Een week vol Koen Vanmechelen

dinsdag, 8 november, 2022 - 10:00

De expo van Koen Vanmechelen, Cosmopolitan Renaissance, opende op zaterdag 29 oktober de deuren. Het was meteen een schot in de roos, een recordaantal mensen bezocht de overzichtstentoonstelling van de Belgische kunstenaar tijdens de herfstvakantie. De afwisseling tussen tekeningen, schilderijen, glas- en marmersculpturen en de (levende) installaties weet jong en oud te boeien. De expositie valt niet alleen in de smaak bij kunstliefhebbers, ook het ruimere publiek vond de weg al naar de bijzondere kunstprojecten van Koen. En voor wie benieuwd is naar meer, moet zeker terugkomen in november voor nog enkele andere kunstprojecten van Koen Vanmechelen. 

Dat Koen Vanmechelen het graag groots aanpakt, bewijst de expo die eind oktober de deuren opende. De fenomenale installaties vertellen elk hun eigen verhaal. Dat Vanmechelen ook een stukje wetenschap aan zijn werken koppelt, maakt het extra boeiend. Al sinds het prilste begin van zijn kunstenaarschap worstelt hij met de vraag naar de toekomst van onze soort: hoe moet de mens verder? Hoe kunnen wij als mensen duurzaam samenleven met andere diersoorten met respect voor de omgeving van zelfs de kleinste wezentjes? Doorheen de expo ontdek je het antwoord op die vragen aan de hand van zijn kunstwerken en de audiogids die hij zelf heeft ingesproken.

Koens kunst overstijgt de muren van het cultuurcentrum, hij reikt zijn hand uit naar communities en andere disciplines. Die samenwerkingen resulteren opnieuw in kunst. Hij start op zaterdag 12 november, waar hij kunst en gastronomie samenbrengt. Onder het genot van een driegangenlunch door Boxy's, kan je genieten van Koen Vanmechelens performance Riders on the Storm in Grand Casino Knokke (REEDS UITVERKOCHT). Op woensdag 16 november kan je in zijn aanwezigheid en die van regisseur Joris Gijsen de filmvoorstelling 'Wild Gene – the art of Koen Vanmechelen' bijwonen in Cultuurcentrum Scharpoord. Op zaterdag 19 november krijg je een laatste kans om Koen Vanmechelen live aan het werk te zien tijdens de duolezing met bioloog Dirk Draulans in het Zwin Natuur Park.

De expo in Cultuurcentrum Scharpoord loopt nog tot en met 15 januari. Het volledige programma en tickets vind je hier: www.knokke-heist.be/koenvanmechelen