van onze badplaats paradeerde hier vroeger langs alle terrasjes, waardoor het Albertplein deze bekende bijnaam kreeg. Zelfs de Kennedy’s onderhielden een nauwe band met de gemeente en probeerden hier wel eens incognito te flaneren. Aan de linkerzijde valt je blik meteen op een riant flatgebouw. Vastgoedontwikkelaar Bart Versluys koesterde een persoonlijke band met de voormalige residentie ‘The Carlton’, die in 2016 verdween van de Knokke-Heistse skyline. Het nieuwe gebouw werd een pièce de résistance en adopteerde de naam van zijn voorganger. Versluys Group kon er vorig jaar een exuberante deal sluiten. Eén van de appartementen van deze prestigieuze ‘One Carlton’ werd verkocht voor €15 miljoen. Een slordige €30.000 per vierkante meter!

3. VAN KEITH HARING TOT JAN FABRE

Albertplein 15, Guy Pieters Gallery   KM: 0,7

Eén van de leading men in de West-Vlaamse kunstwereld is Guy Pieters. Deze kunsthandelaar is een begrip in binnen- en buitenland. Van Knokke tot Parijs hielp de enthousiaste connaisseur verschillende talentvolle creatievelingen om grote kunstenaars te worden. Hij zag namen als Jan Fabre, James Ensor, Christo, Andy Warhol, Panamarenko, Gilbert & George, Keith Haring en Niki de Saint Phalle over de drempel van zijn galerie aan de Zeedijk stappen en opende daarna deze vestiging aan het Albertplein in 2014. Zijn motto? ‘Omarm het onverwachte, dat maakt het leven de moeite waard.’

4. ROOFTOP VIEWS

Elizabetlaan 2, Memlinc hotel, bar, restaurant & rooftop    KM: 0,8

The Memlinc is een icoon. Het hotel bulkt van de geschiedenis. Van een verzakte kelder tijdens de Tweede Wereldoorlog tot het bezoek van wereldsterren als Tom Jones, Cliff Richards en Claude Brasseur. Vandaag blijft het luxueus vertoeven in dit monument dat nog steeds een internationaal business cliënteel aantrekt. De 3Sixty bar - verwijzend naar het panoramische uitzicht - prijkt glorieus bovenaan het hotel. Vanop deze rooftop bar kijk je uit over de zee en de prachtige villawijken.

5. GROTE STRAAT!

Kustlaan          KM: 0,8

Brussel heeft zijn Nieuwstraat. Antwerpen heeft zijn Nationalestraat. In Knokke-Heist moet je in de Kustlaan zijn. Internationale namen als Louis Vuitton, Rolex en Hermès delen de straatstenen met Belgische merken als Rue Blanche of Essentiel. Op deze Fifth Avenue aan de kust komen ook autoliefhebbers wel eens voorbij gecruised in hun Jaguars en Ferrari’s. Geen wonder dat het grootste aantal Porsche Cayennes in heel Europa zich in Knokke-Heist bevindt. Volgens Leopold Lippens zitten er vreemd genoeg altijd vrouwen achter het stuur. ‘Wellicht hadden hun mannen iets goed te maken.’ Nog een fijn weetje over de Kustlaan? Koning Leopold III zou hier voor dag en dauw al onder de halfopen luiken van Neuhaus zijn gekropen om ongestoord zijn favoriete chocolade in te slaan.

6. BEACH, PLEASE

Zeedijk 832, River Woods Beach Club           KM: 1,8

Verpozen doen we in een gepast kader. Op het strand vind je een karakteristieke loungebar waar jonge socialites en elegante zakenlui genieten van een aperitief of een spel petanque. Sportief en relax, daar staat de River Woods Beach Club voor. En die waarden realiseren ze onder andere met hun uitgebreid aanbod aan watersport voor het hele gezin: surfen, kajakken, kiten en zeilen. Wist je trouwens dat je van Knokke-Heist naar Saint-Tropez kan rijden zonder één verkeerslicht tegen te komen? Een weetje van Leopold Lippens himself.

7. TER LAND, TER ZEE EN IN DE LUCHT

Duinen voor de Zwinvlakte, einde Zeedijk, ‘Hospitality’ van Barry Flanagan    KM: 4,4

De ‘Keuning van ’t Zwin’ lijkt met zijn gestrekte poten over de duinen te vliegen. Dit werk van Barry Flanagan staat hier al sinds 1997 om de passanten te begroeten. Verderop liggen de restanten van het oude vliegveld dat in de zomer van 1930 openging om toeristen vlotter aan de kust te krijgen. Het getrainde oog kan naast de vogels misschien in de verte ook de restaurants van Sergio Herman spotten in het nabij gelegen Cadzand, vlak over de Nederlandse grens.

8. KNOKKE-OUT

Bronlaan 113, Knokke-Out                 KM: 7,3

De gevel van een imposante witte villa doet een vermoeden rijzen van de weelde en het vermaak dat zich achter de muren afspeelt. Dit sierlijke restaurant heeft alles in huis om er een avond met allure van te maken. Het terras grenst aan de Royal Tennis Club waar je de plaatselijke elite kan zien zweten. Het etablissement is een populaire locatie voor bedrijfsevents of privéfeesten. Wie hier aanmeert, eindigt niet zelden ‘Knokke-Out’.

9. START TO GOLF

Prins Filiplaan 1, Approach Golf        KM: 8,3

De naam zegt het zelf: bij Approach Golf ben je welkom om kennis te maken met de geliefde sport. Kom hier naar hartenlust testen voor je aan het zware werk begint. Ervaren golfers vind je hier niet terug, en je clubs moet je zelf dragen. Voor de real deal haal je best je portefeuille boven, want in de Royal Zoute Golf Club betaal je zonder lidkaart en met een handicap hoger dan 35 een prijzige green fee.

10. START TO GOLF – ANNEX

Sioen Industries          KM: 8,3

Het echtpaar Jacqueline en Jean-Jacques Sioen stond in de jaren 60 aan het begin van wat zou uitgroeien tot één van de indrukwekkendste Vlaamse familiebedrijven. Het beursgenoteerde textielbedrijf Sioen Industries is een wereldmarktleider op gebied van technisch textiel. Ze produceerden o.a. kogelvrije vesten voor het Ierse leger. Wijlen Jacqueline droeg haar functie als ceo over aan haar dochter Michèle om zich op Château La Marzelle in Frankrijk te verdiepen in de wijnkunde. De bakermat van deze succesvolle familie ligt in het mondaine Knokke-Heist en ze wonen nog steeds in de gemeente, vlakbij de Approach Golf.

11. PUT 19

Sparrendreef 74, laatste put na de golf        KM: 8,6

Een van de cafés in de kleine dorpskern van Het Zoute draagt de naam ‘Put 19’. In deze streek kent de golf immers 19 holes of ‘putten’ in plaats van de gebruikelijke 18, zoals op de meeste golfterreinen. En wel door deze bruine kroeg die als laatste halte van de dag fungeert. Het café blijft een vaste waarde aan de kust en ontvangt nog dagelijks allerhande zakenlui die grappen en deals bespreken over een pint.

12. DE ANGLICANENKERK

Zoutelaan 77, Saint Georges Anglican Church door architect Adolphe Pirenne    KM: 9,4

Al in de negentiende eeuw was de Belgische kust geliefd bij de Britten. Mondaine toeristen kwamen met de stoomboot van de andere kant van de plas tot in Oostende, Brugge of Knokke-Heist. Niet veel later was er al sprake van een kleine Engelse kolonie in onze gemeente. Ze behuisden villa’s en genoten van de golf. De familie Lippens schonk hen een stuk grond waar ze een Anglicaanse Kerk op konden bouwen. En die staat er nog steeds, ondanks de woelige geschiedenis van het gebouw: zo werd het tijdens WOI door de Duitsers gebruikt als paardenstal en kreeg het in WOII enkele beschietingen te verduren.

13. LEBEAU COURALLY

Zoutelaan 175, Golfhotel Lebeau Courally   KM: 11

Golfliefhebber of niet, een hotel omgeven door natuur kan iedereen bekoren. Lebeau Courally bevindt zich vlakbij de Royal Golf Club en het Zwin. Een business meeting kan dus tijdens een spelletje golf of al wandelend door het reservaat. Met een typisch Engelse rustieke stijl straalt het hotel een aantrekkelijke elegantie uit. Binnenin wordt hard ingezet op hoogstaand comfort met onder meer een uitgebreide brunch. Dat is de Vlaamse keuken op zijn best, waar je ook als je hier niet overnacht van kan genieten.

14. FORT SINT-POL

Zoutelaan, Fort Sint-Pol         KM: 11,5

De kleurrijke, grillige, vriendelijke draak van Niki de Saint Phalle is bijna niet in woorden te omschrijven. Het kunstwerk ‘Le Dragon’ is te bewonderen in de tuin van Fort Sint-Pol. Deze kunsttempel was lang in het bezit van de familie Nellens, dezelfde familie die het Casino van Knokke ooit op de cultuurkaart zette. In het Fort werden de zogenaamde déjeuners sur l’herbe gehouden, waarbij zo’n vierhonderd kunstenaars (waaronder namen als Picasso, Delvaux, Magritte, Beuys, Dalì…) geregeld samen kwamen. Vandaag is het eigendom van Bart Versluys die er opnieuw het kloppende hart van de kunstscène in Knokke-Heist van wil maken, een ‘Fondation Versluys’. Momenteel is het domein niet publiek toegankelijk, maar wie weet kan je een glimp opvangen van de draak als je er voorbij fietst.

15. LE BOUDIN SAUVAGE

Graaf Jansdijk 270, Le Boudin Sauvage         KM: 13,6

Een schoolvoorbeeld van hoe een Franse vertaling elke woordengroep cachet en glans kan geven. De Wilde Pens (in een vrije vertaling) is nochtans een klassieker in het Knokke-Heistse horeca-aanbod. Hier kom je in groep genieten van excellente Franse keuken en van een geweldige ambiance met een fonduestokje in de hand. Ook zakenpartners komen hier graag een overeenkomst beklinken.

16. CWART

Kalfstraat 42, Cwart    KM: 14,4

CWART? Dat is de oude Ceuvelhoeve die een paar jaar geleden een metamorfose onderging. Alle rustieke elementen van het gebouw gaan nu in dialoog met de moderne en industriële materialen. De hoeve speelt een belangrijke rol in het huidige kunstbeleid van de gemeente. De grote namen vind je probleemloos terug in andere galeries, maar deze plek is een plaats voor experiment. Opkomende kunstenaars worden er ondersteund met exporuimte, interessante co-workingactiviteiten of lezingen. Het bruist van de creativiteit én van de culinaire bedrijvigheid. Want naast genieten van kunst kan je er ook heerlijk dineren.

17. ROYAL KNOKKE FOOTBALL CLUB

Smedenstraat 93, Royal Knokke FC   KM: 16,5

Het is algemeen geweten dat de Knokke-Heistenaars houden van sport. De gezonde zeelucht blaast beweging in de gemeente en daarbuiten. Zo komen bekende miljonairs als Bill Gates en Roman Abramovich al eens graag het mooie weer maken op de fameuze paardenrennen van Knokke-Heist. En dan heb je nog Royal Knokke FC, in oorsprong opgericht door de Engelse mini-kolonie. De groeiende belangstelling voor de voetbalsport deed de faciliteiten kreunen en daarom werd OYO Architects aangesteld voor een grondige renovatie. Bovenaan de tribunes werd meer ruimte gecreëerd voor de kantine, de medische post en de personeelsvertrekken. Het geheel werd geschilderd in Knokke-Heists favoriete kleur: wit!

18. DUINENWATER

Aan de oevers van het Duinenwatermeer, Duinenwater Knokke    KM: 17,5

Ooit gedroomd van een resort aan de kust met alle voorzieningen en recreatie, maar zonder vervelende toeristen? Het Duinenwater belooft de meest idyllische woonsite van de streek te worden. Het ontwerp blijft trouw aan de Knokke-Heistse stijl met zijn statige karakter en rode daken. Wonen, winkelen en watersport zullen hier hand in hand gaan. De omgeving lokt ook veel interessante start-ups en gevestigde ondernemers uit de buurt, zoals restaurant Blanco en Boulangerie Henri op het Keith Haringplein om de hoek. De toekomst van Knokke-Heist is hier in de maak en dat begrijpen investeerders maar al te goed.

19. LA RéSERVE

Elizabetlaan 160, Hotel La Réserve   KM: 19,2

In de gloriejaren van het Casino liepen grote internationale sterren de scène af en hotel La Réserve binnen. Hier overnachten was het dichtst dat je kon komen bij artiesten als Edith Piaf, Jean-Paul Sartre of Gilbert Bécaud. Het hotel werd een statussymbool, maar zou de tand des tijds niet doorstaan. In 2007 werd het overgenomen van de befaamde familie Nellens en even later zou het al met de grond gelijk gemaakt worden. Ontwerpbureau EL Architects ging met het prestigeproject aan de slag en maakte er een royaal wooncomplex van. Aan de oevers van het Zegemeer, op de plaats waar de voormalige sterren hun roes uitsliepen, huist nu de beau monde van onze kustgemeente in hun gepersonaliseerde appartementen!

20. THE PHARMACY

Elizabetlaan 178, Cocktailbar The Pharmacy   KM: 19,5

Als je een tijd vertoeft in de luxueuze sferen van Knokke-Heist, begin je daar snel aan te wennen. En dat geldt absoluut voor The Pharmacy. Deze high-end cocktailbar is (alweer) een familie-onderneming. De mixologen vader Van Ongevalle en zijn kinderen stonden allemaal al achter de bar, maar nu is het zijn jongste dochter Noa Van Ongevalle die de zaak runt. Oudste dochter Hannah werd eerder uitgeroepen tot beste bartender van ons land en stampte onlangs ook een nieuwe zaak uit de grond: The Motel. Broer Ran Van Ongevalle won de internationale Bacardi Legacy en runt een bar in het nabijgelegen Brugge. Vader Jan startte eind juni een fun dining concept op de Lippenslaan: Ugly Duckling. Duidelijk een familietrekje dus, dat ondernemen!

21. CASINO KNOKKE

Zeedijk 509, Casino    KM: 20

Het culturele monument van Knokke-Heist behoeft weinig introductie. Het Casino is het paradepaardje van de gemeente. De art-decomuren(naar een ontwerp van Leon Stynen) blijven prachtige overleveringen van de naoorlogse glorie. Wereldsterren als Charles Aznavour, Sarah Vaughan en Ella Fitzgerald betraden hier binnen de bühne. De koning van het surrealisme, René Magritte, schilderde de 72 meter lange fresco aan de binnenkant in 1952. Hij pendelde drie keer per week met de trein naar de kust om zijn werk te voltooien. Mede door die exposure groeide de kunstenaar uit tot een van onze bekendste Belgische exportproducten.

22. CALYPSO

Zeedijk 510 , Calypso Restaurant & Bar        KM: 20

De zaak Calypso deelt zijn naam met de betoverende waternimf uit de ‘Odyssee’ van Homeros. En wie hier binnenwandelt, kan deze vergelijking vast beamen. Aan het water gelegen, met zicht op de zonsondergang en onder de vleugels van het Casino. Het interieur heeft bijna een mythische kwaliteit. Net als de kaart, waar je allerhande premium drinks op terugvindt. De vreemde drankenautomaat blijkt een magische deur naar de geheime karaoke room. Mocht het podium van het Casino te intimiderend voor je zijn, kan je hier alvast in alle veiligheid oefenen.

Tip:

• Tag #myKH in je post op LinkedIn. We lezen ook graag jullie feedback op onze route. Of wie weet kennen jullie nog meer interessante anekdotes!

• Bekijk ook zeker TikTok-, Instagram-, Snapchat-, Strava, YouTube en Pinterest-route!

• Knokke-Heist creëerde voor iedere route ook een Spotify playlist met aangepaste muziek, zo kan je ook op je eentje de routes intens beleven. Ontdek hier de LinkedIn-playlist.