Drie gastvrouwen over werk&leven (deel 1): Fleur Boussy

donderdag, 17 januari, 2019 - 09:00

“TIJDENS ONZE REIZEN DOEN WE VAAK INSPIRATIE OP: WE WILLEN IN DE TOEKOMST NOG MEER AANDACHT AAN DETAILS BESTEDEN EN INZETTEN OP CULINAIRE BELEVING AAN TAFEL”

FLEUR BOUSSY (30)
Gastvrouw Cuines 33, vrouw van chef Edwin Menue

Ben je gastvrouw of ook CFO (Chief Financial Officer)?
“Gastvrouw zijn maakt maar 50 procent van mijn job uit, mensen vergeten vaak hoeveel er achter de schermen bij komt kijken. Ik ben ook verantwoordelijk voor de financiële kant van de zaak en de boekhouding, waarbij ik gelukkig ook wat hulp krijg van mijn vader, die de nodige jaren horeca-ervaring op de teller heeft en het klappen van de zweep kent. Ook houd ik mij bezig met de organisatie en het personeelsbeleid.”

Wat is je stijl als gastvrouw?
“Het gaat er eerder losjes aan toe bij Cuines 33, niet te stijf. Bij ons geen witte linnen tafellakens, maar mooie donkere houten tafels waar de bordjes van ons tapasmenu op geserveerd worden. Aandacht voor details en beleving aan tafel vind ik ook belangrijk.”

Wie staat er thuis aan het fornuis?
“Da’s noch ik, noch mijn man Edwin. We gaan vaak uit eten op onze vrije dagen. Omdat onze werkdagen rond tafelen draaien, zijn we thuis niet graag nog eens bezig met koken, de tafel dekken, afruimen … Onze tweelingdochters, die nu acht zijn, lusten veel en hebben onze interesse voor het restaurantgebeuren geërfd. We trekken graag naar de Thai bij ons om de hoek, maar bezoeken ook geregeld de betere restaurants met onze dochters. Het Hof van Cleve, dat vonden ze echt top.”

Heb je tijd om te vieren tijdens de feesten?
“Het is al jaren traditie bij ons om tussen kerst en nieuw het restaurant te sluiten en op vakantie te gaan. We trekken dit jaar opnieuw met het hele gezin naar de zon. We gaan graag naar Barcelona, waar op vlak van food altijd veel te beleven valt. Maar ook Portugal met zijn pure, zuiderse keuken trekt ons aan.”

Wat mag niet ontbreken tijdens de feestdagen: champagne of kalkoen?
“We hebben niet echt vaste tradities of kerstmenu’s. Het kan zijn dat we kerst thuis vieren bij de ouders of schoonouders, maar even goed dat we allemaal samen uit eten gaan. En als we in het buitenland zitten, genieten we van wat de lokale keuken te bieden heeft, het moet voor ons geen kalkoen zijn. Maar een glaasje champagne bij een feestmaaltijd, dat smaakt altijd, waar we ook zijn.”

Hoe wordt Valentijn bij jullie gevierd?
“Valentijn is een werkdag. Met veel tafeltjes voor twee waarvoor we altijd een extra attentie voorzien, een roosje bijvoorbeeld. Ik krijg wel een extra knuffel van mijn man Edwin de dag zelf, maar we wachten tot onze vrije dag om met z’n tweetjes lekker uit eten te gaan.”

Je bent elke dag gastvrouw, de meesten van ons enkele keren per jaar: heb je tips&tricks?
“Denk verder dan alleen het menu. Een mooi muziekje op de achtergrond, de open haard aansteken, de tafel feestelijk dekken, dat helpt om je gasten meteen een gezellig gevoel te geven. En vind je koken stresserend, waarom jezelf dan die stress aandoen? Je mag als gastvrouw of -heer ook van het feest genieten: neem gewoon de hele familie mee op restaurant. Er zijn genoeg goede adresjes in Knokke-Heist waar je samen kan feesten.”

Wat zijn jullie goede voornemens voor 2019?
“Tijdens onze reizen doen we vaak inspiratie op: zo willen we in de toekomst nog meer aandacht aan details besteden en inzetten op culinaire beleving aan tafel. Door bijvoorbeeld bij de gasten de zeste van kaffir, een oosterse limoensoort, vers over hun dessert te raspen: die geur alleen al die daarbij vrijkomt, zorgt voor nog meer smaak.”

Honger gekregen? Ontdek het uitgebreide culinaire aanbod in Knokke-Heist! 

Dit artikel is verschenen in KH Magazine 35, op pagina 40-41. Volgende week lossen we de tips van Sandra Vandegeuchte!