Feestarchitecte Nadine Winten over de feesttrends van 2019

Maandag, 13 mei, 2019 - 10:30

Ze noemen haar de Axel Vervoordt van de feesten. “Da’s een van de mooiste complimenten die ik al heb gekregen”, zegt Nadine Winten (57), oprichtster van het feestconceptbureau Feratius met uitvalsbasis in Knokke-Heist.

Tekst Katrijn Serneels / Foto’s Roos Mestdagh, Studiovision, Sophie Rata, Cinderella, Motion Pictures, Yvette for Feriatus

Ze herinnert zich nog de legendarische feesten van het Knokke-Heist van de 20ste eeuw. “Ah, het Zwinneblommegalabal in het casino in mijn studententijd, dat was op en top feest”, zegt feestarchitecte Nadine Winten. “Alle jonge mannen in een prachtige smoking, de meisjes in een avondjurk … Als ik één ding spijtig vind aan de feestcultuur van vandaag, is het dat je opkleden uit de mode is geraakt. Op de meeste feesten, ook die in Knokke-Heist, is de dress code casual chic. Vandaag kan je vlot met een glittertopje of zonder kostuumvest naar een feest. Ik kan er dan ook heel erg van genieten als ik een feest met een Hollywoodthema uit de jaren ’30 mag organiseren, met bijpassende dresscode. De gasten zien er steeds schitterend uit in hun jurken en pakken.”
“Maar het belangrijkste is dat het feest qua thema en stijl past bij de mensen die het vieren”, vindt Nadine. “Zoals een huis pas echt klopt als het past bij wie er woont, zo is een feest perfect als het matcht met wie gevierd wordt. Voor een meisje van twaalf dat dol is op paarden organiseerde ik in een stal een cowgirlfeest in Far Westsfeer. Je kon er leren linedancen op countrymuziek, Chianina-rund van de grill eten … Ik ga ook steeds op zoek naar een paar details die het voor mij bijzonder maken, mijn ditjes-en-datjesbudget noem ik dat. Bij het cowgirlfeest waren dat mayonaise en ketchup in mooie glazen flessen. Ik ben nog tot in de late uurtjes bezig geweest die flessen te vullen, zodat ik zelf onder de vlekken zat”, zegt Nadine.

Openluchtceremonie
Toewijding tot in de details, dat is een van de kenmerken van Nadines feesten. “Ik plooi altijd de servetten zelf, ook al komen er meer dan honderd gasten. En ik ben zelf ook aanwezig op het feest, al zou ik dat in principe aan een van mijn medewerkers kunnen overlaten. Maar ik wil graag zien hoe de beelden van feestscènes die al die tijd in mijn hoofd hebben gezeten tot leven komen. Toen een koppel laatst niet buiten in de wijngaard kon trouwen, maar door regen naar de reservelocatie in de schuur moest uitwijken, was ik daar veel meer het hart van in dan bruid en bruidegom zelf.” In de buitenlucht vieren, is een van de feesttrends waarvan in Nadines boek ‘Het perfecte feest’ prachtige voorbeelden staan. “Trouwen in een wijngaard, een doop bij een openluchtaltaar, … Ceremonies worden steeds minder traditioneel binnen vier muren gehouden. De trend is om de plechtigheid op z’n Amerikaans te laten doorgaan, in een prieeltje in het groen bijvoorbeeld. De ontkerkelijking van feesten speelt daarbij ook een rol. Ik werk steeds vaker met ceremoniemeesters die de openluchtvieringen, van geboorte- tot huwelijksfeest, in goede banen leiden. Al kan het ook gebeuren dat ik een priester vraag om enkele dagen mee naar het buitenland te gaan voor de ceremonie van mijn gasten.”

Festivalgevoel
Op die buitenlocaties krijg je ook een beetje een festival-gevoel met die tenten en foodtrucks. Veel tuinen in Knokke-Heist lenen zich prima voor zulke feesten. “De tijd dat een zesgangendiner voor de openingsdans de norm was, is voorbij. Al blijft goede catering en een mooi bord belangrijk, het gaat er veel losser aan toe en er wordt minder lang aan een stuk door getafeld. Aan de gin-tonicbar kan je je cocktail halen, in de candybar vind je snoepjes, aan de photo booth neemt een fotograaf leuke beelden van de gasten. En na middernacht worden er vaak frietjes met zelfgemaakte mayonaise gebakken, zodat iedereen genoeg energie heeft om tot in de late uurtjes te blijven dansen.”

 

Combifeesten, waarbij de eerste dag het koppel trouwt, en op de tweede hun kindje gedoopt wordt, komen ook meer voor. “Families zijn minder traditioneel dan vroeger, en familiefeesten als gevolg daarvan ook. Wanneer dan toch de hele familie samenkomt, mag er meer dan één reden zijn om te vieren. Vroeger hadden vaak de ouders van het trouwende koppel de bepalende stem op het feest, maar nu hebben meerdere generaties inbreng. De ouders, het koppel zelf, soms zelfs hun kinderen bij een nieuw samengesteld gezin … Mijn job is om al die wensen te vertalen naar een feest waar iedereen het naar zijn zin heeft, van jong tot oud.” Ook op tafelvlak tekenen zich enkele tendenzen af. Nadine: “Twintig jaar geleden legde ik altijd zilveren bestek op tafel, vandaag is gouden of zwart bestek veel populairder. De trend is eclectisch, denk aan houten tafels met retroservies zoals glazen borden, linnen servetten, een mix van verschillende stoelen, … Maar de personen om wie het feest draait blijven voor mij altijd belangrijker dan trends: het moet perfect bij hen passen, niet bij een of andere voorbijgaande trend. Want een mooi feest, dat is een herinnering voor het leven.”

Identikit 
• Haar job? “Feestarchitecte. Als notarisvrouw hielp ik jarenlang mijn man, maar ik leefde me uit bij de organisatie van feesten, zoals de communiefeesten van mijn vier kinderen. Vriendinnen van de golfclub vroegen me ook vaak om hulp, en ik vervolmaakte me in etiquette en styling bij Jacqueline de Sy. Toen ze bij me polste om haar bedrijf over te nemen, dacht ik: waarom zou ik niet gewoon zelf een bedrijf beginnen? In 2005 is zo Feriatus, Latijn voor ‘feest’, ontstaan.”
• Haar eerste feestherinnering? “Mijn mooie kleedje en bloemenkroontje bij mijn eerste communie: ik was de enige met bloemen in mijn haar.”
• Wat is onmisbaar om een feestgevoel te krijgen? “Bloemen. Vandaar dat Jan De Ridder, de bloemist met wie ik al jaar en dag samenwerk, mijn rechterhand is. Zijn creaties, zoals een sublieme luster van witte orchideeën, vormen mee de ziel van een feest.”
• Haar kleinste feest? “Een huwelijksfeest in Frankrijk in intieme familiekring met 14 gasten.”
• Haar grootste feest? “Een exclusief bedrijfsfeest in België met meer dan 1 500 genodigden.”

Info
www.feriatus.be

Dit artikel verscheen in KH Magazine 36, op pagina 16-19.