Eerste hulp bij sporten in de winter

donderdag, 10 januari, 2019 - 13:00

Sporten is gezond. Maar als het koud is en er een gure wind staat, is het eens zo aanlokkelijk om in je knusse zetel te blijven zitten. Sportievelingen Anne Vereecke en Sander Mollet maken komaf met al je winterse excuses.

 

EXCUUS 1: “HET IS ZO KOUD BUITEN, IK KOM NIET GRAAG HET HUIS UIT OM TE GAAN SPORTEN.”

Sander Mollet (39): “Mijn vrienden zien tijdens het sporten is voor mij al half het plezier. Ik heb trouwens met twee squashvrienden, Kurt en Kris, de Vita SportsClub Knokke opgericht. Als je met een vriend of vriendengroepje afspreekt om samen te gaat sporten, kan je mekaar oppeppen en hou je het makkelijker vol. Een vriend die je thuis komt oppikken helpt natuurlijk ook.”
Anne Vereecke (40): “Een coach aan huis kan ook de oplossing zijn, die biedt mensen een training op hun maat en ritme. Persoonlijk spreek ik het liefst af met vrienden om te sporten. Als je alleen loopt en na tien minuten in de kou begint af te zien, blijf je natuurlijk liever thuis. Mijn regel is: je moet je ook amuseren.”

EXCUUS 2: “MET DE FEESTDAGEN KOM JE ONVERMIJDELIJK WAT BIJ, DAT SPORT IK ER IN DE LENTE WEL WEER AF.”

Sander: “Dat is een foute gedachte. Sport zou eigenlijk een goede gewoonte moeten zijn, niet iets waarvan je denkt: help, nu moet ik echt in actie schieten. Omdat je teveel bent bijgekomen of omwille van gezondheidsredenen … Maar ’t is altijd beter om in de lente te beginnen sporten dan het hele jaar door stil te zitten.”
Anne: “In Knokke-Heist moet je niet wachten tot de lente, je hebt de Tussen2Feestenloop, ideaal tegen feestkilo’s. Al sla ik het gratis jeneverke, dat je elke ronde krijgt, wel af, anders wordt het wat té gezellig. Als je de hele winter niets van sport doet, wordt het moeilijker om de draad terug op te pikken. Blijf in beweging, al doe je wat minder. Heb je geen zin om te gaan lopen in de winter, ga dan gewoon wandelen. Maar laat je niet helemaal gaan.”

EXCUUS 3: “WE HEBBEN ALLEMAAL EEN BEETJE WINTERVET NODIG, DAT HOUDT JE WARM.”

Sander: “Wintervet is een fabeltje. Dat heb je helemaal niet nodig, het verhoogt net het risico op hart- en vaatziekten. Sporten bevordert trouwens een betere doorbloeding en helpt het lichaam zo op temperatuur te houden.”
Anne: “Maar een paar kilo’s erbij in de winter mag best. Genieten van het lekkere feestdiner, ’s avonds een warme chocomelk in de zetel, dat hoort gewoon bij de winter. Je moet geen bikiniproof lijf hebben met nieuwjaar.”

EXCUUS 4: “SPORTEN IN DE WINTER IS GEVAARLIJK: JE GLIJDT MAKKELIJK UIT.”

Sander: “Spinning en cycling zijn in de winter een goed alternatief voor wie niet graag in het donker op een natte weg fietst. In ons cyclingprogramma fiets je met een hartslagmeter en op het scherm voor je lijkt het alsof je door de bergen rijdt. Als het bergop gaat, verhoogt de weerstand van je fiets automatisch, na de afdaling trek je even een sprintje … Het bootst een beetje het ritme van een echte fietsrit na terwijl je droog binnen zit.” 
Anne: “Ik fiets ook door regen en wind. Fietsroutes zoals de Riante Polderroute liggen er meestal goed bij, al moet je natuurlijk wat voorzichtiger zijn. Of trek naar Nederland: de fietspaden zijn daar gescheiden van de autobaan.”

EXCUUS 5: “ALS DE DAGEN ZO KORT EN DONKER ZIJN, HEB JE GEEN ENERGIE MEER OVER OM TE SPORTEN.”

Sander: “Kies een sport die je leuk vindt, want moeten sporten met tegenzin geeft je geen energie. En daar steek je ook niet graag energie in. Mensen die niet graag sporten, maar wel moeten om gezondheidsredenen, laten we vaak van alles proeven, want we weten hoe belangrijk het is dat er je plezier haalt uit. Van milon, een cirkeltraining van 35 minuten, tot boksen en youbounce, waarbij je springt op kleine trampolines.”
Anne: “Als ik een tijd niet meer sport, begin ik mij loom te voelen en heb ik minder energie. Blijven sporten zorgt ervoor dat je genoeg energie blijft hebben. Sporten is zoals je tandenpoetsen: een goede gewoonte die je niet mag vergeten.”

EXCUUS 6: “IK BEGIN IN HET VOORJAAR WEL TE TRAINEN VOOR DE TRIATLON IN HET ZWIN, NOG TIJD GENOEG.”

Sander: “Hoe vroeger je begint, hoe beter het zal gaan. Het is nu een beetje in de mode om te zeggen dat je de 20 kilometer gaat lopen, of een marathon wil doen. Als je pas enkele maanden op voorhanden begint te trainen, riskeer je je lichaam te forceren. Begin nu al. Laat bij ons een 3D-checkup van je lichaam doen en we stellen je een aangepast trainingsprogramma voor op maat van jouw zwaktes en sterktes.”
Anne: “De Zwintriatlon is pas in september, dus dan heb je nog even. Maar een beetje basisconditie onderhouden, dat helpt altijd. Jezelf een doel stellen, zoals een wedstrijd lopen of een fietsvakantie waarbij je 100 km per dag door de bergen rijdt, helpt om ergens naartoe te trainen.”

EXCUUS 7: “IK GA STRAKS OP SKIVAKANTIE, DAT IS OOK SPORT.”

Sander: “Eén week wintersportvakantie, noem ik niet echt sporten. Wie met een slechte conditie vertrekt, riskeert trouwens met blessures thuis te komen. Of meer aan après-ski dan aan skiën of snowboarden te doen, omdat je zo snel moe wordt. Wij organiseren deze winter pre-skilessen, om de spieren en gewrichten die bij wintersport intensief gebruikt worden te versterken, zoals de knieën.”
Anne: “Skivakanties hebben niet zo’n sportief effect op mij, ik kom er eerder van bij … Skiën is goed voor de bovenbenen, maar die après-ski … Een fietsvakantie in de Spaanse bergen is een beter voorbeeld als je graag sport. Fietsen is een duursport, je kan het uren aan een stuk doen, en omdat je onderweg kan babbelen wordt het niet saai. Ondanks die lekkere Spaanse tapas ’s avonds houd je er toch meer spiermassa aan over.”

Zin in actie? Wanneer je maar wilt! 

Als sportliefhebber heb je in Knokke-Heist het hele jaar door een waaier aan mogelijkheden. Ook vinden er het hele jaar verscheidene sportevenementen plaats. 

Dit artikel is verschenen in KH Magazine 35, op pagina 60-61.