3x sport met kinderen

dinsdag, 16 april, 2019 - 10:30

In Knokke-Heist valt er zoveel te beleven, ook voor onze kinderen staat er van alles op de agenda. Tablets en gameconsoles aan de kant en sportkleding in de aanslag: wij testten drie buitenactiviteiten.

 

HARDLOPEN

Aangezien zelfs volwassenen moeilijk te motiveren zijn voor een hardlooptochtje, is het toch even zoeken hoe je de kids zo ver krijgt. Gelukkig is lopen iets wat in hun natuur zit. De belangrijkste regel voor hardlopen met kinderen is niet anders dan bij volwassenen: bouw rustig op. Je hoeft heus geen chronometer bij de hand te houden om dat strak start-to-run schema te volgen, de afwisseling van lopen en wandelen is een goede basis om van te vertrekken. In combinatie met een degelijk paar sport- of loopschoenen en een comfortabel T-shirt loopt het zeker los!

Jonge kinderen hebben weinig benul van tijd of afstand, probeer dit dus op een leuke manier inzichtelijk te maken. Loop zeker niet elke keer hetzelfde parcours, maar kies eens voor strand, duinen, bos … en zorg dat er rondom de looproute ook iets te beleven valt. Maar wat het uiteindelijk nog steeds het beste doet? Wedstrijden zoals een Kids Run of Sparta Run vormen het absolute hoogtepunt.

Zelf ontdekken?
• 1 mei: Kids Run
• 23 en 24 augustus: Iron Kid triatlon

WATERSPORTEN

Met zoveel watersportclubs in onze gemeente kunnen we niet anders dan ons in een wetsuit hijsen en de Noordzee (of het meer) op gaan. Het aanbod blijkt overweldigend, al vereisen sommige sporten wel een minimumleeftijd. Varen met een catamaran, suppen, kite-, wind- en golfsurfen, zeilen, raften, zeekajakken en wakeboarden, aan variatie geen gebrek. Ook een tochtje op de ‘banaan’ of strandsporten zoals strandzeilen, beachkite of kitebuggy worden warm onthaald.

Voor de meeste watersporten heb je wel instructies nodig, dus begin er niet alleen aan. Wij gingen surfen, een van de meest voor de hand liggende sporten met de allure van Keanu Reeves. Terwijl wij staan te popelen om het water in te gaan, krijgen we eerst de broodnodige uitleg op het droge. Deze ‘regeltjes’ zijn niet onbelangrijk. Niet in de zwemzone surfen, geen golven proberen te delen met andere surfers, welke soorten golven je het best neemt, wanneer je het water in kan en mag … Je krijgt een hele boterham aan informatie.

En dan lopen we het water in en peddelen we. Dat peddelen vraagt best wat energie, maar geeft je meteen een instantboost en doet je coolness factor stijgen met de minuut. Als we de eerste keer op onze plank proberen te staan, worden we meteen geconfronteerd met de moeilijkheid hiervan. Bye bye, stoere bink, hallo verzopen waterkieken. Het vraagt wat oefening om de basis goed onder de knie te krijgen, maar het is echt belangrijk. We investeren dus ook aardig wat tijd om goed te leren peddelen en snel en stabiel recht te staan op onze plank. Tegen het einde van de les proberen we voorzichtig een ‘golfje te pakken’, maar er is nog veel werk aan de winkel. Een ding is zeker: wij willen meer!

Zelf ontdekken?
Zelf kiezen welke watersport jou het beste ligt? Tijdens het weekend van 4 en 5 mei zetten verschillende water-sportclubs hun deuren open.
• 4 mei: Watersportdag bij Anemos
• 5 mei: Watersportdag bij Lakeside Paradise en Gommet Day bij Surfers Paradise met o.a. surfen en knutselen voor kinderen tussen 5 en 12 jaar.

SKATEN

Backflips en heelkicks met een skateboard zien er best stoer en indrukwekkend uit, maar hoe begin je hier aan? Niet simpel als je het ons vraagt. Gelukkig zijn we in Knokke-Heist gezegend met een gloednieuw skatepark. En omdat je skaten het best leert van professionals, trekken we naar jeugdclub ’t Verzet waar enkele to’e skaters ons de nodige uitleg verscha’en. Naast de aankoop van het juiste board is ook bescherming belangrijk. Helm, knie- en polsbeschermers blijken geen overbodige luxe. Vervolgens kan je leren skaten samenvatten in een stappenplan:

• Zoek je evenwicht: klinkt simpel, maar het is toch geen evidentie al sta je slechts een paar cm van de grond.
• Leer remmen. Footbreaken zoals ze dat noemen doe je door op je voorste voet te steunen en vervolgens je achterste voet van het board te halen.
• Heb je stap 1 en 2 goed onder de knie dan kan je stilaan wat meer snelheid maken.
• Bochten: je bent nu klaar om af te wijken van de rechte lijn. Je board zal hier de techniek bepalen die je nodig hebt om te draaien, waarbij een carver meer op surfen lijkt dan bijvoorbeeld een longboard.
• Trucjes: het echte werk kan beginnen: heuveltjes, sprongetjes, … Hier doen de meeste skaters het voor.
• En ja, na veel oefenen, ongetwijfeld wat schaafwonden en vooral veel fun, want skaten is een echte vriendensport, ben je klaar voor de echte downhills, backflips en tricks.

Zelf ontdekken? 
2. t.e.m. 4 mei: (C)Urban Festival aan Jeugdclub ’t Verzet,
 

Dit artikel verscheen in KH Magazine 36 op pagina 44-46.